Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα ενόψει του νέου τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός συναντάται με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων, με αιχμή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά από το πράσινο φως που άναψε το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, θέμα που είχε εξελιχθεί σε πολιτικοοικονομικό θρίλερ με αβέβαιη έκβαση.
Το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης προβλέπει την επέκταση του καλωδίου έως και το Ισραήλ, ανερχόμενου τελικά στα 1.240 χιλιόμετρα και φτάνοντας στα 3 χιλιόμετρα βάθος, με την αρχική προοπτική ολοκλήρωσής του να τοποθετείται στο 2030.
Με φόντο την παραπάνω θετική εξέλιξη, φτάνει στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, για μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξει κοινός βηματισμός Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει και της συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ήδη, σε διπλωματικό επίπεδο οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για το νέο τετ α τετ σε επίπεδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Αν και η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει παραπέμπει σε μία συνάντηση που θα αναλωθεί σε ζητήματα «χαμηλής» πολιτικής, χωρίς οι δύο ηγέτες να μπουν στην καρδιά των ελληνοτουρκικών διαφορών, η Αθήνα ποντάρει πολλά στη διατήρηση του ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας των δύο χωρών και στην συνέχιση ενός κλίματος «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο.
Γίνεται προφανές ότι στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό, μετά και από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να «κλείσει» τα σύνορά της και τους υπαρκτούς φόβους που δημιουργεί στην Ευρώπη, το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την πλευρά της Τουρκίας.
Οι «αποσκευές» Μητσοτάκη και η στοχοποίηση Δένδια
Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι παραμένουν στο τραπέζι οι ελληνικές κόκκινες γραμμές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απορρίπτει κάθε συζήτηση για θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, αντιθέτως η Αθήνα φέρεται αποφασισμένη να προωθήσει τη λεγόμενη θετική ατζέντα, για ζητήματα συνεργασίας των δύο χωρών στην οικονομία, το περιβάλλον και τον τουρισμό.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, «ο διάλογος δεν σημαίνει και συμφωνία», ειδικότερα σε μια συγκυρία όπου η τουρκική πλευρά επιμένει στο αναθεωρητικό αφήγημα περί της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντάς τον «ακραίο στοιχείο και προβοκάτορα».
Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να κάνει σαφές ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να βάλει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας», επαναλαμβάνοντας ότι τα ελληνικά νησιά έχουν δικαίωμα για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.