Σε υψηλούς τόνους και ...βολές εκατέρωθεν εφ' όλης της ύλης, κύλησε το debate του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε περίπου στις 9 το βράδυ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και ολοκληρώθηκε κοντά στα μεσάνυχτα. Λίγο πριν την τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου, οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία, είχαν πολλές στιγμές έντασης ανάμεσά τους, αντάλλαξαν «πυρά», με τα περισσότερα να δέχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως, εν τέλει η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει σαφής «νικητής».
Και όλα αυτά σε μια τηλεμαχία που αποτέλεσε κομβικό σημείο πριν από την κάλπη με φόντο τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έφεραν το κίνημα της Χαριλάου Τρικούπη ως την πιο αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις δημοσκοπήσεις βέβαια, ξεχώρισε το «δίπολο» Ανδρουλάκη - Δούκα με το ενδιαφέρον να εστιάζει περισσότερο στον β' γύρο.
Οι ατάκες που κυριάρχησαν σε μια βραδιά γεμάτη εντάσεις, είχαν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την Άννα Διαμαντοπούλου και την στήριξή της στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και η κριτική στον Χάρη Δούκα για την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ενώ ασκεί τα καθήκοντά του ως δήμαρχος Αθηναίων. Αλλά και η... μετωπική σύγκρουση μεταξύ Νάντιας Γιαννακοπούλου και του νυν προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη.
Εγώ ήμουν ΠΑΣΟΚ πάντα, ΠΑΣΟΚ μια ζωή, δεν έφυγα ποτέ
Κορυφαία αντιπαράθεση η κόντρα Διαμαντοπούλου - Δούκα για το μοντέλο συνεργασίας στο δήμο Αθηναίων. Χαρακτηριστικά η κα Διαμαντοπούλου είπε στον Χάρη «ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δήμο;». Για να λάβει την απάντηση από τον κ. Δούκα: «Δεν είπα ποτέ ότι ήταν συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό είναι προσβλητικό. Εγώ κάνω μέτωπο με τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων». Και συνέχισε η κα Διαμαντοπούλου: «Υπάρχουν όμως απόψεις που δεν είναι απόψεις ΠΑΣΟΚ για τις καταλήψεις. Είναι δικές σου απόψεις;» με τον κ. Δούκας να συνεχίζει σε υψηλούς τόνους: «Για τη ΔΕΗ η θέση μου είναι θέση ΠΑΣΟΚ. Τοποθετήθηκα για την δημόσια παιδεία για όλους. Εγώ δεν ήμουν ποτέ κατά το μετρό στα Εξάρχεια οι κάτοικοι όμως έχουν δικαίωμα στον ελεύθερο χώρο και δικαιώνονται από τα δικαστήρια».
Σε άλλο σημείο του διαλόγου, μία ερώτηση για το Μεταναστευτικό έφερε κυριολεκτικά «μετωπική σύγκρουση» ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και την Νάντια Γιαννακοπούλου. Ο κ. Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων είπε ότι «...πρέπει απ' ότι φαίνεται να υπερασπιστώ το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του ζητήματα μετανάστευσης, τα έχει και μάλιστα τα είχε πολύ πριν τα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση με την άδεια εργασίας. Καθυστερημένα, την οποία ψηφίσαμε. Ήταν στο πρόγραμμά μας πριν τις εκλογές».
Η κα Γιαννακοπούλου εξερράγη σε εκείνο το σημείο, τονίζοντας ότι αφήνει συνεχή υπονοούμενα κατά των υπολοίπων υποψηφίων: «Δεν κατάλαβα τι ακριβώς είπε ο κ. Ανδρουλάκης πιο πριν για την ανάγκη να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ, να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ποιους, τους υποψήφιους προέδρους του; Θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι εδώ πέρα, στελέχη με τεράστια εμπειρία δεν υπερασπιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ; Γιατί εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι καθόλου έτσι. Εκτός αν έχετε αυτοανακηρυχθεί από μόνος σας για κάποιο λόγο ότι είστε ο υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι με την πορεία μας, με τους αγώνες μας δεν είμαστε. Αν είναι έτσι, βγείτε και πείτε το ευθέως ενώπιον όλων των πολιτών που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή, γιατί νομίζω ότι δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα, όπως όλο αυτό το χρονικό διάστημα βάζετε».
