ΓΔ: 1402.91 0.38% Τζίρος: 4.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:41:00 DATA
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

Επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο από 1η Ιανουαρίου ζητά η Κομισιόν

Το ακριβές ύψος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, με Ευρωπαίο διπλωμάτη να δηλώνει στο Reuters ότι θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 150 - 180 ευρώ προκειμένου να υπάρχει και ενδεχόμενο ενεργοποίησής του.

Επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2023 εισηγείται η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα τόσο του Reuters όσο και του Bloomberg. 

Το μεγάλο ερωτηματικό έγκειται στο ποια τελικά τιμή θα οριστεί για το πλαφόν, με το Bloomberg να υποστηρίζει ότι θα είναι στα 275 ευρώ, ενώ το Reuters από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το τελικό ποσό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και θα τεθεί σε διαβούλευση, ενώ Ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο, εκτίμησε ότι το πλαφόν θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 150 και 180 ευρώ προκειμένου να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αρκετές φορές εντός του χρόνου λειτουργίας του συγκεκριμένου κανόνα. «Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε ένα πλαφόν μόνο στα χαρτιά, το οποίο δεν θα χρησιμοποιούμαι ποτέ», σημείωσε. Η σημερινή τιμή για τον προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το φυσικό αέριο διαμορφώνεται στα 117 ευρώ.

Η πρόταση της Επιτροπής, την οποία θα πρέπει να εγκρίνουν τα κράτη – μέλη, αναφέρει ότι ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς είχε ως στόχο να αποτρέψει οποιαδήποτε επανάληψη των αιχμών των τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι μηνιαίες τιμές TTF προσέγγισαν τα 314 ευρώ/MWh στις 26 Αυγούστου και παρέμειναν πάνω από τα 225 ευρώ/MWh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Οι υπουργοί Ενέργειας την Πέμπτη θα συζητήσουν τον τύπο του ανώτατου ορίου, το ακριβές ανώτατο επίπεδο, καθώς και το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ του Title Transfer Facility (TTF) - του χρηματιστηρίου φυσικού αερίου με έδρα τις Κάτω Χώρες που χρησιμεύει ως ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το αέριο αγωγών - και των παγκόσμιων τιμών του LNG.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι σκεπτικιστές εξέφρασαν διάφορες ανησυχίες, μεταξύ άλλων, γύρω από τη διασφάλιση ότι ένα ανώτατο όριο δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, νομικούς κινδύνους για τις υφιστάμενες μακροπρόθεσμες συμβάσεις και την ώθηση περισσότερων συναλλαγών στην εξωχρηματιστηριακή αγορά (OTC) και σε τρίτες χώρες. Διχασμένες όπως πάντα, οι χώρες της ΕΕ είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε αυτές τις κρίσιμες λεπτομέρειες ενός ανώτατου ορίου αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν οι πηγές.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο «φως» από Κομισιόν για τα 106 εκατ. ευρώ στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, και διαπίστωσε ότι είναι απαραίτητο και κατάλληλο για να μπορέσει ο δικαιούχος να συνεχίσει το έργο όπως είχε προγραμματιστεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Έντονες οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών, με 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να τονίζουν ότι η ενεργοποίηση του πλαφόν θα πρέπει να τοποθετηθεί σε τιμή μεταξύ 150 και 180 ευρώ η μεγαβατώρα.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών» θα ζητήσουν οι 27 από την Koμισιόν

Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καλέσουν για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών», μέσω και του καθορισμού «ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου».