ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Φραγκογιάννης: Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία έχουν αναθερμανθεί

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κήρυξε την έναρξη εργασιών του ελληνογαλικού επιχειρηματικού - επενδυτικού φόρουμ με θέμα «Συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας - Επενδύοντας στο μέλλον», που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

«Οι σημερινές δυσκολίες δεν πρέπει να εμποδίζουν την ανάπτυξη της διμερούς μας συνεργασίας. Αντιθέτως, θα πρέπει να αποτελέσουν το κίνητρο για να έρθουν οι χώρες μας πιο κοντά» διαμήνυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης κηρύσσοντας την έναρξη εργασιών του ελληνογαλικού επιχειρηματικού - επενδυτικού φόρουμ με θέμα «Συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας - Επενδύοντας στο μέλλον», που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Αποτυπώνοντας τη δυναμική της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, είπε ότι το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές στη Γαλλία αυξήθηκαν σε ποσοστό 4,4% και οι εισαγωγές κατά 16,7%, με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος εμπορίου να σημειώσει μεγέθυνση της τάξεως του 11,2%. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2022, εν συγκρίσει με το 2021, παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών από Γαλλία κατά 32,3%.

Ταυτόχρονα, αξιολόγησε ως σημαντικό ότι το σύνολο των αμέσων γαλλικών επενδύσεων στη χώρα μας, για το έτος 2021, ανήλθε σε 229 εκατ. ευρώ. Αναφερθείς στον τομέα της ενέργειας, είπε πως αναπτύσσονται συνέργειες με γαλλικές εταιρείες για τη μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας. Στον τομέα του τουρισμού, επισήμανε πως η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πλέον προσφιλείς προορισμούς για τους Γάλλους και αναμένεται έντονη ανάκαμψη τα επόμενα έτη, όπως δείχνουν ήδη τα στοιχεία του 2021.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή της Κοινής Δήλωσης Προθέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, που υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2020 στο Παρίσι, για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Μετά την υπογραφή της, οι διμερείς σχέσεις έχουν αναθερμανθεί και κινούνται στην κατεύθυνση κοινών επενδυτικών πρωτοβουλιών, προώθησης προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας καθώς και διεύρυνσης της συνεργασίας σε θέματα οικολογικής μετάβασης, διοικητικής συνεργασίας, διαχείρισης αποβλήτων, υποδομών και του αγροτο-διατροφικού τομέα, υπογράμμισε. Υπενθύμισε ότι κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 29 Ιουλίου 2022, «συζητήθηκε η στρατηγική εταιρική τους σχέση και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, επιστέγασμα των οποίων συνιστά η σύναψη της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, η οποία και αναβαθμίζει την συνεργασία της χώρας μας με την Γαλλία».

Εστιάζοντας στη γαλλική εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, κατέγραψε πως σήμερα δραστηριοποιούνται περί τις 120 θυγατρικές γαλλικών επιχειρήσεων και κοινοπραξίες, που απασχολούν περί τους 13.000 εργαζομένους στους κλάδους της βομηχανίας, της ενέργειας, τις βασικές υποδομές μεταφορές, τις ασφαλιστικές υπηρεσίες, τον τουρισμό, τα καταναλωτικά προϊόντα, τα δίκτυα διανομής και τα φάρμακα. Όλα τα παραπάνω, κατά τον Κ. Φραγκογιάννη, συνιστούν το θετικό αποτέλεσμα των πολυεπίπεδων σχέσεων που δεσμεύουν τις δύο χώρες, σχέσεις που έχουν αποδειχθεί διαχρονικά ανθεκτικές και καλύπτουν σειρά ζητημάτων, όπως τις αποφάσεις της ΕΕ για την ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Περαιτέρω, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «η αξιοσημείωτη ανάπτυξη που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα τα 3 τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς, οδήγησε και στην αύξηση του ΑΕΠ της το 2022 με προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση το 2023 και τώρα αποτελεί πλέον έναν ισχυρότερο και πιο αξιόπιστο εταίρο. Συμπλήρωσε, επιπροσθέτως, πως «οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιταχυνθεί, έχουν τεθεί οι βάσεις για βελτιωμένες προοπτικές σε διάφορους κλάδους της οικονομίας και η χώρα μας αποτελεί ολοένα και πιο ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις».

Εν κατακλείδι, ο κ. Φραγκογιάννης εξέφρασε την εδραία πεποίθηση πως παρότι αυτή η εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο παγκόσμιας ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων. Μάλιστα, επισήμανε πως το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν επίσημα εταίρος του Φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι και το 2020 επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει στη σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία και εξέφρασε την ελπίδα ότι και το παρόν Φόρουμ θα προσφέρει νέες εμπορικές και επενδυτικές δυνατότητες προς όφελος των ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων. Επίσης, εξέφρασε ευχαριστίες στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την οργάνωση της εκδήλωσης, σημειώνοντας πως αποτελεί συνέχεια και του εξίσου επιτυχημένου συνεδρίου του Ιανουαρίου του 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι το σημερινό συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Σημειώνεται πως το ελληνογαλλικό επιχειρηματικό - επενδυτικό φόρουμ διοργανώνουν από κοινού, το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό Επιμελητήριο Παρισίων και η ελληνική κυβέρνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπακωνσταντίνου: Η Γαλλία δεν είναι η νέα Ελλάδα, οι προκλήσεις παραμένουν

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ζαν Πιζανί Φερί ανέφεραν ότι, παρά τις ανησυχίες για την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας, δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση με την ελληνική κρίση του 2010.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ρόλος της Ελλάδας προς την ενεργειακή και πράσινη μετάβαση στην ΕΕ

Οι εισηγητές στην εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας συμφώνησαν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ενημερωθούν και να πειστούν οι Έλληνες, ότι η εξόρυξη δεν είναι «εγκληματίας του περιβάλλοντος».
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία ζητούν αλλαγές στην αγορά ενέργειας

Στο πλαίσιο της επιστολής, οι τρεις Υπουργοί επισημαίνουν πως η αστάθεια των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις οικονομίες των χωρών, απειλώντας τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και τη σταθερότητα της αγοράς σε ολόκληρη την περιοχή.
businessdaily-ADMHE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την καταβολή 25 εκατ. ετησίως στον ΑΔΜΗΕ ενέκρινε το Υπουργικό στην Κύπρο

Από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για το θέμα της απόδοσης (WACC) και τον διαμοιρασμό του κόστους του γεωπολιτικού κινδύνου της διασύνδεσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Φιλόδοξα σχέδια για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε στην υπό κατασκευή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Great Sea Interconnector που, όπως  είπε, «θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξάγουμε αλλά και να εισάγουμε ενέργεια».