ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
businessdaily-Dendias-Nikos
Φωτο: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Κρίσιμη αλλαγή από το υπουργείο Άμυνας στο νομοσχέδιο για την καινοτομία

Η πνευματική ιδιοκτησία των προϊόντων που θα δημιουργούνται με τη συνεργασία κράτους και ιδιωτών θα μένει στις εταιρείες και όχι στο Δημόσιο. Μεγάλες προσδοκίες από την ίδρυση Κοινού Σώματος Πληροφορικής.

Πίσω έκανε στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα το βράδυ 13 Μαΐου.

Όπως φαίνεται στο κείμενο του νομοσχεδίου, έχει αλλάξει το άρθρο 11 που περιλάμβανε τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και είχε αντιδράσει έντονα ο κλάδος της αμυντικής βιομηχανίας και των startup, καθώς στο πρώτο κείμενο ανέφερε ότι η πνευματική ιδιοκτησία των συστημάτων που θα αναπτυχθούν θα μένει στο Δημόσιο. Κάτι τέτοιο ήταν φυσικό να προκαλέσει αντιδράσεις στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, που κατέκλυσε με σχόλια τη δημόσια διαβούλευση.

Το αποτέλεσμα ήταν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε να αλλάξει και να αναφέρει πλέον ότι: «…δικαιούχος των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας επί των έργων και των προϊόντων που υλοποιούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, εξαιρουμένων των Διακρατικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, είναι ο ανάδοχος. Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως εκπροσωπείται από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, έχει δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας για τη χρήση ή την εκμετάλλευση ή την αξιοποίηση των έργων και των προϊόντων της στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας». 

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) στη δημόσια διαβούλευση είχε αναφέρει ότι το άρθρο του νομοσχεδίου για την πνευματική ιδιοκτησία έτσι όπως ήταν πριν κατατεθεί στη Βουλή, θα αποτελούσε αντικίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτικών εταιρειών σε έργο έρευνας και ανάπτυξης.

Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής, το οποίο δείχνει και την πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις να περάσουν στη νέα εποχή με την εφαρμογή της «Ατζέντας 2030».

Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, αποστολή του Κοινού Σώματος Πληροφορικής, ή αλλιώς «Μονάδας 1864», είναι η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, η σχεδίαση, ανάπτυξη και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού, η παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, η ανάπτυξη, διαχείριση και ασφάλεια των τοπικών δικτύων πληροφορικής, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών, η δημιουργία, η υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων βάσεων δεδομένων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και η έρευνα, ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών, της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, της ρομποτικής, τεχνικές εξόρυξης δεδομένων (data-mining) και τα αυτόνομα συστήματα.

Όπως μάλιστα σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας χθες, στο πλαίσιο του συνεδρίου DEFEA Conference – Current Strategies for a Challenging World, «αυτή η Μονάδα με το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε και μπορούμε να προσελκύσουμε μέσα από τις ειδικές διατάξεις της θητείας μπορεί να καταστεί όσο γνωστή είναι η Μονάδα 8200 των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Όποιος, δηλαδή, έχει υπηρετήσει σε αυτή τη Μονάδα και βγαίνει μετά στην αγορά εργασίας να είναι περιζήτητος και αυτή η Μονάδα να δώσει σε εμάς τις ευρύτατες δυνατότητες που χρειαζόμαστε για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας από επιθέσεις άλλης μορφής από αυτές που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πήρε τα... όπλα η αμυντική βιομηχανία για το νομοσχέδιο του υπ. Άμυνας

Ο Σύνδεσμος των κατασκευαστών αμυντικού υλικού τονίζει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα αν τα πνευματικά δικαιώματα για τα προϊόντα μένουν στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
Nikos Dendias, Ypourgeio Amynas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα στηθεί το Κέντρο Καινοτομίας για την αμυντική βιομηχανία

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας που θα διασυνδέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με τον ιδιωτικό τομέα για την προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων.
F-35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλες οι αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις με προϋπολογισμό 53 δισ. ευρώ

Η Nέα Δομή Δυνάμεων 2024-2035 αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ και καλύπτει χρονικό ορίζοντα 12 ετών.
businessdaily-Dendias-Nikos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Κλείνουν 137 στρατόπεδα - Έως 7 δισ. σε ελληνικά ναυπηγεία

Όλες τις αλλαγές που προωθούνται στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σχέδια για τα εξοπλιστικά παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας στη Βουλή. Ενισχύεται το Πολεμικό Ναυτικό, σημαντικό έργο στα ελληνικά ναυπηγεία.