ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Πηγή: Shutterstock

Γιατί έχουμε πτώση στις ελληνικές εισαγωγές σιταριού από την Ουκρανία

Για το 2023 οι εισαγωγές ουκρανικού σιταριού συρρικνώθηκαν σε 1.490.082 ευρώ σε αξία και 5.868.980 κιλά σε ποσότητα. Έτσι από την πρώτη θέση, κατέβηκαν στην τρίτη για το 2023.

Σημαντική πτώση στις εισαγωγές σιταριού από την Ουκρανία τόσο σε αξία, όσο και σε ποσότητα κατέγραψε η Ελλάδα τον Απρίλιο του 2023 σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ).

Η έκθεση περιλαμβάνει προσωρινά στοιχεία του διμερούς εμπορίου της Ελλάδας με την Ρωσία και την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, και με σημείο αναφοράς τον Απρίλιο του 2022, δηλαδή μόλις δύο μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται, οι ελληνικές εισαγωγές από τη Ρωσία κατακρημνίστηκαν κατά σχεδόν 60%. Το μεγάλο αυτό ποσοστό μείωσης οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή των κυρώσεων της χώρας μας απέναντι στη Ρωσία αλλά και στην πολιτική διαφοροποίησης του ενεργειακού μας μείγματος στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το euractiv, το σημείο που προκαλεί εντύπωση αφορά τις εισαγωγές από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Απρίλιο 2023 η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από την Ουκρανία ανήλθε σε 15,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 402,7% σε σχέση με τον Απρίλιο 2022 που ήταν 3,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρά τη γενική αύξηση των εισαγωγών, υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση στα εισαγόμενα από την Ουκρανία είδη και ιδίως ως προς το ουκρανικό σιτάρι που, επιπλέον, έχει προκαλέσει τριβές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς έχει πλημμυρίσει τις αγορές γειτονικών κρατών προς την Ουκρανία, αυξάνοντας την πίεση εις βάρος των τοπικών παραγωγών.

Οι εισαγωγές σιταριού και σμιγάδας από την Ουκρανία, ενώ βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας των εισαγόμενων προϊόντων για το 2022, φθάνοντας σε αξία τα 72.068.421 ευρώ και τα 209.273.906 κιλά σε ποσότητα, φέτος παρουσίασαν σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα, για το 2023 οι εισαγωγές ουκρανικού σιταριού συρρικνώθηκαν σε 1.490.082 ευρώ σε αξία και 5.868.980 κιλά σε ποσότητα. Έτσι από την πρώτη θέση, κατέβηκαν στην τρίτη για το 2023, δίνοντας τη θέση τους στα κουκιά σόγιας.

Καμία ανησυχία για επάρκεια

Η Ελλάδα δε βασιζόταν ποτέ εξ’ ολοκλήρου στο ουκρανικό σιτάρι. Ωστόσο, αυτό αντιπροσώπευε πάντα σχεδόν το 1/3 (30%) της ζήτησής της, δηλαδή περίπου 250.000 τόνους από τους 900.000 μαλακό σιτάρι που χρειάζεται η χώρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιου Γεωργαντά, κατά τους πρώτους κιόλας μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για τη χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ ο κίνδυνος ελλείψεων σε βασικά προϊόντα που προέρχονται από το σιτάρι. «Η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια σε σκληρό σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται κατά βάση για μακαρόνια και τα υπόλοιπα σχετικά ήδη», είχε πει ο ίδιος, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα δεν ήταν η επάρκεια, αλλά «η διαθεσιμότητα» και ο κίνδυνος κερδοσκοπίας.

Η Ελλάδα, υπενθυμίζουμε, στάθηκε ανοιχτά, δια στόματος του ΓΓ κ. Μπαγινέτα, κατά των μονομερών ενεργειών ως προς τις απαγορεύσεις των εισαγωγών των ουκρανικών σιτηρών και ζήτησε λύση μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η μείωση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών υποδεικνύουν δύο πράγματα. Είτε ότι οι εισαγωγές μειώθηκαν λόγω διάσπασης της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τα ουκρανικά προϊόντα να είναι πιο εύκολο να φτάνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες στα κράτη μέσω των διαδρόμων αλληλεγγύης που «άνοιξε» η ΕΕ λίγο καιρό μετά τη ρωσική εισβολή.

Είτε ότι η Ελλάδα διαφοροποίησε σιωπηρά την εμπορική της πολιτική και να μείωσε την εισαγωγή των ουκρανικών σιτηρών στο ελληνικό έδαφος, τη στιγμή που τα 4 όμορα στην Ουκρανία κράτη - Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία - εξακολουθούν να πασχίζουν για να τα βγάλουν πέρα με τις αθρόες εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών και παρά το εμπάργκο που έθεσαν.

Δεν θα υπάρξουν ελλείψεις

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Απρίλιο, η εγχώρια παραγωγή σιτηρών αναμένεται φέτος να δει αύξηση της τάξεως του +7,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι στους 3 κορυφαίους προμηθευτές σίτου για την Ελλάδα, δε φαίνεται να προκύπτει ζήτημα κάλυψης των αναγκών της χώρας καθώς η παραγωγή σιταριού σε Βουλγαρία (+33%) και Ρουμανία (+76%) όλο και αυξάνεται και όπως όλα δείχνουν θα πάρουν τη σκυτάλη των κύριων προμηθευτών της Ελλάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gouna-kastoria-fur
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχορήγηση 3,55 εκατ. σε επιχειρήσεις του κλάδου γούνας της Δ. Μακεδονίας

Ωφελούμενοι είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή και το μέγεθος της επιχείρησης, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 484,6 εκατ. το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Ουκρανίας

Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Ουκρανία το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθε σε 672,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 118,9% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 που ήταν 307,3 εκατ. ευρώ.