ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shuttestock

Η Ελλάδα πήρε την επενδυτική βαθμίδα: Αναβάθμιση από τον οίκο DBRS

Ο καναδικός οίκος δίνει πλέον βαθμολογία BBB στα ελληνικά ομόλογα και τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι η χώρα έχει εντυπωσιακό ιστορικό που διασφαλίζει ότι θα συνεχισθεί η μείωση του χρέους.

Την επενδυτική βαθμίδα ανέκτησε η Ελλάδα ύστερα από πολλά χρόνια, καθώς ο καναδικός οίκος DBRS αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία BBB, κάνοντας μάλιστα λόγο για «εντυπωσιακό ιστορικό» της χώρας, που διασφαλίζει ότι θα ασκηθεί υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και θα συνεχισθεί η μείωση του δημοσίου χρέους.

Όπως ανακοινώθηκε από τον οίκο, ο οποίος περιλαμβάνεται στους τέσσερις αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «η DBRS Ratings GmbH (DBRS Morningstar) αναβάθμισε τις αξιολογήσεις του Μακροπρόθεσμου Χρέους Ξένου και Τοπικού Νομίσματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από BB (υψηλό) σε BBB (χαμηλό). Ταυτόχρονα, η DBRS Morningstar αναβάθμισε τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις ξένου και τοπικού νομίσματος – εκδότη της Ελληνικής Δημοκρατίας από R-3 σε R-2 (μεσαία). Οι προοπτικές σε όλες τις αξιολογήσεις παραμένουν σταθερές».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

  • Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη της DBRS Morningstar ότι, σύμφωνα με το εντυπωσιακό ιστορικό της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τάση.
  • Τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια δεν εμπόδισαν το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο να επιτύχει πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2022. Φέτος αναμένεται πλεόνασμα 1,1% και 2,1% το 2024. Από την κορύφωσή του το 2020, ο δείκτης δημόσιου χρέους μειώθηκε κατά 35%, εκ των οποίων 23 ποσοστιαίες μονάδες πέρυσι, επωφελούμενος από τη δημοσιονομική αποκατάσταση και την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.
  • Η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και των αποτελεσμάτων για το χρέος ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός συνετού δημοσιονομικού σχεδίου που οδηγεί στην αναβάθμιση της αξιολόγησης.
  • Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το 2022, η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα, επιτυγχάνοντας ανάπτυξη κατά 5,9% με επίσης συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, υποστηριζόμενες από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις και την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα.
  • Καθώς το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP ή Greece 2.0) συνεχίζει να εφαρμόζεται, οι επενδύσεις θα εξακολουθήσουν να αποτελούν σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και υπάρχουν εξωτερικοί καθοδικοί κίνδυνοι.
  • Η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας αντανακλά επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα θεσμικά όργανα του ευρωσυστήματος, η οποία απορρέει από προηγούμενες δημοσιονομικές εξυγιώσεις και μεταρρυθμίσεις.
  • Ως εκ τούτου, η Ελλάδα εξακολουθεί να επωφελείται από ισχυρά οφέλη στήριξης και χρηματοδότησης σε περιόδους κρίσης, ιδίως με τα νέα εργαλεία και μέσα του συστήματος ΕΕ/ευρώ που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.
  • Οι βελτιώσεις στα δομικά στοιχεία «Δημοσιονομική Διαχείριση και Πολιτική» και «Χρέος και Ρευστότητα» είναι οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της αξιολόγησης.
  • Οι αξιολογήσεις BBB (χαμηλή) της Ελλάδας και η σταθερή τάση υποστηρίζονται από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ και από την εφαρμογή προηγούμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
  • Η χώρα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την εκτέλεση του Συμφώνου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο συνίσταται σε μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις χωρίς αποκλεισμούς, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ.
  • Η DBRS Morningstar είναι της άποψης ότι οι πόροι της ΕΕ θα συνεχίσουν να παρέχουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, στηρίζοντας παράλληλα την αύξηση των επενδύσεων με κεφάλαια που διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος.
  • Οι αξιολογήσεις περιορίζονται από τις οικονομικές κληρονομιές που κληρονόμησε η παρατεταμένη κρίση στην Ελλάδα, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Το σημαντικότερο όφελος από την αναβάθμιση για τη χώρα είναι ότι -όπως τόνισε και η Nomura σε σημερινή ανάλυση- «θα μείωνε το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κατά 40% περίπου κατά μέσο όρο και θα εξασφάλιζε τη μελλοντική συμπερίληψη σε όλες τις πράξεις της ΕΚΤ».

