ΓΔ: 1394.26 -0.24% Τζίρος: 31.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:37:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Προβληματισμός για τη φετινή παραγωγή ροδάκινων και βερίκοκων

Ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επικεφαλής των βιομηχανιών είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, που τα τελευταία χρόνια τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα.

Τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, ήτοι 31-33 λεπτά/κιλό στην πρώτη κλάση και 15-25 λεπτά τη δεύτερη, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η φετινή τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το τι μέλλει γενέσθαι ακριβώς, θα ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πάντως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, παρά την αναμενόμενη μειωμένη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, «δεν ανησυχούμε τόσο για τις ποσότητες που θα παραλάβουμε, όσο για την ποιότητα του προϊόντος, λόγω των απρόβλεπτων και δυσμενών καιρικών συνθηκών που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα κυρίως σε Πέλλα και Ημαθία».

Μέχρι και σε 400.000 τόνους η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου

Αν και ακόμη απομένουν δέκα ημέρες μέχρι την έναρξη της συγκομιδής του συμπύρηνου ροδάκινου, ο πρόεδρος της ΕΚΕ, διατύπωσε την εκτίμησή του ότι η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί σε 350.000 με 400.000 τόνους, μειωμένη σε ποσοστό 15%-20% σε σχέση με πέρυσι. «Ακόμη όμως και με αυτή τη μείωση, καλύπτονται οι ανάγκες των βιομηχανιών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα όμως, αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επικεφαλής των βιομηχανιών είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια τείνει να...παγιωθεί.

«Ήδη, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη δυσκολία για να βρει κανείς εργατικά χέρια και πλέον η εκτέλεση τριών βαρδιών στα εργοστάσια έχει εξελιχθεί σε πολυτέλεια», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει, «εύχομαι να διαψευστώ, αλλά φέτος εκτιμώ ότι ενδεχομένως δεν θα καταφέρουν όλες οι βιομηχανίες να δουλέψουν τρεις βάρδιες», επισημαίνει.

«Κάποιες ημέρες, κάποια εργοστάσια ίσως και να κάνουν και τις τρεις βάρδιες, αλλά οι συνολικές βάρδιες μεταποίησης που θα γίνουν φέτος, θα είναι λιγότερες αυτών που γίνονταν παραδοσιακά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η περίπτωση του βερίκοκου

Στα 50 λεπτά/κιλό στο χωράφι για την πρώτη ποιότητα και στα 25-30 λεπτά το κιλό για τη δεύτερη ποιότητα στο χωράφι, πληρώνονται και φέτος οι παραγωγοί βερίκοκου σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Μακεδονία και Χαλκιδική, με τον πρόεδρο της ΕΚΕ, Κώστα Αποστόλου, να σημειώνει ότι η φετινή παραγωγή του καταγράφεται μειωμένη σε ποσοστό 30% έως και 40%. Συνήθως μεταποιούνται 40.000-45.000 τόνοι βερικόκου σε κομπόστα, χυμό και κατάψυξη.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ στα μέσα της δεκαετίας του '90 υπήρχαν περίπου 35 εργοστάσια, σήμερα λειτουργούν 14 κονσερβοποιεία, που παράγουν και χυμό ροδάκινου, καθώς και τέσσερα με πέντε ακόμη εργοστάσια που παράγουν προϊόντα κατάψυξης ή αποκλειστικά χυμό. Οι εγκαταστάσεις τους είναι στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΕ, «αν και είναι λιγότερες αριθμητικά σήμερα οι βιομηχανίες, ωστόσο έχουν πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα, δηλαδή μπορούν να επεξεργαστούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λόγω σημαντικών επενδύσεων στην τεχνολογία. Η δυναμικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή που μπορεί να διοχετευθεί στην παγκόσμια αγορά».

Στον κλάδο της κονσερβοποιίας απασχολούνται 2.000 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ το καλοκαίρι υπάρχει ανάγκη για 10.000 εποχικούς εργάτες, «τους οποίους τα τελευταία χρόνια δυσκολευόμαστε να βρούμε, ενώ 12.000 αγροτικές οικογένειες προμηθεύουν τα φρούτα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» για την Ελλάδα καθώς έχει χαθεί το 31% των αγροκτημάτων

Σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace, από το 2007 έχουν χαθεί 2 εκατ. εμπορικά αγροκτήματα στην ΕΕ. Σημαντική η μείωση κερδών στα μικρά αγροκτήματα της Ελλάδας που το 2021 κέρδιζαν 29% λιγότερα σε σχέση με το 2007.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρωτογενής τομέας στις προτεραιότητες της Enterprise Greece

Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ύψιστης σημασίας για τις περισσότερες χώρες, λόγω της επιτακτικής ανάγκης εύρεσης λύσεων στο θέμα της επισιτιστικής επάρκειας. Στήριξη ελληνικών εταιρειών που προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα.