ΓΔ: 1392.73 -0.35% Τζίρος: 39.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:37:30 DATA
Φωτο: Υπουργείο Οικονομικών.

Έξι σοβαρές προκλήσεις στην οικονομία για την επόμενη κυβέρνηση

Κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν για αντικειμενικές τιμές ακινήτων, ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλαγές στη φορολογία, δημοσιονομική πολιτική, ενίσχυση των εισοδημάτων και χρέη προς το Δημόσιο.

Με έξι ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, με το κέντρο βάρους να πέφτει στις αλλαγές στη φορολογία, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, στην ενίσχυση των εισοδημάτων και στους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που θα κρίνουν την έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα περιθώρια για κοινωνικές παροχές.     

Αναλυτικότερα η ατζέντα με τις προκλήσεις περιλαμβάνει:

1. Φορολογία ακινήτων

Με βάση το χρονοδιάγραμμα εντός του 2023 θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού άλλες 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της ελληνικής επικράτειας, πράγμα που θα επιφέρει ανατροπές σε δεκάδες φόρους και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Επισημαίνεται ότι σήμερα το σύστημα αυτό καλύπτει το 98,5% της χώρας.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ελέγξει τα αιτήματα και τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει ένας στους δύο δήμους της χώρας για μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές, θεωρώντας ότι σε πολλές περιοχές είναι εκτός πραγματικότητας. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το εύρος και την κλίμακα των μειώσεων στις τιμές ζώνης οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ

Επίσης η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα ενταχθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν ένα ακίνητο (πολεοδομία, κτηματολόγιο ψηφιακός χάρτης των αντικειμενικών αξιών κ.α. ).

Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και εφόσον εντοπίζει μεταβολές στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης. Η ευθυγράμμιση θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σχεδόν κάθε χρόνο και οι αλλαγές στις τιμές της εφορίας δεν θα γίνονται πλέον με υπουργικές αποφάσεις όπως ισχύει μέχρι σήμερα.  

2. Επανεξέταση των φόρο-κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέτρο της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών απέτυχε και στο τραπέζι εκ των πραγμάτων μπαίνει η καθιέρωση νέου συστήματος εκπτώσεων στους φορολογούμενους για το χτύπημα της φοροδιαφυγής από τη μη έκδοση αποδείξεων

3. Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς

Είναι κοινή παραδοχή ότι το φορολογικό σύστημα χρειάζεται ριζικές αλλαγές με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων, την δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες και τη στήριξη των επενδύσεων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αλλαγές στην κλίμακα και τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο περιορισμός του φορολογικού βάρους στις επιχειρήσεις καθώς και η επανεξέταση των συντελεστών του ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα για τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα; για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι 1.047 δαπάνες που μειώνουν το φόρο ή παρέχουν πλήρη απαλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό  θα γίνει έλεγχος και καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών για να προσδιοριστεί το κόστος τους για τον προϋπολογισμό και τα οφέλη και οι κατηγορίες των δικαιούχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ο αριθμός των φοροαπαλλαγών ανέρχονται σήμερα στις 1.047 με το δημοσιονομικό κόστος τους να φθάσει στα 12,88 δισ. ευρώ

Επίσης, μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην ενεργοποίηση ψηφιακών εργαλείων για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων και περιπτώσεων διακίνησης μαύρου χρήματος και φοροκλοπής.

4. Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

Εν όψει της διαμόρφωσης του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που θα ενεργοποιηθεί  από το 2024, στη νέα κυβέρνηση πέφτει το βάρος της διαπραγμάτευσης για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων με στόχο να μην αποτελέσουν θηλιά για την οικονομία. Ένα πρώτο στίγμα θα δοθεί από την Κομισιόν αύριο, με τη δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών κατευθύνσεων που θα είναι ξεχωριστές για κάθε κράτος, αλλά το πού ακριβώς θα «καθίσει η μπίλια» θα αποφασισθεί το φθινόπωρο, οπότε θα εξειδικευθούν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα καθώς και οι δεσμεύσεις και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία και συνδέονται ευθέως με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πάντως, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας η Αθήνα έχει προεξοφλήσει το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής θέτοντας το πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023  και ακόμα υψηλότερα στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026.

5. Πληθωρισμός και ενίσχυση εισοδημάτων

Μετά τα πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από το κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και με τη συνέχιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, το στοίχημα είναι σε πρώτη φάση η αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών και σε δεύτερη η «διάχυση» του αναπτυξιακού οφέλους στους μισθούς και τις συντάξεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Προτεραιότητα αποτελούν η αναπροσαρμογή του κατώτατου και του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα καθώς και η αύξηση των συντάξεων και των επιδομάτων σε αδύναμα οικονομικά στρώματα. Επίσης, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η καθιέρωση νέου  μισθολογίου στο δημόσιο τομέα με αναπροσαρμογή του βασικού μισθού και ενσωμάτωση επιδομάτων στις συνολικές αποδοχές και αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια, με έμφαση στους εισαγωγικούς μισθούς και στις θέσεις ευθύνης.

6. «Κόκκινα» χρέη στο Δημόσιο

Με τον πληθωρισμό να τρέχει με υψηλές ταχύτητες και να ασκεί πιέσεις στα εισοδήματα και στην κατανάλωση εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα διορθωτικών παρεμβάσεων στα προγράμματα ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων στην αποπληρωμή των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και την αποτροπή περαιτέρω διόγκωσης του χρέους στο Δημόσιο, που στερεί πολύτιμα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Επισημαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο έχουν ξεπεράσει το όριο των 140 δισ. ευρώ από τα οποία τα 113 δισ. ευρώ είναι χρέη στην εφορία και 38 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έσβησαν» φόρους και πρόστιμα οι τρεις στους δέκα που έκαναν προσφυγές

Από τις 2.325 προσφυγές που εξετάστηκαν το πρώτο τετράμηνου έτους από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, στις 703 υπήρξε δικαίωση των φορολογουμένων. Οι αναλυτικές οδηγίες της ΑΑΔΕ για την υποβολή προσφυγών.
logistes, forologia, epixeiriseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικά η φορολογική ενημερότητα και σε όσους χρωστούν στην εφορία

Οι φορολογούμενοι με χρέη θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για ενημερότητα και θα την λαμβάνουν πολύ γρήγορα. Η εφορία θα προχωρά σε παρακράτηση από τα τιμήματα πώλησης ακινήτων ή τα χρήματα που εισπράττει ο οφειλέτης.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 17 φορολογικές αλλαγές που έρχονται με νομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΟΙΚ

Νέο καθεστώς για τις ρυθμίσεις οφειλών, έναρξη της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση του προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις, μείωση στο μισό του συντελεστή για μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά νέες παροχές εξετάζει η κυβέρνηση, έχει «δύναμη πυρός» 1,2 δισ.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και μείωση προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ακόμη και καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους είναι ανάμεσα στις παροχές που βρίσκονται στο τραπέζι.