ΓΔ: 2191.56 1.42% Τζίρος: 145.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:59:44
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά δημόσια σε εκδήλωση με έντονο πολιτικό λόγο.

Αλ. Τσίπρας: Χωρίς εθνική στρατηγική, κινδυνεύουν τα εθνικά συμφέροντα

Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί σε διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας «6+1 προϋποθέσεις» για τη διάσκεψη και προειδοποιώντας για κινδύνους χωρίς σχέδιο.

Στην ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής αναφέρεται ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού για τη διοργάνωση διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει «6+1 προϋποθέσεις» που θεωρεί απαραίτητες για την επιτυχία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή είναι ραγδαίες και χαρακτηρίζει το περιβάλλον ως «αχαρτογράφητα νερά». Υπογραμμίζει ότι απαιτείται σαφές σχέδιο και στρατηγική, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για επικοινωνιακούς χειρισμούς ή μικροκομματικούς υπολογισμούς.

Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «εξαντλήθηκε ο χρόνος» και ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε προεκλογικά την ένταση για εκλογικό όφελος, χωρίς να παρουσιάσει εθνική στρατηγική. Όπως αναφέρει, το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί απρόσμενα και, χωρίς στρατηγική κατεύθυνση, υπάρχει κίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα.

Αναφερόμενος στην αμερικανική πρωτοβουλία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί υπό προϋποθέσεις. Θέτει το ερώτημα κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί επαρκώς για τη διάσκεψη και αν έχει διασφαλίσει ότι θα υπάρξει συναντίληψη με τις ΗΠΑ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Προειδοποιεί ότι, εάν δεν υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και συγκεκριμένα βήματα, η διάσκεψη ενδέχεται να αποβεί επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα. Επισημαίνει ότι κεντρικός άξονας πρέπει να είναι ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία και η αποκλειστική συμμετοχή της στη διάσκεψη.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει τη σημασία η διάσκεψη να συμβάλει στην επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι δημιουργούνται νέες ελπίδες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Έβρο την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται αύριο τον Έβρο, με στάσεις σε συνοριακό σταθμό, περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες, εγκαταστάσεις τεχνολογίας και το εργοτάξιο της νέας μονάδας φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης.
Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Μητσοτάκης ή χάος δεν ισχύει, μόνο οι ολιγάρχες χάνουν

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη στο Kontra, αμφισβήτησε τις «κατακτήσεις» που επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει πολιτική αλλαγή. Άσκησε έντονη κριτική για τις δηλώσεις Θεοχάρη μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν.
Άκης Σκέρτσος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος υπέρ Στουρνάρα, μιλάει για υποκρισία και διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Ο Άκης Σκέρτσος στηρίζει τον Γ. Στουρνάρα στην αντιπαράθεσή του με τον Αλέξη Τσίπρα, επικρίνοντας την αντιπολίτευση για επιφανειακή κριτική στη συνέντευξη Στουρνάρα και τονίζοντας ότι αγνοούνται τα ουσιαστικά ζητήματα.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Κριτική σε Τσίπρα και Κωνσταντοπούλου για τοξικότητα και εντάσεις

Η Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στις Συλλογικές Συμβάσεις, την ένταση στη Βουλή και τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις τηρούνται και ο διάλογος κυβέρνησης-αγροτών συνεχίζεται.