Πολύ ισχυρή αύξηση μισθών κατά τη διάρκεια των επόμενων τριμήνων, γεγονός το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτίμηση η οποία ενισχύει την πρόβλεψη ότι θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.
Όπως αναφέρει στο μηνιαίο Οικονομικό Δελτίο της η ΕΚΤ, μία μελέτη των μισθολογικών εξελίξεων από την έναρξη της πανδημίας δείχνει ότι η υποκείμενη αύξηση των μισθών ήταν «σχετικά μέτρια» και επί του παρόντος βρίσκεται κοντά στη μακροπρόθεσμη τάση της.
Ακόμα κι έτσι, «με το βλέμμα στο μέλλον, η αύξηση των μισθών κατά τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα. Αυτό αντανακλά τις εύρωστες αγορές εργασίας που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί ουσιαστικά από την επιβράδυνση της οικονομίας, τις αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς και κάποια κάλυψη των μισθών από τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού», σημειώνει.
Η αύξηση των τιμών ξεπέρασε τον στόχο της ΕΚΤ για 2% κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και εκτινάχθηκε πάνω από το 10% στα τέλη του 2022. Ενώ ο πληθωρισμός έχει έκτοτε αρχίσει να αποκλιμακώνεται, ένας υποκείμενος δείκτης που δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια σημείωσε υψηλό ρεκόρ τον Δεκέμβριο.
Με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός του 2% θα είναι άπιαστος μέχρι το τέλος του 2025 και τα συνδικάτα να πιέζουν για γενναιόδωρα πακέτα αποζημιώσεων, η ΕΚΤ πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που οδήγησαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% τον περασμένο μήνα. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει επισημάνει άλλη μια αύξηση κατά μισή μονάδα στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου και ενδεχομένως και στη μεθεπόμενη για να αποφευχθεί ένα σπιράλ μισθών - τιμών.
Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη είναι απίθανο να βοηθήσει πολύ βραχυπρόθεσμα, ιδίως καθώς η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να διατηρούν τους εργαζόμενους και να τους πληρώνουν καλά. Στο Οικονομικό Δελτίο της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «υπάρχουν ενδείξεις ισχυρότερης αύξησης των μισθών στους τομείς των υπηρεσιών», κυρίως σε αυτούς που στερούνται προσωπικού και προσθέτει ότι «πέραν του βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ και η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές είναι πιθανό να ασκήσουν καθοδική πίεση στην αύξηση των μισθών».
Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να προσαρμοστούν πλήρως οι μισθοί στα πρόσφατα σοκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η παρακολούθηση των αμοιβών θα αποτελέσει μεγάλο μέρος της κατανόησης της τάσης του πληθωρισμού.