ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
αγροτικό τοπίο βοοειδή

Νομοσχέδιο για νέο πλαίσιο για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Με τις σχετικές προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανάληψης εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με ειδική μνεία στους λόγους μη συμμόρφωσης των Περιφερειών με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

«Τις επόμενες μέρες ανεβαίνει στη διαβούλευση και τις επόμενες εβδομάδες έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο μας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το νέο πλαίσιο για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλη Κόκκαλη.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ στοχεύει «σε μία ολιστική αντιμετώπιση των ανασταλτικών παραγόντων για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπως είναι η γραφειοκρατία, η κωλυσιεργία από πλευράς Περιφερειών και κυρίως τα προβλήματα υλοποίησης που έχουν δημιουργηθεί με υπαιτιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Με τις σχετικές προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανάληψης εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με ειδική μνεία στους λόγους μη συμμόρφωσης των Περιφερειών με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Επιπλέον, υπάρχει σχετική μέριμνα από την πλευρά του ΥπΑΑΤ για ανάληψη εξ' αρχής της διαγωνιστικής διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του σκοπού της ενιαίας διαχείρισης αλλά και της ταχύτερης υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου.

«Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες διαγωνισμού για την ανάληψη εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης» τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επιτύχει την όσο δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του πρωτογενούς τομέα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι είναι κρίσιμο να καθοριστούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις μέσω των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ώστε να καθοριστεί η αστική γη, η δασική, η κτηνοτροφική, να καθοριστούν και τα μέρη όπου μπορούν να τοποθετούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η μη ύπαρξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης έχει ως αποτέλεσμα όλα να πηγαίνουν παραπίσω και όλα να είναι εις βάρος της κτηνοτροφίας, όπως τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται η έντονη debate στη Βουλή για τον Αλιευτικό Κώδικα

Σε υψηλό κλίμα συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον Αλιευτικό Κώδικα, με την ψήφιση να μεταφέρεται για αύριο. Αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης το άρθρο 74, που αφορά τις ενισχύσεις ΟΠΕΚΕΠΕ 2018-2022.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Τιμωρητικό και αναλυτικό το νομοσχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή κατηγόρησε τη ΝΔ για φασιστικές πρακτικές και τον πρωθυπουργό ότι νομιμοποιεί διεθνή εγκληματία, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο τιμωρητικό και καταλόγισε αγροτικές επιδοτήσεις σε βουλευτές.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κατηγορίες για ΠΑΣΟΚ λόγω αμφιλεγόμενων συνεργασιών

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για σύμπραξη με το "παρακράτος Μητσοτάκη", υποστηρίζοντας πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στοχοποιούν την ίδια. Επέκρινε και τον ρόλο του κόμματος στις επιστολικές ψήφους και τη "σιωπή" τους.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: «Δεν χρωστάω σε κανέναν» – Τι αλλάζει στο άρθρο 74 για παραγωγούς

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε στη Βουλή ότι δεν περνά ύποπτες διατάξεις και δεν χρωστά σε κανέναν, υπερασπιζόμενος το άρθρο 74, ενώ δήλωσε πρόθυμος για αλλαγές ή απόσυρσή του αν συνεχιστούν οι ενστάσεις.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το άρθρο 74 επηρεάζει εκκρεμείς δίκες

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 74 του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να καταγγέλλει κυβερνητική παρέμβαση σε δικαστικές υποθέσεις και κατάχρηση εξουσίας.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Απαίτηση απόσυρσης του άρθρου 74 για ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε απόσυρση του άρθρου 74 για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, κατηγορώντας το ως μέσο συγκάλυψης εγκληματικών πράξεων. Επέκρινε και τα κόμματα που, κατά την ίδια, ετοιμάζουν μυστική συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.