Με στόχο την ενίσχυση της εισπραξιμότητας αλλά και την ενίσχυση της κουλτούρας πληρωμών η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να λανσάρει νέα ψηφιακά εργαλεία που θα υπενθυμίζουν τις κρίσιμες ημερομηνίες στους φορολογουμένους, θα προειδοποιούν για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων κ.α.
Από το φθινόπωρο η φορολογική αρχή θα καθιερώσει σταδιακά φορολογικό ημερολόγιο υποχρεώσεων σε application για το κινητό τηλέφωνο καθώς και άλλα ψηφιακά εργαλεία όπου θα εμφανίζονται όλες οι υποχρεώσεις, οι προθεσμίες και οι κρίσιμες ημερομηνίες για τους φορολογούμενους.
Οι πολίτες θα λαμβάνουν μέσω ειδοποίησης και γραπτών μηνυμάτων στο κινητό τις πληροφορίες που τους αφορούν για την πληρωμή φόρων, την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, την πληρωμή δόσεων ή ρυθμίσεων, ληξιπρόθεσμες οφειλές κοκ. Επιπλέον θα ενημερώνει για τις επιπτώσεις τυχών απώλειας ρύθμισης και την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
Δυο είναι τα βασικά εργαλεία της ΑΑΔΕ. Το φορολογικό ημερολόγιο όπου μέσω εφαρμογής οι πολίτες θα βλέπουν ανά πάσα στιγμή το φορολογικό τους προφίλ, τις υποχρεώσεις και τις εκκρεμότητές τους και θα λαμβάνουν έγκαιρα σχετικά μηνύματα υπενθύμισης.
Το δεύτερο εργαλείο θα θυμίζει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, πλήρως αυτοματοποιημένο, που θα ειδοποιεί για τις κρίσιμες προθεσμίες (π.χ. για την υποβολή φορολογικής δήλωσης) καθώς επίσης και για ενδεχόμενες μη πληρωμές και το τι θα ακολουθήσει.
Με τις κινήσεις αυτές η ΑΑΔΕ φιλοδοξεί να ενισχύσει σημαντικά την εισπραξιμότητα των φόρων, να ενισχύσει την κουλτούρα πληρωμών και να βοηθήσει τους φορολογούμενους να διαχειριστούν με μεγαλύτερη συνέπεια τις υποχρεώσεις τους. Όπως έχει αποτυπωθεί και σε άλλα πεδία, όπως στις τράπεζες, στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά και στις εταιρείες ενέργειας, η εφαρμογή συστημάτων ειδοποίησης τόσο για την επικείμενο ημερομηνία πληρωμής όσο και για ληξιπρόθεσμες οφειλές συμβάλλουν αποφασιστικά στην συμμόρφωση των πελατών και τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων.
Σημειώνεται ότι ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων ελέγχου και είσπραξης της ΑΑΔΕ έδωσε μεγάλη ώθηση στην εισπραξιμότητα των φόρων. Η χρήση ανάλυσης κινδύνου για την επιλογή ελέγχων, η διασταύρωση με πληροφορίες από τρίτες πηγές κ.λπ.), η έμφαση στις νέες φορολογικές υποθέσεις, στους μεγάλους οφειλέτες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές έδωσαν νέα πνοή στην ΑΑΔΕ. Η νέα στρατηγική μπόρεσε να εφαρμοστεί με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών εργαλείων για την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μέσω του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος taxis της ΑΑΔΕ (π.χ. εφαρμογή “myDATA”, ηλεκτρονική διασύνδεση συσκευών POS με ταμειακές μηχανές κ.λπ.).