ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Handelsblatt: Η Ελλάδα ελπίζει σε στήριξη του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προσβλέπει στην στήριξη του ΔΝΤ στο αίτημα του για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της χώρας.

Μπορεί το ΔΝΤ να έκλεισε τα γραφεία του στην Ελλάδα, όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός προσβλέπει στην στήριξη του Ταμείου στο αίτημα για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει πως το Βερολίνο αναμένεται να προβάλλει αντίσταση στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που αναζητά στήριξη από το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει η ανησυχία πως πιθανές υποχωρήσεις στην Ελλάδα, ίσως ανοίξουν την όρεξη και στην Ιταλία.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει λόγο για εκδίωξη του Ταμείου από τη χώρα, το αντίθετο μάλιστα. Όπως είχε δηλώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του Ταμείου, «Προσβλέπουμε σε ένα κεφάλαιο των σχέσεων και της συνεργασίας». Τις επόμενες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να θέσει στους δανειστές της Ελλάδας το αίτημα για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, που προβλέπουν μέχρι το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί τους εν λόγω στόχους αντιπαραγωγικούς, διότι κατά την άποψή του επιβραδύνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν τις δημόσιες επενδύσεις. Είμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση, κάνουμε μεταρρυθμίσεις, κινούμαστε σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και το κόστος αναχρηματοδότησης είναι χαμηλότερο της Ιταλίας, δεν συντρέχει λόγος για αυτά τα τόσο υψηλά πλεονάσματα, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ωστόσο με σκεπτικισμό το ελληνικό αίτημα, διότι ανησυχούν μήπως πιθανές υποχωρήσεις έναντι της Ελλάδας καλλιεργήσουν παρόμοιες προσδοκίες στην Ιταλία. Πολλοί οικονομολόγοι ωστόσο συμφωνούν με το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Ακόμα και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μιας χαλάρωσης εκτιμώντας, ότι 1,5% επαρκεί.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ελπίζει σε στήριξη του Ταμείου στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Θα συνιστούσε μια εντυπωσιακή αλλαγή ρόλου για το ΔΝΤ, το οποίο μέχρι σήμερα αποτελεί για τους περισσότερους Έλληνες «κόκκινο πανί» ως κινητήριος μοχλός για την επιβολή αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα, η οποία οδήγησε τη χώρα στην βαθύτερη και πιο διαρκή κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με 120 επιχειρήσεις και φορείς η Γερμανία ως Τιμώμενη Χώραστην 88η ΔΕΘ

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο Γερμανικό περίπτερο προέρχονται από τους σημαντικότερους κλάδους της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως βιομηχανία, μεταποίηση και υψηλή τεχνολογία.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ζητεί περισσότερη κοινωνική ασφάλιση λόγων των κινδύνων του AI

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει το ΔΝΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαιρετικές προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα στη γερμανική αγορά

Το ελληνικό brand κερδίζει πόντους στη γερμανική αγορά καθώς το καταναλωτικό κοινό της χώρας δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση ποιότητας -τιμής αλλά και στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος και χρήσης νέων τεχνολογιών.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκτιμήσεις αγορών και οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία διαθέτει τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία έναν «ελεύθερο διάδρομο» ανάπτυξης σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας εφόσον δεν θα υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ή άλλες απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις.