Στην υποβάθμιση του ζητήματος, που έχει προκύψει με την ερώτηση 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα «κόκκινα δάνεια», προχώρησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Κάποιοι ανακάλυψαν πολύ καθυστερημένα τη δουλειά που κάνει μια σωστά οργανωμένη κοινοβουλευτική ομάδα και ποιος είναι ο ρόλος των βουλευτών. Οι βουλευτές έχουν ως βασική υποχρέωση να κάνουν ερωτήσεις και προφανώς ρωτάνε τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς για διάφορα σημαντικά κοινωνικά θέματα και οι υπουργοί έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν. Και μάλιστα εδώ επειδή πρόκειται για ένα μείζον θέμα αυτό που εθίγη από τους βουλευτές της ΝΔ η απάντηση ήρθε και συντομότερα από την προβλεπόμενη προθεσμία από το υπουργείο οικονομικών» τόνισε.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι «οι γραπτές ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ την πρώτη τετραετία ήταν 3.784, οι ερωτήσεις στη δεύτερη τετραετία, στον ένα χρόνο και λίγο παραπάνω, είναι 624 και συνολικά για όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου στην πρώτη τετραετία είχαμε 8.045 και στην δεύτερη τετραετία 1.236. Δηλαδή σχεδόν 10.000 παρεμβάσεις μέσω ερωτήσεων έχουν γίνει από τους βουλευτές της ΝΔ προς τους υπουργούς» ανέφερε.
Για την ουσία της ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τα κόκκινα δάνεια από το 40% το 2019 στο 7,5% το 2024, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 92,2 δισ. και το 2024 70,4 δισ.
«Είναι μια κυβέρνηση που ψήφισε μια σειρά από νόμους που προστατεύουν τους ευάλωτους, όπως η υποχρεωτική εφαρμογή μια απόφασης εξωδικαστικού συμβιβασμού, την υποχρεωτική ενημέρωση στον δανειολήπτη και αν αυτό δεν συμβαίνει πρόστιμα έως 500.000 ευρώ» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε την μεγαλύτερη σειρά ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνουν τα 7,5 δισ. μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.
«Είναι δεδομένο ότι χρειάζονται πάντα περισσότερα, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και σε αυτό συμβάλει η δουλειά που γίνεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ» είπε.
Ο κ. Μαρινάκης επίσης υπογράμμισε ότι το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση σχεδόν 10%. «Ο ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται σε επίπεδα ιστορικού υψηλού, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση και αρχίσαμε να έχουμε ζητήματα κόκκινων δανείων. Τον Αύγουστο μόνο του 2024 συνολικά καταγράφονται 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για οφειλές 7,52 δισ., ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023 έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά 50,36%. Το 2019 οι αντίστοιχες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού ήταν μόλις 2.200 συνολικά» ανέφερε.
«Προκαλώ να μου πει κάποιος από τότε που ξέσπασε η κρίση ποια άλλη κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική την εφαρμογή μια απόφασης υπέρ του δανειολήπτη, ποια άλλη κυβέρνηση έφτιαξε αυτή τη διαδικασία προσωποποιημένης ενημέρωσης, ποια άλλη κυβέρνηση ψήφισε πρόστιμα μέχρι και 500.000 για την μη τήρηση της νομοθεσία» είπε.
«Η κυβέρνηση ακούει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και είμαστε εδώ να ακούσουμε και άλλες προτάσεις, αλλά ήδη υπάρχουν αποτελέσματα» πρόσθεσε.
Απαντώντας για τις δαπάνες του υπουργείου Τουρισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Το υπουργείο Τουρισμού εξ αντικειμένου είναι ένα υπουργείο που επενδύει στην εξωστρέφεια, δίνει μεγάλη σημασία στην εικόνα για προφανείς λόγους. Σίγουρα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για χρήματα Ελλήνων φορολογούμενων. Από εκεί και πέρα κρατάμε τη μεγάλη εικόνα όπου δείχνει ότι για άλλη μια χρονιά με συστηματική δουλειά κατεγράφη ένα συνολικό ρεκόρ, με πολύ μεγάλο όφελος για την ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση για τους Έλληνες πολίτες, στον τουρισμό και σχεδιάζουμε την επόμενη χρονιά».