ΓΔ: 1480.73 1.12% Τζίρος: 60.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:12:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriakos Mitsotakis, Kiriakos Mitsotakis
Φωτο: Menelaos Myrillas/ SOOC

Το σχέδιο για επιστολική ψήφο και το 2027 και τα ονόματα για Ευρωβουλή

Να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος πέραν των ευρωεκλογών θα επιδιώξει το Μαξίμου. Ποιοι διεκδικούν μια θέση στον... ήλιο του ψηφοδελτίου της ΝΔ στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τα χαρτιά του για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου, περίοδο κατά την οποία θα κλείσει ο εκλογικός κύκλος που άνοιξε τον περασμένο Μάιο.   

Με βασικό διακύβευμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει η διατήρηση της πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ, στο Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να προσδιορίσουν από τώρα τον πήχη της ευρωκάλπης, την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έχει τοποθετήσει τον στόχο στο 17%, μέσα σε ένα – δημοσκοπικό - περιβάλλον που το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει κατοχυρώσει την δεύτερη θέση.

Η συζήτηση που άνοιξε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στις επικείμενες ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο – τόσο εντός όσο και εκτός της Επικράτειας – μαζί με την ανακοίνωση για εκλογή των επόμενων ευρωβουλευτών με σταυρό, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως μια έμμεση προσπάθεια να αντιμετωπιστεί στην κάλπη το φαινόμενο της παραδοσιακής χαλαρότητας της ψήφου, που παρατηρείται στην διαδικασία εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.   

Στην πραγματικότητα, η χθεσινές εξαγγελίες - που αλλάζουν τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών για πρώτη φορά μετά το 1926 - ήταν ο προάγγελος για μελλοντική επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές του 2027, υπό την προϋπόθεση ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Μέχρι τότε, στο κυβερνητικό επιτελείο καλούνται να αντιμετωπίσουν, εκτός από την «χαλαρή» ψήφου και την ψήφο διαμαρτυρίας, στην περίπτωση που το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης πάει πίσω ή υπουργοί παρεκκλίνουν των κεντρικών στόχων και παρουσιάσουν σημάδια «κόπωσης» τους επόμενους έξι μήνες.   

Γράφουν και σβήνουν ονόματα

Το νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα στηθούν οι κάλπες για τις Βρυξέλλες οδηγεί αυτομάτως στην επόμενη μεγάλη συζήτηση που αφορά στη συγκρότηση του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου, με τους «εκλεκτούς» του πρωθυπουργού, να καλούνται να μετάσχουν σε μια μακρά προεκλογική εκστρατεία φέρνοντας το μέγιστο εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ, με τις ψήφους που θα διεκδικήσουν, σε αντίθεση με την απουσία κινήτρου που ίσχυε έως το 2019 με την εφαρμογή της λίστας.

Παρά τις διαφορετικές εισηγήσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γρίφος παραμένει αν και ποιοι από τους νυν ευρωβουλευτές που έχουν συµπληρώσει δύο θητείες στην Ε.Ε., θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, εκτός από τον Βαγγέλη Μεϊµαράκη, την Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου και τον Στέλιο Κυµπουρόπουλο. 

Οι... κλειδωμένες υποψηφιότητες

Με τα ονόματα να δίνουν και να παίρνουν, δεν είναι λίγα τα πρόσωπα που αναμένουν στο ακουστικό τους, από όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ.Μητσοτάκη και καλός γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων. 

Από τον χώρο της δημοσιογραφίας, το όνομα του Γιώργου Αυτιά βρίσκεται για δεύτερη φορά – μετά τις ευρωεκλογές του 2019 – στο προσκήνιο, με τον ίδιο να δηλώνει «παραμένω στην υπηρεσία της ενημέρωσης του τηλεθεατή. Δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσεις».  

Τρία πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν αποχωρήσει, συζητούνται επίσης ως πιθανές υποψηφιότητες με τη ΝΔ. Ο τρεις φορές Ολυµπιονίκης, Πύρρος Δήµας, η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚΕύη Χριστοφιλοπούλου, µε την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπήρξε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθµισης επί κυβέρνησης Αντώνη Σαµαρά και ο επίσης πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος

Ο ίδιος µόλις πρόσφατα δήλωσε «παρών» στα πολιτικά δρώµενα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, αλλά ακόμα και έτσι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος με το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο ως συνεργαζόμενος. 

Επίσης από τον χώρο του αθλητισμού συζητούνται και η ολυμπιονίκης και νυν αντιπεριφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, η πρώην βουλευτής Πειραιά Νόνη Δούνια και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ονόματα στο μπλοκ του Μητσοτάκη και ο ανασχηματισμός μέσω Βρυξελλών

Συνεχείς οι διεργασίες για τις αλλαγές στην κυβέρνηση μετά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα. Πώς η αλλαγή της σύνθεσης της Κομισιόν μπορεί να φέρει καραμπόλες κορυφής στο ελληνικό κυβερνητικό σχήμα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αχαρτογράφητα νερά η κυβέρνηση: Αλλαγές μετά το μήνυμα της κάλπης

Δυσάρεστη έκπληξη το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές, προβληματίζουν οι διαρροές στα δεξιά. Πιθανή η επίσπευση του ανασχηματισμού, εξετάζονται και αλλαγές πολιτικής. Φόβοι για περίοδο εσωστρέφειας στο κόμμα.
businessdaily-Mitsotakis-Posidonia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη ημέρα της κάλπης, ο ανασχηματισμός και το σχέδιο μεταρρυθμίσεων

Τα σενάρια ανασχηματισμού μετά τις εκλογές και ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα εξετάζει ο πρωθυπουργός. Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα μπουν σε πρώτη σειρά προτεραιότητας.