ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Dimitris Kapantais/ SOOC

Το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη - αγροτών: Οι παροχές και τα αιτήματα

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν λόγο για παράθυρο συναίνεσης και διάθεση ειλικρινούς διαλόγου από την πλευρά της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα διεξαχθεί με ανοιχτούς δρόμους.

Με θετική διάθεση αντιμετωπίζει το κυβερνητικό επιτελείο το αυριανό ραντεβού του πρωθυπουργού, με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πως θα εξελιχθεί η στάση του αγροτικού κόσμου τις επόμενες ημέρες. Ήδη συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν λόγο για παράθυρο συναίνεσης και διάθεση ειλικρινούς διαλόγου από την πλευρά της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα διεξαχθεί με ανοιχτούς δρόμους και όχι με μπλόκα στις εθνικές οδούς.

Το στίγμα των προθέσεών του έδωσε ο πρωθυπουργός (Real News), θυμίζοντας ότι «από το 2019 η κυβέρνηση έσκυψε πάνω στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», τονίζοντας ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν σε αυτό το πεδίο, ωστόσο μπορούν να συζητηθούν μεσομακροπρόθεσμες λύσεις, όχι όμως και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.

Σε σχέση με τα αιτήματα των τελευταίων ημερών, ως προς το θέμα του κόστους της παραγωγής από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν την απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.

Επιπλέον, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο επιστρέφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκ. ευρώ, ενώ μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ, των τοπικών και γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων που φτάνουν τα 87 εκ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιταχύνει τους ρυθμούς αξιοποίησης και απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας οι οποίοι προορίζονται ειδικά για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία και αγγίζουν τα 700 εκ. ευρώ, ενώ στο κρίσιμο ζήτημα των ελληνοποιήσεων – ειδικά στο γάλα – η κυβέρνηση εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα και στην αγορά. Παρόντες 15 εκπρόσωποι αγροτών και από την κυβέρνηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Η ατζέντα των αγροτών

Η αντιπροσωπεία των αγροτών προσέρχεται το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό με μια σειρά αιτημάτων, με αιχμή το κόστος παραγωγής, ενώ ειδικά για δε την τιμή του αγροτικού  ρεύματος αναμένεται να ζητήσουν τη θέσπιση πλαφόν στην τιμή 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Φέρονται δε αποφασισμένοι να επιμείνουν μέχρι τέλους στην απαίτησή τους, από την επόμενη χρονιά να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, ζήτημα για το οποίο θα ζητήσουν τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θυμίζουν ότι πρόκειται για τα μισά χρήματα που λάμβαναν έως το 2016 (160 εκ. ευρώ), οπότε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε το μέτρο.

Επισημαίνουν δε, ότι η επιστροφή ανέρχεται στα 2,5 ευρώ ανά στρέμμα, όταν για τους παραγωγούς το κόστος του πετρελαίου για ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 12,5 – 13 ευρώ. Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου συγκροτήθηκε η επιτροπή των αγροτών, που θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να παραθέσει τα αιτήματά της. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τα παρακάτω 15 μέλη:

  • Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας),
  • Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου),
  • Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος),
  • Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς),
  • Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα),
  • Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας),
  • Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου),
  • Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός),
  • Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ),
  • Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα),
  • Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα),
  • Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα),
  • Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής),
  • Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας για τους αγρότες στις Βρυξέλλες στον απόηχο του συλλαλητηρίου

Σε συντονισμό με τις άλλες μεσογειακές χώρες, η Ελλάδα ετοιμάζεται για την κρίσιμη διαπραγμάτευση για την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να δοθούν «ανάσες» στους αγρότες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στενό... μαρκάρισμα στα τρακτέρ, όχι άλλες παροχές στους αγρότες

Λίγα τρακτέρ και με συνοδεία περιπολικών θα κινηθούν προς το κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι με τα μέτρα στήριξης για ρεύμα και πετρέλαιο εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες παροχών στους αγρότες.
businessdaily-Mitsotakis-Agrotes
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου προς αγρότες: Τέλος οι παροχές, καμία ανοχή σε μπλόκα δρόμων

Με τα μέτρα που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους των αγροτών έκλεισε ο κύκλος των παροχών, ενώ η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα ενδεχόμενα μπλόκα σε εθνικές οδούς.
businessdaily-Agrotes-Kinitopoihseis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο όρους βάζει το Μαξίμου για το ραντεβού με τους αγρότες τη Δευτέρα

Τίθεται προϋπόθεση από την πλευρά του πρωθυπουργού ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει με κλειστούς τους δρόμους και ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς επιχειρεί να αποτρέψει η κυβέρνηση το κλείσιμο δρόμων από αγρότες

Να κρατήσει ανοικτό τον διάλογο με τους αγρότες επιδιώκει το Μαξίμου, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί προκαταβολικά η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο. Πώς απαντάει η κυβέρνηση στα αιτήματα των αγροτών σημείο προς σημείο.
Mitsotakis Kyriakos, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φρένο» στα τρακτέρ θέλει το Μαξίμου, ανοίγει «παράθυρο» για διάλογο

«Δεν επιδιώκουμε την ένταση, ακούμε τα αιτήματα των αγροτών», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Συμμετοχή και του Μ. Χρυσοχοΐδη στη χθεσινή σύσκεψη, στόχος να μην κλείσουν εθνικές οδοί, Τα 19 μέτρα στήριξης των αγροτών.