Με εξαιρετικές επιδόσεις κινούνται οι εξαγωγές των οπωροκηπευτικών, σε αρκετά από τα οποία το 2023 είναι χρονιά ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών οι εξαγωγές λαχανικών έχουν πολύ υψηλές επιδόσεις, ενώ αντιθέτως αρκετά είδη φρούτων υστερούν έναντι του 2022 λόγω καταστροφών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες από τις καιρικές συνθήκες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Incofruit Hellas, οι εξαγωγές τομάτας από τις αρχές του χρόνου ανήλθαν σε 30.814 τόνους έναντι 24.546 τόνων, σημειώνοντας αύξηση κατά 25,5% έναντι του 2022. Πρόκειται για ρυθμό ρεκόρ. Ωστόσο οι τιμές τους παρέμειναν κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Παρόμοια είναι και η εξέλιξη στις εξαγωγές πιπεριάς, που ανέρχονται 15.136 τόνους έναντι 12.927 τόνους του αντίστοιχου διαστήματος 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 17,1%.
Αλλά και οι εξαγωγές φράουλας – που τελείωσαν - από την αρχή του χρόνου ανήλθαν σε 75.865 τόνους έναντι 70.358 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,8%, Πρόκειται για ρεκόρ εξαγωγής. Οι εξαγωγές πορτοκαλιών ανέρχονται σε 338.734 τόνους, με αύξηση κατά 30,7%.
Αντιθέτως με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι εξαγωγές καρπουζιών – ανέρχονται σε 140.940 τόνους έναντι 162.719 πέρυσι με μείωση 13,4% - και πεπονιών, με μείωση 31,26%. Αύξηση παρατηρείται στις εξαγωγές βερίκοκου κατά 25,1%, ενώ αντιθέτως τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα κεράσια εμφανίζουν μείωση εξαγωγών κατά 6,5%, 1,3% και 27,8% αντιστοίχως.
Σε πρόσφατη αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των ροδακίνων και των νεκταρινιών σημειώνεται ότι «μετά από χαμηλή παραγωγή το 2021 και ανάκαμψη το 2022, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ το 2023 πλήττεται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Διαφορετικές περιοχές παραγωγής επηρεάσθηκαν είτε από ξηρασία (π.χ. Βόρεια Ισπανία, Γαλλία), υπερβολικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες (π.χ. Emilia-Romagna), ή ανοιξιάτικος παγετό (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Ισπανία).
Ενώ σε ορισμένες περιοχές οι συνθήκες ξηρασίας παραμένουν, σε άλλες οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις βελτίωσαν ελαφρώς τις συνθήκες των δέντρων. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι ξηρασίας, χαλαζόπτωσης και καταιγίδων, καθώς και ένα άγνωστο μοτίβο ανάκαμψης των δέντρων που έχουν πλημμυρίσει επί του παρόντος. Συνολικά, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% σε 2,9 εκατομμύρια τόνους το 2023 (16% κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών)».
Όπως επισημαίνει η Incofruit Hellas «λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των καιρικών μεταβολών στις χώρες παραγωγής και κατανάλωσης των τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές πολλών προϊόντων είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο. Ταυτόχρονα, η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς χαρακτηρίζεται από ελλείψεις προϊόντων και μείωση του όγκου και της ποιότητας. Τα κλασικά καλοκαιρινά φρούτα, ειδικά τα πεπόνια, τα πυρηνόκαρπα και τα μαλακά φρούτα, κυριαρχούν».
Και προσθέτει πως «για τα εξαιρετικής ποιότητας συσκευασμένα ελληνικά πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κ.α) τα οποία κατευθύνονται στην εξαγωγή στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης οι τιμές είναι υψηλές».