Στο νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία που έρχεται σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή και στους άξονες στους οποίους θα βασίζεται αναφέρεται μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζει ότι με το νομοσχέδιο δημιουργείται «ένα πολύ πιο σαφές και ισχυρό πλαίσιο κυρίως στο πεδίο της πρόληψης» καθώς όπως εξηγεί «η Πολιτική Προστασία βασίζεται σε 6 άξονες με εξίσου σημαντικό ειδικό βάρος». «Πρώτον στην πρόβλεψη, στις ενέργειες αναγνώρισης κινδύνων και εκτίμησης του αντίκτυπου.
Δεύτερον στην πρόληψη, στα μέτρα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος που αναγνωρίσαμε. Τρίτον, στον στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε η απόκριση, ο συντονισμός και η επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ διαφορετικών εμπλεκομένων ομάδων να έχουν προκαθοριστεί. Τέταρτον, στην επιχειρησιακή δράση ώστε να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις από την κρίση. Πέμπτο, στην ενημέρωση και κυρίως έγκαιρη ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών για τα μέτρα προστασίας τους και έκτο, στην αποκατάσταση μετά την κρίση, στηρίζοντας αποτελεσματικά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και αποκαθιστώντας τις υλικές ζημιές σε υποδομές και περιουσίες», σημειώνει στο άρθρο του ο υπουργός.
Πρόκειται όπως τονίζει για μία «ολιστική προσέγγιση» και ένα «τείχος προστασίας» το οποίο οικοδομείται πάνω σ αυτούς τους άξονες. «Δημιουργούμε τον απαραίτητο χώρο ώστε να μην μένουν πίσω ή να μένουν ημιτελή ή να αγνοούνται εντελώς έργα και ενέργειες απολύτως κρίσιμες για την έγκαιρη προστασία των ανθρώπων, των περιουσιών και του περιβάλλοντος», υπογραμμίζει ο κ. Κικίλιας. Τέλος, ο κ. Κικίλιας επισημαίνει ότι μεταξύ αυτών που αλλάζουν είναι και η αντίληψη «ότι η Πολιτική Προστασία είναι ένας αδρανής βραχίονας που ενεργοποιείται επιχειρησιακά. μόνον κατά την ώρα της κρίσης». «Η ώρα της κρίσης είναι το έσχατο, η πρόληψη της είναι ο στόχος», καταλήγει.