Η μετωπική σύγκρουση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας προϊδεάζει για ένα σκληρό μπραντεφέρ με φόντο την κάλπη της 9ης Ιουνίου για τις ευρωεκλογές.
Από τη μια το κυβερνών κόμμα καλεί την Κουμουνδούρου να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη και από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου για τον Αμερικανό επικοινωνιολόγο Σταν Γκρίνμπεργκ και πώς αυτός και η εταιρεία του πληρώνονται και από ποιον.
Για πολλούς, αυτή η μετωπική αντιπαράθεση έρχεται ως συνέχεια των πρόσφατων ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, οι οποίες μπορεί να καταγράφουν ένα σαφές προβάδισμα σε διψήφιο ποσοστό της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν ωστόσο προβληματισμό και στα δύο κόμματα ως προς το βαθμό συσπείρωσης της βάσης τους και επιπλέον -κυρίως για τη ΝΔ- για τις σημαντικές διαρροές προς άλλα κόμματα.
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα βγαίνουν από την ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τελευταίων ερευνών κοινής γνώμης, με δεδομένο ότι παραδοσιακά οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από ρευστότητα, χαλαρότητα της ψήφου, αλλά και σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τα ποσοστά των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές.
Επί του παρόντος, κύριο μέλημα για το κυβερνών κόμμα είναι να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά από την υπόθεση της διαρροής λίστας του υπουργείου Εσωτερικών προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που άλλαξε προς ώρας τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Άλλωστε, η έξοδος της νυν ευρωβουλευτή από το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, υποχρεώνει το Μέγαρο Μαξίμου στην προώθηση νέων υποψηφιοτήτων από τις τάξεις του απόδημου ελληνισμού.
Η περίπτωση μιας πιθανής υποψηφιότητες του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη (όπως αποκάλυψε το BD) εντάσσεται σε αυτή τη λογική, αλλά απαντάει ταυτόχρονα -όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη- και στην δημοσκοπική άνοδο της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που δείχνουν να επωφελούνται της δυσαρέσκειας και της κόντρας της κυβέρνησης με την Εκκλησία.
Αν και κατά βάση τα ποσοστά των αναποφάσιστων ενισχύονται από τις διαρροές από το κόμμα της ΝΔ, η Ελληνική Λύση φαίνεται να έχει και εισροές ψηφοφόρων που απείχαν από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Στην εξίσωση μπαίνουν και τα όμορα κόμματα, με παρόμοια ατζέντα, όπως η Νίκη, με τις τρεις κομματικές εκφράσεις της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα να συγκεντρώνουν ποσοστό που υπερβαίνει το 15%, με γεωγραφικά χαρακτηριστικά που εδράζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και έχουν ως σημείο αναφοράς τις θέσεις της Εκκλησίας.
Έμφαση στην καθημερινότητα και νέα ονόματα στη λίστα
Μπορεί η ΝΔ να διατηρεί αδιαμφισβήτητο προβάδισμα στους περισσότερους δείκτες των δημοσκοπήσεων, όμως ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δεν παραγνωρίζουν ότι η πολιτική μάχη ενόψει και της νέας εκλογικής αναμέτρησης θα δοθεί για τα ανοιχτά ζητήματα της ακρίβειας και της καθημερινότητας των πολιτών.
Είναι ενδεικτικό ότι η ακρίβεια και η υγεία είναι δύο από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες (Marc / Πρώτο Θέμα), με τους ψηφοφόρους να προτρέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις (75%), την υγεία και την περίθαλψη (67,1%), την Παιδεία (48,5%) και τα φαινόμενα εγκληματικότητας και βίας (41,6%).
Την ίδια στιγμή ζητούμενο παραμένει πως θα συμπεριφερθούν οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες μετά και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι λόγω οικονομικής στενότητας δεν θα δοθεί φέτος επίδομα Πάσχα σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Πάντως, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση μιας πρώτης ομάδας υποψηφίων ευρωβουλευτών με τα γαλάζιο ψηφοδέλτιο, μετά και το «πράσινο» φως που πήραν η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο καθηγητής Σωτήρης Σέρμπος, ο πρώην δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κοντά βρίσκεται σε μια υποψηφιότητα βρίσκεται ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ενώ εσχάτως έντονα ακούγονται τα ονόματα του Κώστα Κουκοδήμου, του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Καρανικόλα και της πρώην βουλευτού Νόνης Δούνια.