ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
Φωτό: Shutterstock

Πώς στηρίζει η ΔΥΠΑ την απασχόληση στις λιγνιτικές περιοχές

Συγκεκριμένα, «τρέχουν» ήδη δύο προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που στηρίζουν τους ανέργους και τις επιχειρήσεις σε περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, βρίσκεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης το «κοινωνικό πακέτο» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), συνολικού ύψους 115 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, με στόχο τη δίκαιη και ομαλή μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική εποχή.

Ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), η ΔΥΠΑ συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, στο πλαίσιο της απεξάρτησης της χώρας μας από τον λιγνίτη έως το 2028. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δηλώνει:

«Η μετάβαση προς μία σύγχρονη και «πράσινη οικονομία» αποτελεί προτεραιότητα και πρόκληση για τη ΔΥΠΑ, ειδικά όσον αφορά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο εργασιακό τοπίο των λιγνιτικών περιοχών της χώρας. Με εξειδικευμένα και στοχευμένα προγράμματα, η ΔΥΠΑ στηρίζει στην πράξη την απασχόληση και ενισχύει την κοινωνική συνοχή των περιοχών δίκαιης μετάβασης, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς. Επιδίωξή μας είναι να στηρίξουμε την «πράσινη» ανάπτυξη επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και να συνεισφέρουμε στην ολοκλήρωση μίας πραγματικά δίκαιης μετάβασης, που δεν θα αφήσει πίσω κανέναν».

Τα προγράμματα

Συγκεκριμένα, «τρέχουν» ήδη δύο προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που στηρίζουν τους ανέργους και τις επιχειρήσεις σε περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση. Στις 15 Φεβρουαρίου, ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 1.000 θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων, ηλικίας 18-29 ετών, στις λιγνιτικές περιοχές.

Οι πρώτες 2.000 θέσεις καλύφθηκαν πολύ γρήγορα, καθώς οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας και περιοχών της Πελοποννήσου αξιοποίησαν το πρόγραμμα άμεσα και οι επιπλέον 1.000 εξασφαλίστηκαν με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 8,5 εκατ. ευρώ, με συνολικό προϋπολογισμό 22,5 εκατ. ευρώ. Το 65% των θέσεων καλύφθηκε από άνεργες γυναίκες, ενώ το 47% των νέων, που προσλήφθηκαν, ήταν πτυχιούχοι.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι επτά μήνες και η ΔΥΠΑ καταβάλλει αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό και αναλογία δώρων και επιδόματος αδείας. Το πρόγραμμα απευθύνεται στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημοσίου και σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου (δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας).

Επίσης, τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε ο Γ' κύκλος του προγράμματος επιδότησης της εργασίας, που επιχορηγεί επιχειρήσεις με ποσά έως 16.794 ευρώ για κάθε πρόσληψη ανέργου, πρώην εργαζομένου σε επιχείρηση που επηρεάστηκε αρνητικά από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12-18 μήνες, το ποσοστό επιχορήγησης μισθού και εισφορών κυμαίνεται μεταξύ 75%-100%, ενώ το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 700 ευρώ έως 933 ευρώ μηνιαία και από 8.397 ευρώ έως 16.794 ευρώ συνολικά, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου και του κλάδου της επιχείρησης που εργαζόταν. Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται δώρα εορτών και επίδομα αδείας.

Από τις συνολικά 3.400 θέσεις του προγράμματος, έχουν ήδη καλυφθεί 1.300 θέσεις, καθώς υπήρξε ισχυρό ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, ενώ είναι σημαντικό ότι 63% των θέσεων καλύφθηκαν από άνεργες γυναίκες και 36% από μακροχρόνια ανέργους.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020» και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, τα στοιχεία από τα δύο προγράμματα απασχόλησης που σχεδιάστηκαν ειδικά για τις συγκεκριμένες περιοχές και ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τον Νοέμβριο του 2021, κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά, καθώς σε διάστημα ενός έτους οδήγησαν σε περισσότερες από 3.300 προσλήψεις, στηρίζοντας πάνω από 2.600 τοπικές επιχειρήσεις, κυρίως των κλάδων χονδρικού και λιανικού εμπορίου, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, τουρισμού και εστίασης, υγείας-κοινωνικής μέριμνας, παροχής υπηρεσιών, εκπαίδευσης κ.ά.

Συνολικά, από τον Σεπτέμβριο 2019 έως το τέλος του 2022, 9.224 πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας ωφελήθηκαν από προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν 6.802 νέες θέσεις εργασίας (64% γυναίκες, 46% νέοι έως 29 ετών), συμμετείχαν 1.843 σε κοινωφελή εργασία (58% γυναίκες) και χρηματοδοτήθηκαν 579 νέες επιχειρήσεις.

Πέραν, όμως, από την προώθηση της απασχόλησης, στόχος των δράσεων της ΔΥΠΑ είναι η μετάβαση του παραγωγικού προτύπου και, κυρίως, η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και η ανάσχεση κοινωνικών προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΥΠΑ αναβαθμίζει τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού των λιγνιτικών περιοχών, μέσα από καινοτόμα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, όπως το διαδικτυακό πρόγραμμα «Καινοτόμες Μέθοδοι στον Αγροτικό Τομέα», που ολοκληρώθηκε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Κατάρτισης Καλλιέργειας Κρόκου», μετά από σχετικό αίτημα του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

Συνολικά, 17.956 πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν σε δράσεις κατάρτισης (8.208 άνεργοι και 9.748 εργαζόμενοι), ενώ 1.525 μαθητές και σπουδαστές εκπαιδεύτηκαν στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας ΔΥΠΑ Καστοριάς, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας, καθώς και στο ΙΕΚ ΔΥΠΑ Πτολεμαΐδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DYPA, DIPA, YPOYRGEIO ERGASIAS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κατά 8% τον Σεπτέμβριο

Η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων, ο οποίος ανήλθε σε 274.759 άτομα (ποσοστό 35,4%) και 157.879 άτομα (ποσοστό 20,3%) αντίστοιχα.
DYPA, DIPA, YPOYRGEIO ERGASIAS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους 848.602 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι για τον Ιούλιο σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, για τον μήνα Ιούλιο 2024, ανέρχεται σε 139.124 άτομα, από τα οποία οι 132.222 είναι κοινοί άνεργοι και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων και οι 6.902 είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.