Σοβαρά ευρήματα παραπλάνησης των καταναλωτών από εικονικές εκπτώσεις, αλλά και για άλλες περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας, έχουν πλέον στα χέρια τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.
Πηγές του υπουργείου μιλώντας προς το ΒD έλεγαν πως έρχεται νέα «φουρνιά» προστίμων. Υπενθυμίζεται πως προ εβδομάδων επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε μεγάλες αλυσίδες για εικονικές εκπτώσεις. Εντός των επομένων ημερών αναμένονται νέα πρόστιμα – πάλι για εικονικές εκπτώσεις – μόνο που αυτή τη φορά δεν θα αφορούν «το πάνω μέρος της αγοράς», ωστόσο πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις σε χαμηλότερη κλίμακα μεγέθους.
Πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης και άλλων καταναλωτικών προϊόντων. Από την άλλη πλευρά έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας βιομηχανικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων κι όπως εξηγούσε αρμόδια πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται ήδη στο στάδιο της αλληλογραφίας η ΔΙΜΕΑ με αυτές, «είμαστε αρκετά προσεκτικοί, έτσι ώστε οι υποθέσεις αυτές να είναι δεμένες για να μην πέσουν στην συνέχεια στα δικαστήρια». Συμπλήρωσε μάλιστα η ίδια πηγή ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι αρκετά σύνθετες και χρειάζονται μεγάλη προσοχή.
Βέβαια οι έλεγχοι και η εντατικοποίηση τους αποτελεί μονόδρομο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεδομένου ότι στη διάρκεια του Ιουλίου ο πληθωρισμός των τροφίμων ανήλθε στο 13%. Πρωτοφανής εξέλιξη η οποία προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το φθινόπωρο. Εξ αυτού του λόγου μάλιστα η κυβέρνηση διατήρησε το market pass, διότι ο κίνδυνος είναι ήδη μεγάλος για τις οικονομικά ασθενέστερες κατηγορίες του πληθυσμού.
Εν τω μεταξύ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κκ Γιώργος Νικητιάδης και Πάρις Κουκουλόπουλος κατέθεσαν ερώτηση στο υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα σχετικά με την ακρίβεια επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι «οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο επίσημο τρόπο την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στο πεδίο αντιμετώπισης της ακρίβειας».
Και οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης σημειώνουν ακόμη ότι «στα βασικά είδη διατροφής και καθημερινότητας, στον πληθωρισμό δηλαδή που ζουν κατά βάση τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι τιμές σε σχέση με το 2021 έχουν αυξηθεί, πάνω από 20%. Μόνο για το 2023 τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αυξηθεί 19,4% και 15,5% αντίστοιχα ενώ για τα γαλακτοκομικά 14,4%. Η μεταβολή για παράδειγμα στη διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν 13% ανάμεσα στο 2022 και 2021 και 12,3% ανάμεσα στο 2023 και 2022!».
Και θεωρούν ότι «τα διάφορα μέτρα που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση όπως το καλάθι του νοικοκυριού και τα κουπόνια, αποδεικνύονται ελλιπέστατα για να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι της ακρίβειας».