Πτώση αλλά ηπιότερη του αναμενόμενου καταγράφηκε για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καθώς, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat διαμορφώθηκε στο 8,5% από 8,6% που ήταν τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές, κατά μέσο όρο είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στο 8,2%.
Παράλληλα ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρείται ενέργεια και τρόφιμα, ενισχύθηκε στο 5,6% από 5,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Για την Ελλάδα ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται ότι αποκλιμακώθηκε στο 6,5% από 7,3% που ήταν τον Ιανουάριο και συγκαταλέγεται μεταξύ των χαμηλότερων για τα κράτη - μέλη του ευρώ.
Τα στοιχεία που συνέβαλλαν στην πορεία του πληθωρισμού
Για έναν ακόμη μήνα ο βασικός παράγοντας που διατήρησε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ήταν το κόστος τροφίμων και αλκοολούχων ποτών καθώς όπως αναφέρει η Eurostat τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (15,0%, έναντι 14,1% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενα από την ενέργεια (13,7%, έναντι 18,9% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,8%, έναντι 6,7% τον Ιανουάριο) και τις υπηρεσίες (4,8%, έναντι 4,4% τον Ιανουάριο).
Η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα πείθει όλο περισσότερο τους αναλυτές ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και πέραν του Μαρτίου, όπου έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε σε σημερινή συνέντευξή της η επικεφαλής της ΕΚΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο, ενώ το ύψος τους αλλά και ο τελικός αριθμός τους θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα έχει η τράπεζα στην κατοχή της. Ταυτόχρονα η κα Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.