Τον Σεπτέμβριο θα κλείσει το χρηματοδοτικό μοντέλο που θα βάλει στις ράγες το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ, με το κόστος ωστόσο να έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων. Η νέα ΔΕΘ θα είναι πιο σύγχρονη, πιο πράσινη και θα εντάσσεται πλήρως στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής της πόλης.
Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου έχει προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το κόστος της έχει εκτοξευτεί πλέον στα 300 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. που υπολογιζόταν ότι θα στοιχίσει. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας το έργο θα πραγματοποιηθεί με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ τον Σεπτέμβριο θα γίνουν ανακοινώσεις για τη χρηματοδότηση.
Ο πρόεδρος του ΔΕΘ εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο και θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Θεσσαλονίκης ως εκθεσιακό κέντρο με ευρωπαϊκή εμβέλεια, ενώ σημαντικά πρόκειται να είναι τα οφέλη και για τους κατοίκους της πόλης, με περισσότερους χώρους πρασίνου. Η πόλη θα «αναπνεύσει» περισσότερο, με τις κατεδαφίσεις κτηρίων που δεν έχουν πλέον να προσφέρουν τίποτα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα ΔΕΘ δεν θα έχει καμία σχέση με την παλιά. Από τα 165 στρέμματα που θα είναι η έκταση του νέου εκθεσιακού χώρου, τα 90 στρέμματα θα παραχωρηθούν στην πόλη, εκ των οποίων τα 77 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου΄, ενώ 13 στρέμματα θα δοθούν περιμετρικά της Έκθεσης κυρίως για την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.
Εγκαίνια το 2026 και ολοκλήρωση του έργου το 2029
Ο επενδυτής που θα συμπράξει με το Δημόσιο θα αναλάβει τη λειτουργία του νέου ξενοδοχείου που θα δημιουργηθεί, ενός επιχειρηματικού = εμπορικού κέντρου και του υπογείου πάρκινγκ για τα επόμενα 35 χρόνια.
Όπως ανέφερε ο κ. Τζήκας, μέχρι τέλος του 2024 θα έχει προκηρυχθεί το έργο, ενώ μέσα στο 2025 θα γίνουν οι κατεδαφίσεις των κτηρίων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, με τον χώρο της έκθεσης να λειτουργεί παράλληλα όσο διάστημα θα πραγματοποιούνται οι εργασίες. Το 2026 αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια του πρώτου περιπτέρου που θα είναι έκτασης 22.000 τμ., σηματοδοτώντας τα 100 χρόνια από την έναρξη του θεσμού της έκθεσης.
Η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης συζητείται πολλά χρόνια και είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα να μεταφερθεί εκτός πόλης και συγκεκριμένα στη Σίνδο. Όπως επισήμανε ο κ. Τζήκας «έπρεπε να αλλάξουμε την φαντασίωση της πόλης ότι η έκθεση θα πρέπει να βγει έξω, και επιμέναμε ότι πρέπει να μείνει μέσα». Όπως υπογράμμισε, παρόμοιο εγχείρημα στη Ρώμη είχε στεφθεί από αποτυχία καταδεικνύοντας ότι τέτοιοι εκθεσιακοί χώροι οφείλουν να είναι ενταγμένοι στον αστικό ιστό της πόλης.
Η μελέτη κατέδειξε εξάλλου ότι η παραμονή της έκθεσης αποτελεί την πιο βιώσιμη λύση δίνοντας σημαντικά οφέλη στην πόλη της Θεσσαλονίκης η οποία πρόκειται να αποκτήσει πλέον σημαντικούς χώρους πρασίνου, με πάνω από το 50% των 165 στρεμμάτων θα παραχωρηθούν προς χρήση στην πόλη, δίνοντας την ευκαιρία να αναπτυχθούν και ευκαιρίες για νέες διοργανώσεις που θα ενισχύσουν το προφίλ της Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Τζήκας το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει την κατεδάφιση σχεδόν όλων των κτηρίων που βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο, καθώς και του Βελλίδειου, το οποίο θα αντικατασταθεί με ένα υπερσύγχρονο νέο κτήριο όπου θα διοργανώνονται τόσο μικρές εκθέσεις τόσο και ημερίδες νέου τύπου.
Μόνο ο Πύργος του ΟΤΕ, το μουσείο MoMus, η Καμάρα στην είσοδο της ΔΕΘ από την πλατεία της ΧΑΝΘ, καθώς και ένα μικρό κτίριο που θα αναπλαστεί με κόστος 1 εκατ. ευρώ και θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος για την ιστορία της ΔΕΘ θα παραμείνουν στη θέση τους, όπως και το Παλαί ντε Σπορ, το οποίο μένει εκτός του νέου σχεδίου, ωστόσο θα «αναπνεύσει» πλέον σημαντικά, έχοντας αρκετούς χώρους πρασίνου στη θέση των κτηρίων που το περιέβαλλαν.
Σημαντικό κομμάτι της ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου πρόκειται να αποτελέσει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο που θα δημιουργηθεί και θα είναι 4 ή 5 αστέρων με συνολική δυναμικότητα 150 κλινών. Στο νέο εκθεσιακό κέντρο έχουν σχεδιαστεί υπόγεια πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση 2.000 ΙΧ ενώ το νέο κέντρο θα εξυπηρετείται και με δύο συνολικά στάσεις του μετρό της Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε ο κ. Τζήκας αυτή τη στιγμή στην έκθεση υπάρχουν 37 κτίρια με ωφέλιμο χώρο που φτάνει τα 40 χιλ. τετραγωνικά, ενώ στο νέο εκθεσιακό κέντρο θα υπάρχουν τέσσερα κτίρια (περίπτερα) όπου ο λειτουργικός χώρος θα φτάσει τα 60.000 τμ.
Το έργο δεν μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Μετά την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού μοντέλου από το κύριο μέτοχο του οργανισμού, που είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ), το λεγόμενο Υπερταμείο, το σχέδιο θα περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης και μόλις εγκριθεί θα πάει στην ΕΕ.
Ο νέος εκθεσιακός φορέας, θα διαθέτει 4 περίπτερα, τα οποία μαζί με το Συνεδριακό Κέντρο θα είναι συνολικής δόμησης 47.000 τ.μ.. Τα νέα κτήρια θα είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένα, καθώς η κατανάλωση ενέργειας θα είναι μειωμένη κατά 70% και του νερού κατά 50%, ενώ θα συνδέονται με υπέργειους διαδρόμους.