Από το 8,8% στο 7,6% «βούτηξε» ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, ενώ κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός υποχώρησε σε μονοψήφιο ποσοστό, 9,2%, περισσότερο από όσο προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές (9,5%), καθώς αποκλιμακώθηκαν οι τιμές της ενέργειας.
Όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επέστρεψε σε μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή έχει κορυφωθεί.
Η μείωση του μέσου πληθωρισμού στην ευρωζώνη από 10,1% τον Νοέμβριο στο 9,2% τον Δεκέμβριο οφείλεται κυρίως στη βραδύτερη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Το ποσοστό αυτό αντικατοπτρίζει τις επιβραδύνσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία και ήταν μικρότερο από το 9,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Πάντως, ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή χωρίς να προσμετρώνται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, παρέμεινε εξαιρετικά υψηλός, στο 5,2%. Είναι αυτός ο δείκτης, όπως σημειώνει το Bloomberg, στον οποίο είναι πιθανό να επικεντρωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς διανύει την περίοδο της πιο επιθετικής αύξησης επιτοκίων στην ιστορία της.
Ένας δεύτερος μήνας αποκλιμάκωσης των τιμών στην ευρωζώνη, η οποία επεκτάθηκε σε 20 χώρες από 19 αυτόν τον μήνα καθώς εντάχθηκε η Κροατία, ήρθε αφού η κυβέρνηση της Γερμανίας επιδότησε τους λογαριασμούς φυσικού αερίου ορισμένων νοικοκυριών για να μετριάσει την αύξηση του κόστους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων
Ενώ ο βραδύτερος πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου και πέραν αυτής θα είναι ευπρόσδεκτος, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε τον περασμένο μήνα να αυξήσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων πέρα από το τρέχον επίπεδο του 2%. Η κορύφωση του κόστους δανεισμού μπορεί να επιτευχθεί μόνο προς το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό.
«Στη συνέχεια θα είμαστε έτοιμοι να παραμείνουμε σε αυτή την τελική τιμή όσο χρειαστεί», δήλωσε την Πέμπτη στο Παρίσι. «Το σπριντ των αυξήσεων των επιτοκίων το 2022 γίνεται περισσότερο ένας αγώνας μεγάλων αποστάσεων και η διάρκεια θα μετράει τουλάχιστον όσο το επίπεδο», πρόσθεσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.
Ο Μάρτινς Κάζακς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αναμένει «σημαντικές» αυξήσεις στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Στη Λετονία, όπου ο Κάζακς είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός έφτασε το 22% και παραμένει κοντά σε αυτό και τώρα.
Οι traders της χρηματαγοράς άφησαν τα στοιχήματα για την κορύφωση του επιτοκίου καταθέσεων σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα την Παρασκευή, ποντάροντας σε περίπου 152 μονάδες βάσης πρόσθετης σύσφιξης έως τα μέσα του 2023.
Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε να μην επικεντρωθούμε στις αλλαγές στον μέσο πληθωρισμό της Ευρώπης, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να είμαστε προσκολλημένοι σε έναν μόνο αριθμό», καθώς υπάρχουν «καλοί λόγοι να πιστεύουμε» ότι η αύξηση των τιμών θα επιταχυνθεί ξανά τον Ιανουάριο.
Ο «πεισματικά υψηλός» υποκείμενος πληθωρισμός θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα μετά τις αυξήσεις τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και «πιθανώς ακόμη και το δεύτερο τρίμηνο», σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπρεζίσκι, οικονομολόγο της ING. «Η ΕΚΤ θα αρχίσει να μετατοπίζει την εστίασή της από τον ονομαστικό πληθωρισμό στον δομικό πληθωρισμό και στην αύξηση των μισθών», δήλωσε στο Bloomberg TV πριν από τη δημοσίευση των νεότερων στοιχείων. «Αυτό θα είναι το επιχείρημα για να μην μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια», πρόσθεσε.
Βραχυπρόθεσμα, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός έχει κατευνάσει τους φόβους για ενεργειακή κρίση και έχει μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα προπολεμικά επίπεδα. Αλλά με την περιοχή του ευρώ να αναμένεται τώρα να βιώσει μόνο μια σύντομη και ρηχή ύφεση, η ζήτηση - και ο πληθωρισμός, με τη σειρά του - θα μπορούσαν να διατηρηθούν. Ξεχωριστά στοιχεία την Παρασκευή έδειξαν ότι το οικονομικό κλίμα ανέκαμψε για δεύτερο μήνα στη ζώνη του ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ παρέμεινε κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα ανέλθει κατά μέσο όρο σε 6,3% το 2023 και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% το 2025.