ΓΔ: 1393.84 -0.27% Τζίρος: 31.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:34:00 DATA
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Οι παράγοντες που στήριξαν την ανάπτυξη 5,9% το 2022

Ισχυρή ήταν η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το 2022, με το 2023 να φέρνει αρκετές «αναταράξεις» σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω τόσο της αύξησης επιτοκίων όσο και των προβλημάτων σε ορισμένες τράπεζες.

Την πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και τους παράγοντες στους οποίους αυτή στηρίχθηκε αναλύει σε έκθεσή της η Τράπεζα Πειραιώς

Όπως τονίζεται στην έκθεση το 2022 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερούς ρυθμούς, παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και την έντονη αβεβαιότητα που συνδέεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με την 1η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, στις 7 Μαρτίου, το 2022 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση - κυρίως λόγω της θετικής συμβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων – ενώ ο ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ έφτασε σε διψήφιο επίπεδο στο 14,5%.

Επίσης το 2022 το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε περαιτέρω στο 12,4%, μειωμένο κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2021 και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση, ενώ όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισαν υπέρ της όγδοης δόσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας με συνολικό όφελος περίπου €725 εκατ. από την επιστροφή κερδών ANFA και SMP και τον μηδενισμό του περιθωρίου του επιτοκίου. Το ΔΣ του EFSF αποφάσισε επίσης να μειώσει το περιθώριο στο μηδέν από την 01/01/23 και μετά. Στις 17/3 η Moody’s, διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε Βa3 αλλάζοντας το Outlook σε «Positive» από «Stable».

Εξετάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις τονίζεται ότι παρά τις αναταράξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα σε ΗΠΑ και Ευρώπη από τις καταρρεύσεις/ανάγκη στήριξης τριών αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse, η Fed και η ΕΚΤ προχώρησαν σε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων τους κατά 25 μ.β. και 50 μ.β. αντίστοιχα.

Ωστόσο, για το μέλλον φάνηκαν πιο συγκρατημένες αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων. Από πλευράς οικονομικών στοιχείων, οι πληθωριστικές πιέσεις μετριάζονται με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, ενώ οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν και στις δύο περιοχές ιδιαίτερα καλές.

Στην Κίνα, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν γενικά αξιοσημείωτη βελτίωση καθώς η ένταση της πανδημίας έχει αισθητά υποχωρήσει και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχουν πλέον καταργηθεί. Τέλος, στην Ιαπωνία συνεχίζεται η πολύ ήπια ανάκαμψη.

Δείτε την έκθεση:

Τρ. Πειραιώς: Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Μάρτιος 2023
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Διατηρεί τη δυναμική της ανάπτυξής της η οικονομία

Όπως σημειώνει στην ανάλυσή της η τράπεζα η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 7,1% το α’ τρίμηνο 2023 με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε πραγματικούς όρους να διατηρηθεί σε θετική τροχιά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού: Επιταχύνει η ανάπτυξη, πρόβλεψη για 2,3% το τρέχον έτος

Στο 3,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 8μηνο, με την έκθεση να τονίζει ότι οι επενδύσεις σε πάγιο και ανθρώπινο κεφάλαιο, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό για την ισχυρή ανάπτυξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι απαντήσεις του υπ. Οικονομικών σε 10 ερωτήσεις για το Μεσοπρόθεσμο

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στοχεύει σε μείωση του χρέους σε 133,4% έως το 2028, ανάπτυξη, και αύξηση εισοδημάτων με τους μισθούς να προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 1.500 ευρώ το 2027.