Με μαζική... απείθεια, πρωτοφανή για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, αντέδρασαν οι διοικήσεις δεκάδων εμπορικών και παραγωγικών επιχειρήσεων σε αιφνίδιους ελέγχους υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αρνήθηκαν την είσοδο των υπαλλήλων της ανεξάρτητης αρχής, οι οποίοι επισκέφθηκαν τις έδρες των εταιρειών προκειμένου να εξετάσουν την ακρίβεια των πληροφοριών τους για την εφαρμογή αντι – ανταγωνιστικών συμπεριφορών!
Η άμεση αντίδραση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και του προέδρου της αρχής κ. Ιωάννη Λιανού είναι ο ορισμός εισηγητή και η συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξεταστεί η επιβολή προστίμων. Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν περιπτώσεις είτε παρεμπόδισης ελέγχου, ή ακόμη και απόκρυψης στοιχείων, σε τέτοια όμως έκταση και με τέτοιο «μαζικό» τρόπο αυτό συμβαίνει πρώτη φορά.
Είναι γνωστό ότι από τότε που ανέλαβε την προεδρία της αρχής ο νεαρός ακαδημαϊκός, με διεθνή καριέρα και αρκετά φιλόδοξος κ. Ιωάννης Λιανός, έχει θέσει το σύνολο της αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων, τόσο στο επίπεδο της λιανικής πώλησης, που αφορά στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, όσο και τους επιμέρους κλάδους παραγωγής και εισαγωγής, σε αυστηρή επιτήρηση.
Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού χθες το μεσημέρι, δίκην... πολεμικού ανακοινωθέντος τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 15 ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως ισχύει, στην κατά προτεραιότητα εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή υπόθεσης παρεμπόδισης - δυσχέρανσης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατά τη διεξαγωγή επιτόπιου ελέγχου στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων».
Και σημειώνεται, επίσης, ότι «η ανάθεση σε Εισηγητή σημαίνει ότι η έρευνα της ΕΑ βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο και συνεπάγεται την εκκίνηση των προθεσμιών των παρ. 4 και 5 του άρθρου 15 ν. 3959/2011 για τη λήψη απόφασης, ωστόσο δεν προδικάζει το περιεχόμενο της εισήγησης ή/και της απόφασης της ΕΑ. Η νόμιμη προθεσμία είναι ενδεικτική και ο χρόνος εξέτασης κάθε υπόθεσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την πολυπλοκότητά της, τον όγκο του διοικητικού φακέλου, καθώς και τον αριθμό και το βαθμό συνεργασίας των ελεγχόμενων επιχειρήσεων».
Είναι γνωστή η σύγκρουση που είχε ο κ. Λιανός με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, όπως και η διελκυστίνδα στο «τρίγωνο» αλυσίδων σούπερ μάρκετ – υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Επιτροπής Ανταγωνισμού, σχετικά με την εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού», το οποίο οι αλυσίδες αρνούνταν να το εφαρμόσουν αν η Επιτροπή δεν έδινε το «πράσινο φως», έστω και με αστερίσκους.
Χωρίς να διαθέτει κυβερνητικές «πλάτες», παρά το γεγονός ότι τον έχουν «χρεώσει» ως προστατευόμενο του υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, ο κ. Λιανός δεν φέρεται διατεθειμένος να «κάνει πίσω» σε διάφορα μέτωπα που έχει ανοίξει με ισχυρές ομάδες συμφερόντων, δεδομένου ότι τη θητεία του στην προεδρία της Επιτροπής την έχει ήδη καταγράψει στο βιογραφικό και απ΄ ότι λέγεται σκοπεύει να την αξιοποιήσει στη διεθνή του καριέρα –η προεδρία του στην ανεξάρτητη αρχή, στην Αθήνα, είναι απλώς ένα διάλειμμα. Και φροντίζει –σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν– να είναι κατά το δυνατόν τυπικός, τόσο ως προς το γράμμα όσο και ως προς το πνεύμα του νόμου.
Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την «κήρυξη πολέμου». Η «μαζική απείθεια» δεν αντιμετωπίζεται, έλεγαν πηγές της αγοράς, προεξοφλώντας την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρά με την επιβολή σοβαρών προστίμων, διότι σε διαφορετική περίπτωση, σημείωναν, η ανεξάρτητη αρχή για την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.