ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Αναβάθμισε το outlook η Moody's, «βλέπει» πολύ ισχυρή ανάπτυξη

Τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική διατηρεί την αξιολόγηση ο οίκος, αλλά αναβαθμίζει τις προοπτικές επειδή προβλέπει εκτίναξη του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ από 2% σε 4% έως 6% τα επόμενα χρόνια.

Σταθερή στη βαθμίδα Ba3, τρία σκαλιά χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, διατηρεί την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους η Moody's. Όμως, προβλέπει μεγάλη βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής, γι' αυτό και προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών για τη βαθμολογία (outlook), κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια αναβάθμιση μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Σημειώνεται ότι η Moody's είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις επιλέξιμους οίκους αξιολόγησης από την ΕΚΤ που κατατάσσει την Ελλάδα τρεις βαθμίδες μακριά από την επενδυτική (investment grade), ενώ οι άλλοι τρεις έχουν βαθμολογήσει την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Οι βασικοί μοχλοί για την αναβάθμιση του outlook, αναφέρει ο οίκος, είναι οι προοπτικές μίας περιόδου υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, εν μέρει ως αποτέλεσμα βελτιώσεων στη διακυβέρνηση και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα, οι οποίες αποφέρουν πιο ξεκάθαρα καρπούς.

Σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε περιορισμένα αλλά θετικά επίπεδα, μόλις υποχωρήσει το τρέχον σοκ στις τιμές ενέργειας, η Moody's προβλέπει μία αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά περίπου 4-6% τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με κάτω από το 2% και συχνά αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης την προηγούμενη δεκαετία.

Η Moody's προβλέπει ότι η καλύτερη σε σχέση με τους φόβους κατάσταση στην Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας θα στηρίξει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία θα ανέλθει στο 1,8% το 2023 και το 2024, με μοχλούς κυρίως την εύρωστη κατανάλωση και τη συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των επενδύσεων.

Μαζί με τη συνεχιζόμενη δέσμευση για υγιείς δημοσιονομικούς δείκτες που στηρίζονται από την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων, η υψηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλει σε μία σημαντική μείωση στο βάρος του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba3 αντανακλά μία ισορροπία μεταξύ των βελτιώσεων σε πολλούς τομείς του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας με συνεχιζόμενες δυσκολίες. Ειδικότερα, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Δικαιοσύνης, της παιδείας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αγορών εργασίας θα στήριζαν μία υψηλότερη αξιολόγηση.

Επιπλέον, το βάρος του δημόσιου χρέους παραμένει πολύ υψηλό και στηρίζεται από τους επίσημους πιστωτές, με μελλοντικές βελτιώσεις και πλήρη επιστροφή σε χρηματοδότηση από τις αγορές να συνεπάγεται τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Στο 2,2% η ανάπτυξη του 2024 για την Ελλάδα, οι κίνδυνοι

Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει φέτος στο 2,8%, ενώ η Επιτροπή αναμένει περαιτέρω βελτίωση στα δημοσιονομικά μεγέθη. «Καμπανάκι» για μισθολογικές πιέσεις στο Δημόσιο και εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η βαθμολογία από τη Moody's, τι προβλέπει για την οικονομία

Στο Ba1 με σταθερή προοπτική η βαθμολογία από τον αμερικανικό οίκο. Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2025 με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Τι χρειάζεται για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρειάζεται ανάπτυξη 2,2% για δέκα χρόνια για να γυρίσει το ΑΕΠ στο... 2007

Μακρύς ο δρόμος της ελληνικής οικονομίας για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της κρίσης χρέους. Η Eurobank τονίζει ότι στο τέλος του 2024 το πραγματικό ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να απέχει 15% από τα επίπεδα του 2007.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλή ανάπτυξη, μείωση πληθωρισμού και 8 προκλήσεις «βλέπει» η ΤτΕ

Αύξηση του ΑΕΠ 2,2% φέτος, 3% το 2023 και 2,7% το 2024 και σημαντική μείωση του πληθωρισμού αλλά με υψηλές τιμές στα τρόφιμα προβλέπει η ΤτΕ. Κυριότερη πρόκληση βραχυπρόθεσμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.