Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σήμερα τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, μια χώρα που «ανορθώνεται» χάρη στο «πολιτικό θάρρος» της σημερινής κυβέρνησης και του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Πρέπει να πάτε. Δεσμευθείτε στην Ελλάδα, επενδύστε, αδράξτε τις ευκαιρίες επειδή η ελληνική κυβέρνηση παίρνει απαραίτητα μέτρα για να σας επιτρέψει να επενδύσετε στις καλύτερες συνθήκες», τόνισε ο Λεμέρ κατά την έναρξη ενός γαλλοελληνικού οικονομικού φόρουμ στο Παρίσι.
Ο Έλληνας ομόλογός του Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνάντηση αυτή, απηύθυνε κι αυτός έκκληση προς τους Γάλλους επενδυτές: «Η Ελλάδα σταδιακά επιστρέφει στην ομαλότητα», διαβεβαίωσε.
«Η ελληνική οικονομία εξέρχεται οριστικά από την κρίση και βρισκόμαστε πλέον σε μια φάση ανάπτυξης», η οποία αναμένεται να φθάσει φέτος το 2,8%, υπογράμμισε.
Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν εξάλλου μια δήλωση προθέσεων για την «ενίσχυση των επενδύσεων των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, του τουρισμού και των υποδομών».
Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν επίσης να «υποστηρίξουν τις επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία».
Ο Λεμέρ επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να αποτίσει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, υπενθυμίζοντας ότι «υπέφερε περισσότερο απ' όλους» στην Ευρώπη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
«Οφείλω να αναγνωρίσω ότι η δουλειά που έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα απαιτούσε πολιτικό θάρρος και ότι είχε αυτό το πολιτικό θάρρος», δήλωσε ακόμη ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος χαιρέτισε επίσης τις «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις» που έχουν αναληφθεί από τη νέα κυβέρνηση.
Σταϊκούρας: Τα πεδία συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας στην οικονομία
Νωρίτερα, την ενίσχυση των ελληνογαλλικών δεσμών και την ικανοποίηση για τη στάση της Γαλλίας στα θέματα που απασχολούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας από το βήμα του Ελληνογαλλικού Φόρουμ στο Παρίσι.
Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε την στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα σε δύσκολες περιόδους, αναφέροντας πως «Το «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία», ένα από τα πλέον οικεία για την ελληνική κοινωνία συνθήματα, που ακούγεται μέχρι και σήμερα, προέρχεται από την πολιτική και διπλωματική υποστήριξη της Γαλλίας κατά την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας, το 1974». Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, όπου ανακτάται η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Καλώντας να ενισχυθούν οι ήδη ισχυροί δεσμοί μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το οικονομικό κλίμα στη χώρα βελτιώνεται ενώ η πολιτική σταθερότητα και η ρεαλιστική αισιοδοξία επανέρχονται στη χώρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η απάντησή στο επιδεινούμενο ρευστό και αβέβαιο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, πρέπει να είναι η ολόπλευρη ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, σε μια κοινή πορεία
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών:
«Προς αυτή την κατεύθυνση, και λαμβάνοντας υπόψη τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και των οικονομιών τους, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλικής Δημοκρατίας υπογράφουμε σήμερα, από κοινού, δήλωση προθέσεων, προσβλέποντας στην ενίσχυση της συνεργασίας μας στον οικονομικό τομέα.
Δηλώνουμε την κοινή μας πρόθεση:
Να εντατικοποιήσουμε τις επενδύσεις γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία.
Να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε το πεδίο της διμερούς τεχνικής συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Να υποστηρίξουμε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Να διευκολύνουμε την επιλογή ελληνικών και γαλλικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να συμμετέχουν στην ελληνο-γαλλική συνεργασία.
Να αναπτύξουμε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μία διευρυμένη εταιρική σχέση έρευνας και ανάπτυξης, σε στρατηγικούς τομείς στις δύο χώρες μας.
Να ενισχύσουμε την ελληνο-γαλλική συνεργασία στον τομέα του κλίματος και του περιβάλλοντος.
Να αναπτύξουμε τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.
Να ενισχύσουμε τις κοινές θέσεις μας για τη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική.
Να εργαστούμε για τη δημιουργία, στην Ελλάδα, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος για ψηφιακά επαγγέλματα και να υποστηρίξουμε τη δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων στους ψηφιακούς τομείς».