Πολλαπλή επίθεση σε Διαμαντοπούλου για απουσία
Η κουβέντα άναψε για τα καλά στο σημείο που η Άννα Διαμαντοπούλου ρωτήθηκε και για θέσεις της γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων και αν υπήρξε επιεικής προς την κυβέρνηση για τα Τέμπη. «Το χαρακτήρισα μείζον θέμα με ανάρτησή μου», απάντησε εκείνη και πρόσθεσε ότι πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να αποδώσει τις πραγματικές ευθύνες. δεν μπορεί να υπάρχει χειραγώγηση των θεσμών και αυτό ισχύει και στα Τέμπη, πρόσθεσε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρεμβαίνοντας είπε ότι κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές και ρώτησε αν εξακολουθεί να το πιστεύει. «Οχι, απάντησε εκείνη και επανέλαβε ότι η σκευωρία έπρεπε να αποκαλυφθεί από τη δικαιοσύνη. Όταν ήρθαν στοιχεία ήμουν κι εγώ απόλυτη», είπε.
Ο Χάρης Δούκας ρώτησε για την τραγωδία των Τεμπών και χαρακτήρισε «σωσίβιο» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη παλαιότερες δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου: «Οι παθογένειες στον ΟΣΕ είναι γνωστές από χρόνια, και όσο κι αν υπάρχει συνολικά πρόβλημα, υπάρχει», του απάντησε. Ερωτηθείσα από τον κ. Δούκα αν συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των τρένων, του είπε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν απολύτως αποτυχημένη.
«Δεν θυμάμαι δηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος πριν την υποψηφιότητά σας», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης στην Αννα Διαμαντοπούλου. «Διαστρεβλώνετε συστηματικά» του απάντησε.
Στο τέλος ο Παύλος Γερουλάνος σημείωσε απευθυνόμενος στην κα Διαμαντοπούλου:
«Άννα λείπεις 12 χρόνια από τις μάχες που έδινε το ΠΑΣΟΚ. Πώς θέλεις να σε εμπιστευτεί ξανά ο λαός του κόμματος στην κάλπη; Οι μάχες δίνονται στην πρώτη γραμμή. Πού ήσουν τόσα χρόνια;» ρώτησε για να λάβει την απάντηση της συνυποψήφιάς του: «Εγώ ήμουν σταθερά στο ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που άλλοι έφευγαν και άλλαζαν κόμμα. Ήμουν σε όλες τις εκδηλώσεις και είπα στην κομματική ζωή. Υπάρχει και ζωή έξω από το κόμμα».
Η κόντρα για το... πατριωτικό ΠΑΣΟΚ
Για τη δήλωσή του περί πατριωτικού ΠΑΣΟΚ αντιπαρατέθηκε με τον κ. Κατρίνη η Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντάς του:«Βλέπω διάσταση απόψεων με τον Ανδρουλάκη. Όταν ήσουν πρόεδρος ΚΟ οι θέσεις που έφερνες ήταν σε συμφωνία με τον Ανδρουλάκη;».
«Τώρα φέρνω τις θέσεις μου, έφερνα πάντα τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ», απάντησε ο κ. Κατρίνης που λίγο νωρίτερα είχε πει: «Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να βάλει και πάλι τις κόκκινες γραμμές μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής που υιοθετήθηκε από το 1974 μέχρι σήμερα και έγινε αποδεκτή και από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και από όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης.
Δυστυχώς φαίνεται να γκριζάρει την τελευταία 5ετία του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να χαριεντίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κύριο Ερντογάν λίγο μετά την εμπρηστική τοποθέτηση του κυρίου Ερντογάν στον ΟΗΕ που ζητάει αναγνώριση ψευδοκράτους της Κύπρου».