ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:55:17 DATA
Φωτο: Shutterstock

Αλ. Σδούκου: Θα αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετου αζέρικου φυσικού αερίου, όπως ανέφερε η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, επισημαίνοντας τον ρόλο του αγωγού Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.

Σε σημαντική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί το Αζερμπαϊτζάν που διευρύνει τη δυναμικότητα του αγωγού ΤΑΡ. Σύμφωνα με την γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετου αζέρικου φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η κα. Σδούκου, εκπροσωπώντας τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, συμμετείχε σε συζήτηση με αντικείμενο την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής, ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης, που βιώνουν οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Κασπίας Θάλασσας και ιδιαίτερα του Αζερμπαϊτζαν, ως μία καίρια πηγή διαφοροποίησης εφοδιασμού, μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (TAP) το 2020. Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα χαιρετίζει τον μελλοντικό διπλασιασμό της δυναμικότητας του ΤΑΡ κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετου αζέρικου φυσικού αερίου, ενώ και άλλες αγορές στη ΝΑ Ευρώπη μπορούν να επωφεληθούν από την αυξημένη χωρητικότητα του ΤΑΡ. Για παράδειγμα, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος εισέρχεται πολύ σύντομα στη φάση της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (ΤΕΑ), θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως διέξοδος για πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου».

Επίσης, παρουσίασε το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού τής χώρας.

Παράλληλα, η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και συγκεκριμένα στην πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ): «Το σχέδιο μας για το νέο ΕΣΕΚ περιλαμβάνει τους φιλόδοξους στόχους μας προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, εξασφαλίζοντας οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη μείωση της εξωτερικής ενεργειακής μας εξάρτησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης».

Τέλος, η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών παρουσίασε την αλματώδη πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα των ΑΠΕ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με το 2022 να αποτελεί μία χρονιά ρεκόρ με την εγκατάσταση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος 2 GW.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Σδούκου: Ακόμα 12 νέες περιοχές θα συνδεθούν με φυσικό αέριο το 2024

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου από την Enaon EDA που πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 770 εκατ. ευρώ έως το 2028.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Να ληφθούν μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατήρησε ότι η Κομισιόν έχει «ευήκοα ώτα» για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects όπως οι ΗΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Δεν θα έχουμε σοβαρό έλλειμμα σε φυσικό αέριο το χειμώνα

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και υπογράμμισε τη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου την περίοδο Αυγούστου 2022 - Μαρτίου 2023 κατά 31%.
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσιες επιδοτήσεις τον Ιανουάριο: Πόσο θα πληρώσουμε για το ρεύμα

Εκτινάσσονται στα 840 εκατ. οι δαπάνες για επιδοτήσεις μετά τις μεγάλες αυξήσεις τιμών. Με την επιδότηση, η χρέωση στο βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ πέφτει χαμηλότερα από 16 λεπτά/κιλοβατώρα.
tap-fysiko aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφικτή η απεξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο έως το 2026

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Α. Σδούκου σημείωσε πως η Ελλάδα με τις δυο πλωτές μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου γίνεται σημαντικός παράγοντας για την ενεργειακή ανεξαρτησία όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.