ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΛΕΤΑΕΝ: Επενδύσεις 260 εκατ. και σχεδόν 5 GW το α' εξάμηνο του 2023

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 2.110 MW και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 639 MW και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με 534 MW.

Νέα αιολικά πάρκα ισχύος 252,5 MW, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις ύψος άνω των 260 εκατ. ευρώ συνδέθηκαν στο δίκτυο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σύμφωνα με την εξαμηνιαία Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Πρόκειται για 77 ανεμογεννήτριες που ανέβασαν κατά 5,4% την αιολική ισχύ σε σχέση με το τέλος του 2022, με αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο να πλησιάσει τα 5 γιγαβάτ (συγκεκριμένα, 4.935,4 MW).

Όπως επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 συνδέθηκαν στο δίκτυο περισσότερες νέες ανεμογεννήτριες από ό,τι καθ' όλο το 2022. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης οφείλεται στη σταδιακή ολοκλήρωση μεγάλων αιολικών επενδύσεων χάρη στις προσπάθειες των επιχειρήσεων, του επιστημονικού κόσμου και των επαγγελματιών της αιολικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Επιπλέον, κατά το τέλος του Α' εξαμήνου 2023 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 600 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών. Άλλα 450 MW βρίσκονται σε φάση συμβολαιοποίησης ή επίκειται η έναρξη κατασκευής τους. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 400 MW που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης τριετίας.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 2.110 MW (43%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 639 MW (13%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη όπου βρίσκονται 534 MW (11%).

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:

  • η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 930 MW (18,9%)
  • η ΜORE με 706 MW (14,3%)
  • η Iberdrola Rokas με 409 MW (8,3%)
  • η ENEL Green Power με 368 MW (7,5%) και
  • η EREN με 250 MW (5,1%)

Ακολουθούν η EDF, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Jasper Energy, η Cubico, η HELLENiQ Energy κ.α.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει τέλος ότι: «Κατά την περίοδο 2018-2021 έχουν επιλεγεί μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.426MW (δεν περιλαμβάνονται τα 166MW που επιλέχθηκαν εντός του 2022). Όμως εξαιτίας κυρίως των καθυστερήσεων που προκαλούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, μόλις τα 460,4 MW, δηλ. το 32%, είχαν κατορθώσει να λειτουργούν κατά το τέλος του A' εξαμήνου 2023. Οι καθυστερήσεις αυτές δεν είναι χωρίς συνέπειες. Η τιμή αποζημίωσης των αιολικών πάρκων που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα είναι πολύ μικρότερη από το κόστος παραγωγής από φυσικό αέριο ή λιγνίτη. Τα αιολικά αυτά έργα, συνολικής ισχύος 1 GW, εάν είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα, θα πρόσφεραν περισσότερη φθηνή ενέργεια και μόνιμη ανακούφιση στους Έλληνες καταναλωτές και την εθνική οικονομία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kostantinos giazitzoglou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Γιαζιτζόγλου (ΣΜΕ): Ευρωπαϊκή ενεργειακή ουτοπία

«Η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, μετέτρεψε ένα τοπικό μπλακάουτ σε μια Βαλκανική χώρα σε ράλι τιμών στη μισή Ευρώπη». σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).
businessdaily-DEI-Ananeosimes-APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω του μέσου κοινοτικού όρου, η παραγωγή ΑΠΕ το Α' εξάμηνο στη χώρα μας

Η φετινή επίδοση κινείται κοντά στα επίπεδα του 2023, όταν οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν στο 58,8% της παραγωγής, παρά το γεγονός ότι εν τω μεταξύ έχουν προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας δεκάδες μεγαβάτ νέων ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 110 εκατ. στην αιολική ενέργεια κατά το α' εξάμηνο του 2024

Η ισχύς των αιολικών πάρκων, όπως αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ, που ήταν συνδεδεμένα στο δίκτυο κατά το τέλος του Ιουνίου 2024 έφθασε στα 5.326 μεγαβάτ, καθώς στο Α' εξάμηνο του 2024 συνδέθηκαν στο δίκτυο 33 νέες ανεμογεννήτριες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραγωγοί ΑΠΕ: Ποιον δρόμο προτείνουν ως «πράσινο» δρόμο προς την ενέργεια

Οι ίδιοι επισημαίνουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που θα διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς με τελικό στόχο την πλήρη απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτροκίνηση: Οδηγεί σε άλμα 630% της ζήτησης ενέργειας έως το 2030

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενεργειας η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 3.631% την τελευταία δεκαετία, με την ηλεκτροκίνηση να αποδεικνύεται σημείο επιτάχυνσης της ζήτησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για την πρώτη μονάδα βιομεθανίου στην Ελλάδα

Σήμερα στη χώρα υπάρχουν 75 μονάδες παραγωγής βιοαερίου και αναμένεται η αναβάθμιση του βιοαερίου, σε βιομεθάνιο για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για την παραγωγή μεθανίου.