Στη σκιά των νέων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν σταθερό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου κινούνται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, με στόχο την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου.
Ήδη οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προετοιμάζουν το πρόγραμμα των περιοδειών και εκδηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ολόκληρη την επικράτεια, με ορόσημο το Συνέδριο της ΝΔ στις 5 Απριλίου, το οποίο θα αποτελέσει και την επίσημη έναρξη της γαλάζιας προεκλογικής περιόδου ενόψει των ευρωεκλογών.
Οι επιτελείς της οδού Πειραιώς επιθυμούν να προσδώσουν έναν πανηγυρικό χαρακτήρα στο 15ο Συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο και θα συνδεθεί με μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της ΝΔ.
Την ίδια χρονική περίοδο θα γίνουν γνωστά και τα ονόματα των εκλεκτών του προέδρου της ΝΔ που θα διεκδικήσουν μια θέση για τις Βρυξέλλες, σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα αποτελέσει το τελευταίο "crash test" για την κυβέρνηση, εν μέσω μιας σειράς μεταρρυθμίσεων – πχ. ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια – που έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και στις σχέσεις της ΝΔ με κομμάτι της παραδοσιακής της βάσης.
Η ΝΔ «αναβαθμίζει» ως αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ
Το προβάδισμα των 17,9 ποσοστιαίων μονάδων που κατέγραψε η ΝΔ και σε νέα δημοσκόπηση (MRB / OPEN), μπορεί να έφερε χαμόγελα στο γαλάζιο στρατόπεδο, υποχρεώνει ωστόσο την ηγεσία του κόμματος να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της εκλογικής της βάσης, με φόντο την εγκαθίδρυση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε, οι πιθανές νέες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, αποτελούν μήλον της έριδος τόσο για την ΝΔ όσο και για το ΠΑΣΟΚ, στη «μάχη» της «κατάληψης» του λεγόμενου μεσαίου χώρου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο κυβερνητικό επιτελείο ποντάρουν πολλά στην ανάδειξη της μεταρρύθμισης για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στη Χαριλάου Τρικούπη, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει στροφή προς το «όχι» και άλλα στελέχη να δηλώνουν έτοιμα να το υπερψηφίσουν.
Η «μάχη» με την ακρίβεια
Αλλά και στο πεδίο της καθημερινότητας, η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει με πειστικό τρόπο στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν την ακρίβεια (53,5%), τις υπηρεσίες υγείας (31,3%) και το ύψος των εισοδημάτων (20,6%), ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, μόνο τυχαίες δεν ήταν οι ανακοινώσεις μετά το υπουργικό συμβούλιο για πιο προσιτές τιμές στο ράφι, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την προσδοκία του, ότι από τις αρχές Μαρτίου θα υπάρξουν μειώσεις στις αρχικές τιμές σε 1.500 προϊόντα και, σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, θα δοθεί – όπως τονίζουν συνεργάτες του – μια έμμεση απάντηση στο κύμα της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.