Να βάλει τέλος στην παρατεταμένη σύγκρουση με την Ιεραρχία της Εκκλησίας αλλά και στις αντεγκλήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του θα επιχειρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, φέρνοντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Παρά την πρόσκαιρη αδιαθεσία του, που τον υποχρέωσε να αναβάλει την προγραμματισμένη για χθες συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να περάσει η τρέχουσα εβδομάδα με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο να «σέρνεται» στην επικαιρότητα, την ώρα που είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και το ομόφωνο «όχι» για το γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.
Στην έκτακτη συνεδρίασή της η η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της προς την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη νομοθέτηση γάμου μεταξύ ομοφύλων, ενώ μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να αποσταλούν επιστολές προς τους 300 βουλευτές με τις θέσεις της Εκκλησίας κατά του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Μετά από την πεντάωρη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προχωρήσει σε τρία βήματα για να δηλώσει τις θέσεις της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο. Πέρα από την αποστολή επιστολής προς τους βουλευτές όπου θα παρουσιάζονται με νομικά επιχειρήματα οι θέσεις της Εκκλησίας, θα διανεμηθεί κείμενο «προς τον Λαό» σε πιο απλή γλώσσα, που θα αναγνωσθεί στις Μητροπόλεις στις 4 Φεβρουαρίου - μαζί με διανομή φυλλαδίων - και, τέλος, εξουσιοδοτούνται οι Μητροπολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις επαρχίες τους.
Η έντονη αντίδραση της Ελλαδικής Εκκλησίας έγινε αποδεκτή από το κυβερνητικό επιτελείο περίπου ως αναμενόμενη, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να σχολιάζουν ότι «η Εκκλησία έχει απόψεις που είναι σεβαστές, ωστόσο η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση το πρόγραμμά της».
Την ίδια στιγμή, η «οδηγία» που έχει δοθεί σε υπουργούς και κομματικά στελέχη της ΝΔ είναι να μην μπουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους Ιεράρχες, ενώ άκουσαν με ικανοποίηση την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην πυροδοτηθεί περαιτέρω το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις, με την πραγματοποίηση λαοσυνάξεων, ενώ ξεκαθαρίστηκε πως «ο Αρχιεπίσκοπος δεν διασπά ποτέ τη γέφυρα επικοινωνίας» με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς.
Στο υπουργικό η διαφωνία Βορίδη
Με την πλειοψηφία των Μητροπολιτών που μετείχαν στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου να τονίζουν ότι «οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο θα έχουν βαρύτατη ευθύνη», τα βλέμματα στο υπουργικό συμβούλιο στρέφονται στη στάση που θα τηρήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Πληροφορίες επιμένουν ότι στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να επιλέξει τον δρόμο της αποχής και όχι της καταψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφήνουν ανοιχτό και το παράθυρο της αποχώρησής του από τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας το «αντάρτικο» του Μάκη Βορίδη, σημείωσε με νόημα ότι «ένας υπουργός που διαφωνεί έχει κάθε υποχρέωση και δικαίωμα να εκφράσει τη διαφωνία του στο υπουργικού συμβούλιο, να εκθέσει τα επιχειρήματά του. Αν δεν πείσει τους συναδέλφους του υπουργούς και τον πρωθυπουργό, νομίζω μετά πρέπει να αποχωρήσει».