ΓΔ: 2121.14 -0.31% Τζίρος: 81.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:41
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Το λογότυπο και η πινακίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στην είσοδο του κτιρίου.

Η ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 21,6% στις πτωχεύσεις 2015-2024

Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων το 2024 αυξήθηκαν κατά 76,9% σε σχέση με το 2023, φτάνοντας τις 23, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει μείωση 21,6%.

Αύξηση σημείωσαν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων το 2024, καθώς ανήλθαν σε 23 βάσει δικαστικών αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία της χώρας, έναντι 13 το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας άνοδο 76,9%. Παρά τη φετινή αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για την περίοδο 2015-2024 εμφανίζει μείωση 21,6%.

Σε ό,τι αφορά τη νομική μορφή των επιχειρήσεων που πτώχευσαν, τα στοιχεία της περιόδου 2015-2024 δείχνουν σημαντική μείωση. Ειδικότερα, οι ατομικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 100%, οι προσωπικές εταιρείες 25,2%, οι κεφαλαιουχικές εταιρείες 18,2% και οι άλλες ή άγνωστες εταιρείες 4,4%.

Αναλύοντας τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπου σημειώθηκαν πτωχεύσεις το 2024, το υψηλότερο ποσοστό (30,4%) καταγράφηκε στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης. Ακολουθούν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο – επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών με 26,1%. Οι τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών σημείωσαν ποσοστό 13%, ενώ μικρότερα ποσοστά (4,3%) καταγράφηκαν στους τομείς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων, δραστηριοτήτων εξυγίανσης, μεταφοράς και αποθήκευσης, καθώς και χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Σημαντική μείωση καταγράφεται και σε βασικούς δείκτες για την περίοδο 2015-2024: ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του αριθμού των επαληθεύσεων μειώθηκε κατά 22,1%, το ποσό του παθητικού που βεβαιώθηκε κατά 40,3% και ο αριθμός των απασχολουμένων με αξιώσεις κατά 42,9%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλήθος σε δρόμο πόλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οριακή μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας στις αρχές του 2025

Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μειώθηκε οριακά το 2025, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, λόγω περισσότερων θανάτων από γεννήσεις, παρά το θετικό ισοζύγιο μετανάστευσης και την αύξηση εισερχόμενων μεταναστών.
Διαδικτυακή Τραπεζική Συναλλαγή
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στο 88,7% η πρόσβαση νοικοκυριών στο διαδίκτυο το 2024

Η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι το 88,7% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και σχεδόν 9 στους 10 πολίτες το χρησιμοποιούν, με άνοδο στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, στις online συναλλαγές και στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.
Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοδος τροχαίων τον Σεπτέμβριο, με μείωση στους νεκρούς

Τα τροχαία ατυχήματα αυξήθηκαν 10,5% τον Σεπτέμβριο, με 1.067 περιστατικά. Οι νεκροί μειώθηκαν κατά 30,8%, ενώ οι βαριά τραυματίες αυξήθηκαν σε 45 και οι ελαφρά τραυματίες έφτασαν τους 1.261, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.