ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μανόμετρο φυσικού αερίου
Φωτο: Shutterstock

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου οι τιμές φυσικού αερίου

Τα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν δημιουργηθεί σε συνδυασμό με τον καλό καιρό που επικρατεί έχουν οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου να κυμαίνονται πέριξ των 72 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σχεδόν πέντε φορές είναι χαμηλότερα από τον Αύγουστο η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη που έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζοντας την καθοδική της πορεία χάρις και στον σχετικά θερμό χειμώνα που επιτρέπει την εξοικονόμηση των αποθεμάτων.

Τα συμβόλαια αναφοράς για την Ευρώπη, το TTF στην ολλανδική αγορά, μειώθηκε κατά 4,67% στα 72,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου στις 09.35 ώρα Ελλάδος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου. Η τιμή του φυσικού αερίου για τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 50% σε διάστημα ενός μηνός και απέχει σημαντικά από την κορύφωση του καλοκαιριού, όταν τον Αύγουστο είχε φθάσει στα 343 ανά MWh.

Οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να αυξάνονται το φθινόπωρο 2021, με την έναρξη της περικοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και στην συνέχεια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Εκτοτε, οι αγωγοί φυσικού αερίου που συνδέουν την Ρωσία με την Ευρώπη έχει σχεδόν κλείσει.

Ο όγκος των σημερινών συναλλαγών ήταν περιορισμένος, καθώς η βασική αγορά πρώτων υλών, η αγορά του Λονδίνου, είναι κλειστή. Η πτωτική τάση των τιμών οφείλεται «στα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συγκροτηθεί και στην σχετικά χαμηλή ζήτηση, λόγων των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών», εξηγεί ο Σεμπάστιαν Πάρις Χόρβιτς της La Banque Postale Asset Management«Είναι καλή είδηση για τις ευρωπαϊκές χώρες και για τις οικονομίες της περιοχής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιομηχανική μονάδα ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Καμία ένδειξη για άμεση επανέναρξη παροχής αερίου από το Ιράν

Το υπουργείο Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ιράκ ανακοίνωσε πως δεν αναμένονται σύντομα εξελίξεις στην επανεκκίνηση της παροχής φυσικού αερίου από το Ιράν, λόγω αυξημένων εσωτερικών αναγκών της Τεχεράνης και χαμηλών θερμοκρασιών.
Μανόμετρο φυσικού αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το φυσικό αέριο κυριαρχεί παρά την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεισφέρουν σχεδόν το 50% της παραγωγής, ωστόσο, η απουσία συστημάτων αποθήκευσης επιβάλουν το φυσικό αέριο ως κεντρικό συστατικό του ενεργειακού μίγματος.
Υπογραφή μνημονίου Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Συμφωνία 30 δισ. ευρώ για πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο αξίας 30 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τη τη μεγαλύτερη εξαγωγική σύμβαση φυσικού αερίου στην ιστορία του Ισραήλ.
Φορτηγό LNG σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία θα λαμβάνει ετησίως 400 εκ. κ.μ LNG από τις ΗΠΑ

Η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την ετήσια παράδοση 400 εκατ. κυβικών μέτρων LNG, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Πέτερ Σιγιάρτο. Σε πέντε χρόνια, θα παραλάβει συνολικά δύο δισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού LNG.