Η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη επισκέφθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων για τις σημαντικότερες ερευνητικές, αλλά και κοινωνικές δράσεις που υλοποιεί το Κέντρο.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας, λειτουργεί για περισσότερα από 180 χρόνια στη χώρα μας, με εμβληματικές ερευνητικές υποδομές και με σπουδαία προσφορά στην επιστήμη, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,συνεισφέροντας στην προαγωγή της έρευνας, την επιστημονική εξέλιξη και την προσέλκυση και απασχόληση νέων ταλαντούχων ερευνητών και επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όπως αναφέρθηκε, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέσω των τριών Ινστιτούτων Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) και Γεωδυναμικό (ΓΙ), έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων ερευνητικών υποδομών και εμβληματικών δράσεων που τοποθετούν το φορέα σε σημαντική θέση παγκοσμίως, στα ερευνητικά αντικείμενα σχετικά με τον Μετριασμό και την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, την παραγωγή κλιματικών/ ατμοσφαιρικών/ σεισμικών και άλλων δεδομένων, την παρατήρηση του διαστήματος από τη Γη και της Γης από το διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, έχει προχωρήσει η συμμετοχή του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ στην εμβληματική διαστημική αποστολή Psyche (Ψυχή) της NASA ως σημαντικός συντελεστής της (key partner), η ένταξη του Αστεροσκοπείου Χελμού και του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος», ως πρώτου, πανευρωπαϊκά, επίγειου σταθμού του εμβληματικού προγράμματος Scylight (SeCure and Laser communication Technology) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που περιλαμβάνει υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων με τη χρήση δορυφόρων, γεγονός που αποτελεί εθνική επιτυχία, καθώς και η αναβάθμιση του τηλεσκοπίου στο Κρυονέρι Κορινθίας.
Επίσης, έχει δημιουργήσει τη μεγάλη υποδομή του Παρατηρητήριου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα, ενώ το ΕΑΑ συντονίζει το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή CLIMPACT, μια εμβληματική δράση της ΓΓΕΚ, που αποτελείται από 27 εμβληματικούς, εθνικούς, επιστημονικούς φορείς και στόχο έχει τη συγκέντρωση και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την πρόληψη και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, καθώς και να λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο υψηλού επιπέδου για το κράτος, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και την κοινωνία των πολιτών σε θέματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και φυσικών καταστροφών.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην ιστορική βιβλιοθήκη «Σίνα» του Αστεροσκοπείου και στη συνέχεια η Υφυπουργός Ανάπτυξης ξεναγήθηκε στο Μουσείο Σίνα, που περιλαμβάνει αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, καθώς και στην ιστορική αίθουσα υπολογισμού του χρόνου, που αποτέλεσε σημαντική υπηρεσία για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους και την εμπορική και ναυτιλιακή ανάπτυξη της χώρας.
Μετά την ενημερωτική συνάντηση, η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη δήλωσε:
«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στις ερευνητικές τάσεις στην Αστρονομία, την Αστροφυσική, τις εφαρμογές του Διαστήματος, το Περιβάλλον, την Ενέργεια και τη Μετεωρολογία, τη Σεισμολογία και τη Γεωδυναμική, μέσα από την υλοποίηση μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία χρηματοδοτούνται από́ την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή́ Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζουμε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο εποπτεύουμε, καθώς είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας. Για το λόγο αυτό έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση άνω των 66 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να συνεχίσει το σημαντικό έργο του προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας».
Στη συνάντηση με την Υφυπουργό Ανάπτυξης συμμετείχαν ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, ο Αντιπρόεδρος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, η αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δρ. Δήμητρα Φουντά, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ. Βασίλης Καραστάθης, o αναπληρωτής εκπρόσωπος των ερευνητών στο ΔΣ του ΕΑΑ Δρ. Μάνος Σαριδάκης και ο εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων Δημήτρης Παρόνης, η γραμματέας του ΔΣ Ράνια Κουμεντάκου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού Μαρία Βαϊδάκη, η Προϊσταμένη του ΕΛΚΕ Μαρία Ζιαζιά και η συντονίστρια υλοποίησης των μεγάλων έργων του ΕΑΑ, από το Γραφείο Πρόεδρου Αθηνά Δήμου.