ΓΔ: 1416.78 0.37% Τζίρος: 112.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: JOHN LIAKOS / POOL / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Αρωγός η Ελλάδα για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή που αυξάνει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα, με την Κύπρο να είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση.

Αρωγός των προσπαθειών της Κύπρου για επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί η Ελλάδα όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την προσδοκία πως η τριμερής συνάντηση που θα υπάρξει υπό τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «θα φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Να επαναλάβω και εγώ την χαρά μου για τη συμμετοχή του βασιλιά της Ιορδανίας σε αυτήν την συνάντησή μας. Η Ιορδανία μια χώρα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής η οποία χρήζει περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη και να επαναλάβω και εγώ την μεγάλη σημασία που αποδίδουμε όλοι μας στην σύναψη μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιορδανίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής MED9 στην Πάφο.

«Τώρα, ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή είναι θλιβερό, ενδεχομένως τραγικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ στην Κύπρο, στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση, η οποία δυστυχώς κλιμακώνεται στην Μέση Ανατολή.

Μια κλιμάκωση η οποία αυτή τη στιγμή δυστυχώς δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου, να προσθέσω και εγώ τη δικιά μου φωνή στην έκκληση για μία άμεση εκεχειρία τόσο στο Λίβανο όσο και στην Γάζα όπου δυστυχώς η ανθρωπιστική καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κίνδυνους για μία περιφερειακή σταθερότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Από την άλλη πλευρά όμως καλούμε και εμείς αυτή τη στιγμή σε συγκράτηση, έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε μία νέα Γάζα. Θα είναι μία μεγάλη νέα ανθρωπιστική τραγωδία την οποία η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει» συμπλήρωσε.

«Συζητήσαμε και αρκετά αναλυτικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την μετανάστευση και αναγνωρίσαμε επίσης το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται δυστυχώς στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης κατά συνέπεια ο συντονισμός μας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμα πιο επιβεβλημένος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είχαμε τέλος την ευκαιρία να κάνουμε και μία ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων και θέλω να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου την ικανοποίησή μου, αγαπητέ Νίκο, διότι το ζήτημα του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις βρήκε την θέση του στην διακήρυξή μας και να καλωσορίσω και εγώ με την σειρά μου την άτυπη τριμερή συνάντηση υπό τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να εκφράσω την προσδοκία μου ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Γνωρίζεις καλά αγαπητέ μου Νίκο ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες σου, επιτέλους 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτήν την τόσο πολυπόθητη λύση. Να σε ευχαριστήσω λοιπόν και πάλι αγαπητέ μου Νίκο για την φιλοξενία και για την πολύ ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε και να επαναλάβω την πίστη μου ότι αυτό το σχήμα των Μεσογειακών κρατών έχει πολλά ακόμα να δώσει, ειδικά τώρα που αποκτήσαμε και επίτροπο από την Κροατία που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα της Μεσογείου» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει επίσης και επενδυτές στα γραφεία της Bank of America όπου θα τους ενημερώσει για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Νίκου Αναστασιάδη, την ερχόμενη Παρασκευή

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Kύπριου Προέδρου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας θα βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα, όπως εξελίσσεται, κυρίως αυτή την περίοδο, στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά και γενικότερα.
Mitsotakis, Greece, Ellada, Anastasiadis, Cyprus, Kypros, Sisi, Egypt, Aigiptos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Η στήριξή μας είναι αμέριστη - το μνημόνιο συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών.
Mitsotakis, Anastasiadis, Al Sisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα θωρακίζει την άμυνά της, παράγοντας αστάθειας η Τουρκία

Ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη με τους προέδρους Αιγύπτου και Κύπρου, τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών αποτελεί έναν «φάρο» σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Kyriakos Mitsotakis, Prothipourgos, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για το Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί προτάσεις για το Κυπριακό που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτά που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο

Επικρίσεις κατά της Τουρκίας από ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι «βαθιά ανήσυχος» για το ζήτημα και ζήτησε «όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια».