Το ζήτημα των πλειστηριασμών βρέθηκε στο επίκεντρο και σήμερα, τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να σημειώνει ότι είναι ανάγκη να ενθαρρύνονται οι δανειολήπτες να αξιοποιούν το πλαίσιο ρυθμίσεων των δανείων τους.
Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε την ανάγκη να ενθαρρύνονται οι ρυθμίσεις. «Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, πρέπει να σπρώχνουμε τους ανθρώπους να προχωρούν σε ρυθμίσεις. Υπάρχει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων. Ήδη οι διμερείς ρυθμίσεις, εκτός πλαισίου, έχουν γίνει πάρα πολλές. Εκατοντάδες χιλιάδες διμερείς ρυθμίσεις έχουν γίνει από το 2019 και το σωστό είναι να ωθούμε τους ανθρώπους σε ρυθμίσεις και να πιέζουμε, όσο μπορούμε και την άλλη πλευρά, την πλευρά των τραπεζών και των servicers, να είναι εντάξει, να είναι δίκαιοι στις ρυθμίσεις αυτές».
Προσέθεσε επίσης ότι «από την πλευρά του κράτους έχουμε λεφτά για να βοηθούμε σε αυτές τις ρυθμίσεις, έχουμε βάλει 100 εκατομμύρια στον φετινό προϋπολογισμό για τις ρυθμίσεις αυτές. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε όλοι αυτά τα χρήματα να ξοδευτούν και όσο γίνεται περισσότεροι να μπουν σε ρύθμιση, να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα των πλειστηριασμών».
Ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε επίσης τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση μετά την επιχείρηση έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου, στου Ζωγράφου. «Άκουσα να λέτε τους servicers "κοράκια". Θυμάμαι καλά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο 4354/2015, προέβλεψε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενες εταιρείες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια, για την είσπραξη των απαιτήσεων που έχουν; Το ψηφίσατε αυτό ή το έχετε ξεχάσει και διαφεύγει της μνήμης σας;».
Αναφερόμενος στην επιχείρηση έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου στου Ζωγράφου, επανέλαβε ότι το σπίτι της βγήκε σε πλειστηριασμό επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, στις 20/3/2019. «Τι σημαίνει στα απλά ελληνικά, "βγαίνει το σπίτι σε πλειστηριασμό;". Σημαίνει ότι ανακοινώνεται ο πλειστηριασμός και υπάρχει ρητή ημερομηνία διεξαγωγής του. Ανακοινώθηκε ο πλειστηριασμός; Ανακοινώθηκε. Υπήρχε ρητή ημερομηνία διεξαγωγής; Υπήρχε. Υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας; Η προστασία της πρώτης κατοικίας, ο νόμος που είναι εδώ πέρα, κάλυπτε την κυρία Κολοβού; Δεν το ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι η τράπεζα που τον έβγαλε τον πλειστηριασμό, θεωρούσε ότι δεν το κάλυπτε. Διότι δεν έχουν χόμπι οι τράπεζες να βγάζουν πλειστηριασμούς, αν δεν είχαν κάτι να επωφεληθούν. Φαντάζεστε ότι μια τράπεζα βγάζει πλειστηριασμούς χωρίς να έχει την πιθανότητα να τα πάρει τα χρήματα;».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συνέχισε, λέγοντας: «Χρησιμοποίησε η κυρία που έχει το θέμα το ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο είχε κάνει ο κ. Φλαμπουράρης; Δεν το γνωρίζω. Στη σειρά των ανακοινώσεων δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά. Ότι ξεκίνησε ο πλειστηριασμός της κατοικίας, επί δικής σας κυβερνήσεως, δεν γνωρίζουμε αν καλυπτόταν από το πλαίσιο, η τράπεζα προφανώς έκρινε ότι δεν καλυπτόταν, γι΄αυτό και έβγαλε τον πλειστηριασμό, και συνέχισε μετά με άλλους τρεις πλειστηριασμούς, εκ των οποίων οι δύο ήταν άγονοι, σημειώνω για να μην υπάρχει παρεξήγηση, όταν τελειώνει ένας πλειστηριασμός που δεν γίνεται, η πλατφόρμα γράφει "σε αναστολή". Ή όταν είναι άγονος, πάλι γράφει "σε αναστολή". Και τελικά συνέβησαν αυτά που συνέβησαν».