Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται για το Μέγαρο Μαξίμου η τύχη του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οκτώ χρόνια μετά από την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Τότε, 19 βουλευτές από την πτέρυγα της ΝΔ, έδωσαν την ψήφο τους για να περάσει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο μετέπειτα πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά από τη δημόσια δέσμευση του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ ότι μέσα στην τετραετία θα έχει ψηφιστεί από την κυβέρνησή του η ισότητα στον γάμο, στη ΝΔ βρίσκονται σε αναζήτηση του κατάλληλου χρόνου που θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική συζήτηση στη Βουλή. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως φέρεται αποφασισμένος να καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, που θα διευθετεί και τα ανοιχτά ζητήματα της υιοθεσίας και του οικογενειακού δικαίου.
Για την ώρα ωστόσο, η αναζήτηση του κατάλληλου χρόνου για την διατύπωση και κατάθεση προς ψήφιση του νόμου, προσκρούει στις διαφορετικές προσεγγίσεις και αναλύσεις συνομιλητών του Πρωθυπουργού ως προς το πολιτικό κόστος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Οι δύο βασικές σχολές σκέψης προσδιορίζουν ως «ασφαλέστερο» χρόνο είτε τις αρχές του νέου έτους, είτε αμέσως μετά την διεξαγωγή των ευρωεκλογών τον Ιούνιο.
Και στις δύο περιπτώσεις, όλοι συμφωνούν ότι θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για τη δημόσια διαβούλευση του περιεχομένου του νομοσχεδίου, με τους θιασώτες της εκδοχής να τεθεί σε ψηφοφορία το καλοκαίρι, να φέρουν ως επιχείρημα ότι τότε θα μπορεί να εισαχθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής, όπου χρειάζονται λιγότεροι βουλευτές και θα μπορέσει να περάσει και με τις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Τα γκρίζα σημεία του νομοσχεδίου
Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπενθυμίζει με νόημα, μέσα στην εβδομάδα, ότι είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στη δεύτερη τετραετία, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, ζητούμενο παραμένουν οι διατυπώσεις συγκεκριμένων επίμαχων διατάξεων. Την ίδια στιγμή σε κάθε ευκαιρία ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να επιμείνει σε θέματα ισότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις εισηγήσεις για εξαίρεση της τεκνοθεσίας από το συνολικό νομοθέτημα, κάτι τέτοιο απορρίπτεται, με το επιχείρημα ότι αν εφαρμοστεί θα καταπέσει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Όσον αφορά στην τεκνοθεσία πάντως, θα πρόκειται ουσιαστικά για μια σιωπηλή εφαρμογή, από τη στιγμή όπου η επέκταση του γάμου θα διασφαλίζει και όλα τα δικαιώματα που έχει και ένα παντρεμένο ετερόφυλο ζευγάρι, ενώ θα προβλέπεται και η αναγνώριση των γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό.
Στα «δύο» η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα
Το όλο ζήτημα έχει προκαλέσει ήδη αναταράξεις στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από γαλάζιους βουλευτές αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης. Με το ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας να βρίσκεται στο τραπέζι, ήδη ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς διαχώρισε τη θέση του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όταν αυτό πάει στη Βουλή, δηλώνοντας ότι «οφείλουμε να στηρίξουμε την "πυρηνική" οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων».
Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα το καταψηφίσει και θα παραιτηθεί αν μπει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, την ίδια στιγμή που ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης - που έχει ενεργεί συμβολή στην προώθηση του επίμαχου νόμου – έσπευσε να διαψεύσει τα περί παραίτησής του εάν δεν περάσει ο νόμος.