- Μόνο διαδικαστική δεν θα είναι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που είναι προγραμματισμένη για αύριο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις οφειλών, που πλέον βρίσκεται σε διαβούλευση. Πιθανότατα το Δ.Σ. θα αποφασίσει την τελική στάση της Ένωσης στη διαβούλευση και τις διορθωτικές κινήσεις που θα ζητηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «γκρίζες» ζώνες, σύμφωνα με τις τράπεζες, του νομοσχεδίου.
- Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το σκέλος του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών είναι εξαιρετικό σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις αλλά με πολλά προβλήματα σε ότι αφορά τους ιδιώτες. Και για να μην παίζουμε με τα λόγια, οι τράπεζες δεν έχουν απλά αιτιάσεις ή ενστάσεις αλλά φοβούνται για έναν νέο νόμο Κατσέλη και την δημιουργία μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η μεγαλύτερη εστία ανησυχίας εντοπίζεται στην εξωδικαστική διαδικασία, την λεγόμενη προληπτική αναδιάρθρωση, όπου με μια απλή αίτηση ο κάθε δανειολήπτης, ακόμα και οι ενήμεροι, μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία παγώνοντας τα πάντα.
- Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός χωρίς περιστροφές: «Η επιλογή όμως είναι ξεκάθαρα πολιτική. Μετά την έγκαιρη προειδοποίηση για όποιον προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης, θα αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί».
- Θα ακολουθεί δίμηνη διαβούλευση, όπου σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι πιο αδύναμοι θα λαμβάνουν ειδική επιδότηση επί των ρυθμισμένων δόσεων του νέου δανείου. Αυτά βέβαια στην θεωρία. Διότι στην πράξη το πως θα ξεκαθαρίζονται οι αδύναμοι από τους μη αδύναμους - τρέχα γύρευε, ειδικά στην Ελλάδα, όπου όλα λειτουργούν στο περίπου. Σημειώνω ότι και ο νόμος Κατσέλη, στη θεωρία, όριζε λίγους μήνες για την εκδίκαση των υποθέσεων, αλλά στην πράξη το τσουνάμι των αιτήσεων προκάλεσε έμφραγμα στα δικαστήρια.
- Για να μην μακρηγορούμε, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά υπό την εξής οπτική: η κυβέρνηση δεν θέλει να γίνουν πλειστηριασμοί το 2020 και το 2021. Μετά, κατά τα γνωστά, βλέπουμε - θα βρούμε έναν άλλο νόμο να μεταθέσουμε το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.
- Σημειώνω μόνο ότι δυστυχώς όλα δεν γίνονται. Δεν γίνεται και να μην γίνουν πλειστηριασμοί, και να μην δημιουργηθεί νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων, και να πουληθούν τα παλαιά «κόκκινα» δάνεια σε καλές τιμές, και να μην χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και να ανταποκριθούν οι τράπεζες στον βασικό τους ρόλο για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων - νοικοκυριών. Δυστυχώς κάποιοι στην κυβέρνηση πιστεύουν με βεβαιότητα ότι όλα τα παραπάνω γίνονται... Με ένα νόμο - ένα άρθρο, θα πρόσθετα.
- Το σημειώνω ως αξιοσημείωτο με την έννοια ότι δεν το βλέπουμε κάθε μέρα: στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Ιατρικό Αθηνών και τα 8 θέματα της συνέλευσης εγκρίθηκαν από τους μετόχους κατά 100%. Ούτε ένας μέτοχος δεν καταψήφισε ή έστω δήλωσε αποχή σε κάποιο από τα θέματα. Δεδομένου όμως ότι στη συνέλευση μετείχαν 5 μέτοχοι που αντιπροσώπευαν το 44,83% των μετόχων η απάντηση στο μυστήριο της ομοφωνίας είναι μάλλον απλή: στην συνέλευση μετείχε ο κ. Αποστολόπουλος μαζί με κάποιους φίλους.
- Δεν αμφιβάλω ότι η σκέψη, για το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στις 12.00, ήταν αγαθή. Ένα αναγκαίο μέτρο για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας. Ωστόσο μια μικρή βόλτα στις γειτονίες και τις πλατείες της Αθήνας αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι το μέτρο όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικό αλλά πιθανότατα προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα. Διότι εκατοντάδες νέα παιδιά στριμώχνονται στις πλατείες και κάνουν ουρές σε καταστήματα που πουλούν (στο χέρι) παγωτά, πίτσες κ.α. Ακόμα και τα περίπτερα που γνωρίζουν ημέρες δόξας πουλώντας μπύρες. Με λίγα λόγια ένας πληθυσμός που μοιράζονταν σε πολλά μπαρ και εστιατόρια, τώρα συγκεντρώνεται έστω και μειωμένος, σε πολύ λιγότερα σημεία με ότι αυτό συνεπάγεται.
- Τουλάχιστον ενθαρρυντικό ήταν το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η συνεδρίαση έκλεισε με σημαντικά κέρδη (+0,89%) παρά τις νέες απειλές Ερντογάν αλλά και τις πιέσεις (οι οποίες το βράδυ στην αγορά παραγώγων μαζεύτηκαν) στις Ευρωπαϊκές αγορές.
- ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα ήταν οι μετοχές που οδήγησαν την αγορά υψηλότερα ενώ αντίθετα Coca Cola HBC (για άλλη μια ήμερα...), ΟΤΕ, Aegean και Lamda Develpment δέχθηκαν πιέσεις.
- Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, μετά από πολλές εβδομάδες απειλών και έντασης, δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο ή σοβαρό ατύχημα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι και οι δυο πλευρές αποφεύγουν να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Αν είναι έτσι η αποκλιμάκωση δεν θα αργήσει, εξέλιξη που θα επιτρέψει στο ΧΑ να δει πιο αισιόδοξα τα πράγματα.
Οι ψευδαισθήσεις της κυβέρνησης με τα «κόκκινα» δάνεια και το ενθαρρυντικό ξεκίνημα του ΧΑ
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.