ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Τα crypto στο στόχαστρο της εφορίας, συνεργασία με το αμερικανικό IRS

Οι επαφές του Γ. Πιτσιλή στην Ουάσιγκτον με τον επικεφαλής των αμερικανικών φορολογικών αρχών με προοπτική συνεργασίας στον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

Με τη συνδρομή του «IRS» θα επιχειρήσει η ΑΑΔΕ να στήσει μπλόκο στη φοροδιαφυγή και στο «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» από τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων ενώ την ίδια ώρα εξετάζονται παρεμβάσεις στο ισχύον καθεστώς για την αποσαφήνιση του τρόπου και του ύψους φορολόγησης των κερδών από τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων.        

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έκανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής στη συνάντηση του στην Ουάσιγκτον με τον Acting Commissioner του IRS, Douglas O’ Donnell, όπου συζήτησε την προοπτική συνεργασίας των δύο υπηρεσιών για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (digital assets). Βασική επιδίωξη είναι η αξιοποίηση  της τεχνογνωσίας της αμερικανικής φορολογική διοίκησης σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων και των ευρύτερων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων όπως είναι τα εργαλεία εντοπισμού συναλλαγών και κατόχων digital assets, οι δραστηριότητες στο dark web, η εκπαίδευση προσωπικού και η καθιέρωση κανονιστικού πλαισίου

Η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε κινητοποίηση για τον «κρυφό» τζίρο από τα κρυπτονομίσματα (Bitcoin, Ethereum, Ripple, κ.α.) καθώς έχουν πιαστεί στα ραντάρ κινήσεις με εμβάσματα χιλιάδων ευρώ από μετατροπές κρυπτονομισμάτων, κυρίως  Bitcoin, σε ευρώ ή άλλα ξένα νομίσματα και έχει ξεκινήσει επαφών με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών για διεθνή συνεργασία με σκοπό την φορολόγηση και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την παρακολούθηση της φοροδιαφυγής μέσα από τα ψηφιακά πορτοφόλια δεδομένου ότι δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός αυτών των εισοδημάτων με τις μεθόδους και τα εργαλεία του παραδοσιακού φορολογικού ελέγχου.

Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς δεν υφίσταται μηχανισμός ελέγχου και εντοπισμού των κερδών από τις δραστηριότητες στο τομέα των κρυπτονομισμάτων και ταυτόχρονα λείπει το πλαίσιο για την φορολόγηση τους. Οι γκρίζες ζώνες και οι ασάφειες έχουν να κάνουν με την φορολογική ταυτότητα όσων πωλούν κρυπτονομίσματα καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας, με το πού και πώς θα δηλώνονται τα κέρδη στο έντυπο φορολογίας εισοδήματος, με τι συντελεστή θα φορολογούνται. Το κενό στο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κερδών από τα κρυπτονομίσματα που εκμεταλλεύονται πολλοί επενδυτές ενώ από την άλλη ελάχιστοι δηλώνουν τα υπερκέρδη από συναλλαγές τέτοιων νομισμάτων στο Ε1 της δήλωσης ενώ όσοι το κάνουν είναι κυρίως άνεργοι ή φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα αλλά με σημαντική ακίνητη περιουσία και μόνον επειδή θέλουν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ωστόσο τα μεγάλα λογιστικά γραφεία συστήνουν σε όσους έχουν κρυπτονομίσματα να τα δηλώσουν στο έντυπο Ε1 στους κωδικούς 742 και 781 που αφορούν την αξίας της αγοράς και την αξία πώλησης του επενδυτικού προϊόντος και εν  συνεχεία την υπεραξία στον κωδικό 856 καταβάλλοντας φόρο 15%.

Κομβικό σημείο στην φορολόγηση είναι η δήλωση της πραγματικής αξίας κτήσης ή πώλησης και όχι η πλασματική και για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί συνεργασία με τις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό την άντληση των στοιχείων με τις πραγματικές συναλλαγές.

Λύση στο «γόρδιο δεσμό» με τα κρυπτονομίσματα αναζητά η ΕΕ. Τον Απρίλιο του 2022, το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για νέους κανόνες που να επιτρέπουν την ανίχνευση και ταυτοποπιηση της μεταφοράς κρυπτοστοιχείων καθώς και την πρόληψη της χρήσης τους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής τον Οκτώβριο του 2022 το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να αναλάβουν συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τα κρυπτονομίσματα ώστε να υπόκεινται σε δίκαιη, διαφανή και αποτελεσματική φορολόγηση. Ζήτησαν από τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο απλουστευμένης φορολογικής μεταχείρισης για τους περιστασιακούς ή μικρούς εμπόρους και τις μικρές συναλλαγές, τονίζοντας ότι το blockchain θα μπορούσε να διευκολύνει τις προσπάθειες των εφοριών για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «σκανάρει» η εφορία από ακίνητα και καταθέσεις μέχρι και... crypto

Εντός του έτους σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Θα δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και έργα τέχνης ή κρυπτονομίσματα από 9 εκατομμύρια φορολογούμενους. Αρχίζουν διασταυρώσεις για κρυμμένα εισοδήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν μέτρα για να κοπούν τα επιδόματα σε δήθεν φτωχούς επαγγελματίες

Έξι στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και είναι δικαιούχοι δεκάδων επιδομάτων. Στόχος του ΥΠΟΙΚ να έλθουν στο φως κρυμμένα εισοδήματα για να κοπούν οι ενισχύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για «μαύρο» χρήμα σε 40.000 αγορές ακινήτων με μετρητά

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστώσουν αν δικαιολογούνται οι αγορές με βάση τα εισοδήματα.