Οι δύο σημαντικές ημερομηνίες που είναι σημειωμένες στο ημερολόγιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελούν κρίσιμο στοίχημα τόσο για την εικόνα της κυβέρνησης, όσο και για τον βαθμό συσπείρωσης και ενότητας της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Από τη μια, το ορόσημο της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό τον προσεχή Δεκέμβριο, που ενέχει και χαρακτήρα ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και, από την άλλη, το νέο τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στις αρχές του επόμενου χρόνου, που θα κρίνει κατά πολλούς και την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Η στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας είναι προσανατολισμένη στο κρίσιμο ραντεβού Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο, ωστόσο μέχρι τότε η κυβέρνηση καλείται να περάσει τις εσωκομματικές συμπληγάδες στα εθνικά θέματα, όπως τουλάχιστον αυτές εκφράζονται από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.
Σε αυτό το τετ α τετ θα φανεί αν πραγματικά υπάρχει περιθώριο συνεννόησης Αθήνας και Άγκυρας στα σημεία αγκάθια στις σχέσεις των δύο χωρών, που μπορεί να οδηγήσουν και σε ένα συνυποσχετικό, πριν τα ζητήματα κληθεί να λύσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Μέχρι τότε, ζητούμενο παραμένει η εσωτερική διάσταση, τόσο ως προς τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο – κυρίως – οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν χαράξει οι προκάτοχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και μερίδα των βουλευτών της ΝΔ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να μην αφήνουν τίποτα αναπάντητο, από όπου και αν προέρχεται και κυρίως την κριτική περί υπόγειων συμφωνιών που μπορεί να οδηγήσουν σε απεμπόληση εθνικής κυριαρχίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, να συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των ελληνοτουρκικών, ενόψει και της έλευσης του Τούρκου ομόλογο του Χακάν Φιντάν τον επόμενο μήνα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πήγες, στο τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν, θα διερευνηθεί αν συντρέχουν οι συνθήκες για περαιτέρω και ουσιαστική πρόοδο στο διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας, σε μια χρονική συγκυρία όπου η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει λόγο για λύση «πακέτο» για όλα τα θέματα και η ελληνική πλευρά παραμένει πιστή στην εθνική γραμμή για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Η χαραμάδα αισιοδοξίας που άνοιξε η επίκληση του διεθνούς δικαίου από τον Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε σχεδόν αμέσως από τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας να βάλει στο τραπέζι αξιώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, διαχείρισης του εναέριου χώρου, ακόμα και το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη.
Τα βλέμματα στρέφονται και στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή, έπειτα από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με θέμα αιχμής τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, αν και θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θα επεκταθεί σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, ανάμεσά τους και τα ελληνοτουρκικά.