ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Αρχές Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Έντονες οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών, με 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να τονίζουν ότι η ενεργοποίηση του πλαφόν θα πρέπει να τοποθετηθεί σε τιμή μεταξύ 150 και 180 ευρώ η μεγαβατώρα.

Για τις 13 Δεκεμβρίου μετατίθεται η ευρωπαϊκή απόφαση για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπ. Ενέργειας αυτό που ήταν  ξεκάθαρο ήταν ο διχασμός μεταξύ των κρατών μελών σε ό,τι αφορά το ύψος του πλαφόν. 

Δεκαπέντε χώρες της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ξεκαθάρισαν ότι η επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ για το φυσικό αέριο είναι ουσιαστικά ένα μέτρο που ποτέ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και ζητούν αυτό το ποσό να «υποχωρήσει» μεταξύ 150 και 180 ευρώ. 

Η ΕΕ έχει, πάντως, αρκετά περιθώρια διαβουλεύσεων πριν από την τελική απόφαση, καθώς από τη μία πλευρά οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες, ενώ από την άλλη υπάρχει μειωμένη ζήτηση λόγω των καλών καιρικών συνθηκών αλλά και σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία σήμερα υποχωρεί σχεδόν 5% στα 123,20 ευρώ. 

Η Επιτροπή είχε καταλήξει σε μια πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις από μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών, ακόμη και εν μέσω ανησυχιών από άλλες πλευρές ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσφορά. Το προτεινόμενο επίπεδο του φρένου έκτακτης ανάγκης των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι πολύ υψηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, εγείροντας το ερώτημα αν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ. 

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της συνάντησης, η Ισπανία είχε χλευάσει το σχέδιο για το ανώτατο όριο τιμών ως «κοροϊδία» και η Γαλλία δήλωσε ότι οι όροι ήταν ακραίοι.

Η δέσμη μέτρων που συζητήθηκαν σήμερα περιλαμβάνει: 

  • Πρόταση για την υποχρέωση των τόπων διαπραγμάτευσης να δημιουργήσουν έναν νέο προσωρινό μηχανισμό διαχείρισης της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας στα παράγωγα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Για να αποφευχθούν ακούσιες διαταραχές στις αγορές για λιγότερο ρευστοποιήσιμες συμβάσεις, το εργαλείο θα πρέπει να επικεντρωθεί στα παράγωγα ενέργειας του πρώτου μήνα.
  • Μια κοινή πλατφόρμα αγορών για τον συντονισμό της αναπλήρωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Τα κράτη μέλη θα απαιτούν από τις εταιρείες φυσικού αερίου τους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της ζήτησης με όγκους που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 15% των στόχων πλήρωσης των αποθεμάτων τους. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία για τη διαπραγμάτευση μακροπρόθεσμων συμβάσεων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο «φως» από Κομισιόν για τα 106 εκατ. ευρώ στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, και διαπίστωσε ότι είναι απαραίτητο και κατάλληλο για να μπορέσει ο δικαιούχος να συνεχίσει το έργο όπως είχε προγραμματιστεί.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο από 1η Ιανουαρίου ζητά η Κομισιόν

Το ακριβές ύψος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, με Ευρωπαίο διπλωμάτη να δηλώνει στο Reuters ότι θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 150 - 180 ευρώ προκειμένου να υπάρχει και ενδεχόμενο ενεργοποίησής του.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών» θα ζητήσουν οι 27 από την Koμισιόν

Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καλέσουν για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών», μέσω και του καθορισμού «ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου».