ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πιέσεις στην παραγωγή ελαιολάδου λόγω πυρκαγιών, έρχονται νέες ανατιμήσεις

Νέος γύρος ανατιμήσεων των τιμών ελαιολάδου βρίσκεται προ των πυλών λόγω της χαμηλής παραγωγής σε Ισπανία, Ιταλία αλλά και στη χώρα μας. Τι εκτιμούν οι άνθρωποι της αγοράς.

Ένας νέος γύρος ανατιμήσεων του ελαιολάδου βρίσκεται προ των πυλών και είναι πιθανόν οι τρέχουσες τιμές της αγοράς, που κυμαίνονται στα 13, 14 ή και 15 ευρώ το λίτρο, σε δύο - τρεις μήνες να φαντάζουν χαμηλές.

Όπως αναφέρουν στο Business Daily έγκυροί παράγοντες της αγοράς η παραγωγή της νέας ελαιοκομικής περιόδου αναμενόταν ασθενής. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις από 320.000 τόνους που ήταν η περυσινή παραγωγή φέτος αναμενόταν να μην είναι ξεπεράσει τους 240.000 τόνους.

Ωστόσο όμως τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο άσχημα. Οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, που ήταν μεγάλης διάρκεια και διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα, κατέστρεψαν, εκτός των άλλων, ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού ελαιώνα. Eτσι, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις η αναμενόμενη παραγωγή θα πιεστεί ακόμα περισσότερο και θα κυμανθεί στους 200.000 με 210.000 τόνους.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την κλίμακα συλλογής του καρπού και διακίνησης του ελαιολάδου. Επιπρόσθετα, αναμένεται να υπάρξουν και δευτερογενείς συνέπειες στην αγορά.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τα μέσα του Οκτωβρίου που πρόκειται να αρχίσει η συλλογή του καρπού και η ελαιοκόμηση του, η τιμή παραγωγού πρόκειται να ανοίξει τουλάχιστον στα 8 ευρώ το κιλό από 6 - 6,5 ευρώ το κιλό που πέρυσι την ίδια περίοδο. Κι αυτό σε πρώτη φάση, γιατί δεν είναι γνωστό τι ποσότητες θα εξαχθούν χύμα στην Ιταλία και την Ισπανία. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η τιμή παραγωγού να υπερβεί σημαντικά σε δεύτερο χρόνο τα 8 ευρώ το κιλό! Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν:

  • πρώτον, οι διεθνείς εξελίξεις, δηλαδή η κατά 40% μειωμένη παραγωγή της Ισπανίας και η κατά 20% μειωμένη παραγωγή της Ιταλίας. Μάλιστα σύμφωνα με άλλες πηγές της αγοράς οι τιμές παραγωγού στις δύο προαναφερόμενες χώρες κυμαίνονταν από 7,37 ευρώ ως και 8,42 ευρώ το κιλό στην Ισπανία και από 8,6 ως και 12 ευρώ το κιλό στην Ιταλία. 
  • δεύτερον, η μειωμένη ελληνική παραγωγή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες οι τιμές παραγωγού κυμαίνονταν από 7 ως και 8,36 ευρώ το κιλό.

Βέβαια οι τιμές αυτές αφορούν στα αποθέματα που διακρατούν οι παραγωγοί - όσοι έχουν την δυνατότητα - και οι ποσότητες τους είναι περιορισμένες. Όμως δείχνουν την τάση και το τι πρόκειται να ακολουθήσει με τη νέα παραγωγή. Πρόκειται ασφαλώς για μία δυσάρεστη εξέλιξη τις συνέπειες της οποίας θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές. 

Οι - ακόμη - πιο υψηλές τιμές του ελαιολάδου της νέας παραγωγής, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς πρόκειται να έχει δύο προφανείς επιπτώσεις.

Πρώτον, την στροφή των καταναλωτών - κυρίως ευπαθών κοινωνικών ομάδων - στην κατανάλωση των σπορελαίων. Ήδη η τιμή τους έχει αυξηθεί και αντιστοιχεί πλέον στο 60% με 70% της τιμής του ελαιολάδου. Δεύτερον, θα επιταχυνθεί η στροφή των καταναλωτών στην αγορά του χύμα ελαιολάδου. Είναι εμφανές ότι όταν η τιμή παραγωγού είναι 8 ευρώ το κιλό, κατ΄ελάχιστον η τιμή στο ράφοι του σούπερ μάρκετ δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 13 ευρώ το κιλό - πρόκειται για έξοδα τυποποίησης, τα κέρδη των δύο ενδιάμεσων κρίκων και ο ΦΠΑ ύψους 13%.

Η αγορά βεβαίως του χύμα ελαιολάδου συμφέρει στον καταναλωτή, ως προς την τιμή, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αμφίβολης ποιότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρουν» οι ελληνικές εξαγωγές, βαρύ πλήγμα από το ελαιόλαδο

Πέρυσι οι εξαγωγές ελαιόλαδου πρόσθεσαν 1 δισ. στην αξία των ελληνικών εξαγωγών, αλλά φέτος έχουν μεγάλη μείωση. Έπεσαν 3,9% χαμηλότερα οι ελληνικές εξαγωγές στο πεντάμηνο χωρίς τα πετρελαιοειδή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση στις εξαγωγές ελαιολάδου, δεν δίνουν πρώτη ύλη οι παραγωγοί

Το μπραντεφέρ των παραγωγών με τυποποιητές και Ιταλούς εισαγωγές έχει «παγώσει» την αγορά. Οι παραγωγοί ζητούν τιμές 13 - 15 ευρώ και δεν βρίσκουν αγοραστές. Απειλή στην παραγωγή από τις υψηλές θερμοκρασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγωγές: Γιατί σταμάτησε τον Απρίλιο το ράλι που κράτησε για 28 μήνες

Η γενική επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών με ύφεση στη Γερμανία έφερε το αρνητικό πρόσημο στις ελληνικές εξαγωγές. Πίεση στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μείωση τιμών για να κρατήσουν μερίδια αγοράς.