Η DBRS δεν έχει μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση των διεθνών δεικτών ομολόγων, με βάση τους οποίους κινούνται τα παθητικά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, για αυτό και αναμένεται με ενδιαφέρον, όπως τόνιζε η Nomura, οι αξιολογήεις από την S&P (20 Οκτωβρίου) και τη Fitch (1 Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι δύο οίκοι κρατούν την Ελλάδα σε απόσταση μίας βαθμίδας από το investment grade, ενώ η S&P έχει ήδη θετικές προοπτικές στην αξιολόγηση, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται πιο κοντά στην αναβάθμιση. Η πρώτη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, είτε από την S&P, ή από τη Fitch θα οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών τίτλων στον δείκτη FTSE/iShares και η επόμενη αναβάθμιση στους δείκτες Bloomberg, κάτι που σημαίνει ότι μόνο τα παθητικά χαρτοφυλάκια (που τοποθετούνται με βάση διεθνείς δείκτες) θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα αξίας τουλάχιστον 2-3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Nomura.

Χατζηδάκης: Σημαντική εξέλιξη σε δύσκολη συγκυρία

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του οίκου DBRS Morningstar για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, ένας από τους τέσσερις διεθνείς οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνει στην Ελλάδα τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα και με αυτόν τον τρόπο την κατατάσσει σε μια διαφορετική πλέον κατηγορία από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης. Το άλμα αυτό δεν ήταν εύκολο, αλλά ούτε και τεχνικού χαρακτήρα. Προϋπέθετε αφενός τη συστηματική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε οικονομικό επίπεδο και η οποία είχε επιβραβευτεί μέχρι τώρα με αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις. Σημαίνει επίσης περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Η ανακοίνωση του οίκου DBRS είναι αρκετά εύγλωττη για να γίνουν πολλά περαιτέρω σχόλια. Μιλάει τόσο για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε διαφορετικά επίπεδα (αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ), όσο και για τον συνδυασμό της πολιτικής σταθερότητας με την υπεύθυνη οικονομική πολιτική που δημιουργεί ένα κατάλληλο κλίμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα τις προσπάθειές μας στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών, για να πείθουμε τόσο τους οίκους αξιολόγησης, όσο και τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει κανείς να επενδύει και να ανοίγει καινούργιες δουλειές. Το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην πατρίδα μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DBRS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προαναγγέλλει νέα αναβάθμιση η DBRS: «Θετική» η τάση της αξιολόγησης

Ο καναδικός οίκος που πρώτος έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα άλλαξε σε «θετική» την τάση της αξιολόγησης, επικαλούμενος την κατάσταση των τραπεζών, τη δημοσιονομική πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν αναβάθμισε η Moody's, τι λέει για το «βαρίδι» της Δικαιοσύνης

Για να κατακτήσει και πάλι η Ελλάδα βαθμολογίες που θα έχουν μπροστά το "Α" απαιτείται να επιτύχουν οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βασικό εμπόδιο το δικαστικό σύστημα που χρειάζεται 728 ημέρες για μια απόφαση.
businessdaily-Stournaras-Giannis-TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολο στοίχημα το "A" από τους οίκους: Τι πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση

Γιατί λέει «όχι» στον εφησυχασμό ο Γ. Στουρνάρας μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Κλειδί τώρα οι μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη λειτουργία του κράτους και θα ανεβάσουν την ποιότητα των θεσμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο S&P: Τι λέει για την ελληνική οικονομία

Την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος και βαθμολογεί πάλι την Ελλάδα με BBB-. Τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Χατζηδάκης: Εξαιρετικά θετική έκθεση.
Bonds, Omologa, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τέλεια καταιγίδα» στα ευρωπαϊκά ομόλογα, νέες προκλήσεις για την Ελλάδα

Βίαιο sell-off στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με σημείο εκκίνησης τα νέα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιταλίας, αλλά και της Γαλλίας. Ρεκόρ δεκαετίας στην απόδοση των ιταλικών ομολόγων. Κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας για την Ελλάδα.