Αισιόδοξοι αλλά χωρίς να χαλαρώνουν εμφανίστηκαν οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις εκτιμήσεις τους για την πορεία του πληθωρισμού τα επόμενα έτη στην ευρωζώνη.
Εκτίμησαν ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ξεκινήσει να υποχωρεί από τις αρχές του 2025 και θα φθάσει στο 1,9% έως το 2027, με βασικό παράγοντα στήριξης να είναι ο τομέας των υπηρεσιών.
Όμως τόσο η ενέργεια όσο και τα τρόφιμα εξακολουθούν να αποτελούν έναν πονοκέφαλο για την ΕΚΤ, η οποία γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο φροντίζει να διατηρεί μία σταδιακή πολιτική μείωσης επιτοκίων, έχοντας, άλλωστε, να αντιμετωπίσει και την αναιμική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας σημείωσαν στις εκτιμήσεις τους ότι σταδιακά θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, η οποία θα διακοπεί από μια μικρή προσωρινή αύξηση το 2027 ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών μέτρων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.
Η επίδραση ενέργειας και τροφίμων
Ο πληθωρισμός της ενέργειας θα παραμείνει αρνητικός μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2025, κυρίως λόγω της εκτίμησης για την καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου, και θα επανέλθει σε θετικό έδαφος στη συνέχεια, κυρίως λόγω των επιδράσεων βάσης για τα καύσιμα. Η μεταβλητότητα του ενεργειακού πληθωρισμού αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2025, εν μέρει λόγω της απόσυρσης ορισμένων φορολογικών μέτρων που σχετίζονται με την ενέργεια.
Συνολικά, ο πληθωρισμός στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένος, με τους ρυθμούς να είναι θετικοί αλλά να παραμένουν κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους το 2026 και το 2027. Η προβλεπόμενη αύξηση το 2027 αντανακλά κυρίως μια σε μεγάλο βαθμό προσωρινή ανοδική επίδραση από την εφαρμογή της δέσμης μέτρων της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί το 2025, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί γύρω στο 3,2% έως τα μέσα του 2025, οδηγούμενος τουλάχιστον αρχικά από τον πληθωρισμό των μη επεξεργασμένων τροφίμων και τις υποτιθέμενες σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων. Στη συνέχεια προβλέπεται να μειωθεί σε μέσο όρο 2,2% έως το 2027, λόγω της υποχώρησης των πιέσεων που ασκούνται μεσοπρόθεσμα στο κόστος ενέργειας και εργασίας, και να συμβάλει σε μικρό βαθμό στον συνολικό πληθωρισμό.
Η προβλεπόμενη συγκράτηση του πληθωρισμού από το 2025 οφείλεται στη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού των υπηρεσιών, η οποία οφείλεται στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των σοκ του παρελθόντος, και στη συγκράτηση των πιέσεων στο κόστος εργασίας.