ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 DATA
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

Πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός «μηχανισμού διόρθωσης» των τιμών, με πρόβλεψη για αυτόματη διακοπή εάν τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των προμηθειών.

Την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά προωθεί η Κομισιόν, προκειμένου να να συμβάλει στον περιορισμό μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κυβερνήσεων που ζητούν το αμφιλεγόμενο εργαλείο, όπως τουλάχιστον τονίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. 

Το πρακτορείο τονίζει ότι οι ακριβείς παράμετροι για την ενεργοποίηση του λεγόμενου «μηχανισμού διόρθωσης» της αγοράς Dutch TTF θα καθοριστούν εκ των προτέρων για να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κοινοποιήθηκε στα κράτη μέλη την Τρίτη. Θα υπάρξουν επίσης διασφαλίσεις που θα «σιγουρεύουν» ότι το προσωρινό μέσο θα μπορεί να ανασταλεί ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ροών στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Η Κομισιόν, συνεχίζει να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να περιορίσει τις τιμές αποφεύγοντας παράλληλα τους κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις κυματισμούς στην εσωτερική αγορά ενέργειας. Οι ηγέτες της ΕΕ της ζήτησαν  τον περασμένο μήνα ομόφωνα να προτείνει μέτρα, μεταξύ των οποίων έναν προσωρινό «δυναμικό διάδρομο τιμών» για τις συναλλαγές φυσικού αερίου, αλλά η δομή του έμεινε ασαφής. 

Το ανώτατο όριο θα ενεργοποιείται «εάν η βάση τιμών TTF φθάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και εάν η αύξηση της τιμής δεν αντιστοιχεί σε παρόμοια αύξηση σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς (σύγκριση με τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου)», σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Bloomberg News.

Όταν ενεργοποιείται ο «μηχανισμός διόρθωσης» της αγοράς, δεν θα επιτρέπεται η εκτέλεση εντολών για παράγωγα TTF προθεσμιακού μήνα με τιμές πάνω από το προκαθορισμένο επίπεδο, σύμφωνα με το έγγραφο. Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί από εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες σήμερα. Η πλειονότητα των κρατών μελών -με επικεφαλής την Ιταλία, την Πολωνία, την Ελλάδα και το Βέλγιο- ζητούν ένα ανώτατο όριο τιμών για τη συγκράτηση του κόστους, αλλά έθνη όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες έχουν ζητήσει προσοχή.

Ο μηχανισμός που εξετάζεται θα περιλαμβάνει:

  • Ένα σταθερό ανώτατο όριο που θα επανεξετάζεται κάθε μήνα και θα απενεργοποιείται εάν τα στοιχεία ενεργοποίησης δεν ισχύουν πλέον
  • Δύο παράγοντες ενεργοποίησης: TTF για την προηγηθείσα περίοδο του μήνα πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο για έναν αριθμό εβδομάδων που δεν έχει ακόμη καθοριστεί και διαφορά μεταξύ του TT και ενός καλαθιού τιμών spot LNG πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο για έναν αριθμό ημερών που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
  • Καμία κάλυψη των εξωχρηματιστηριακών συμφωνιών, καθώς δεν μπορούν να παρακολουθούνται αποτελεσματικά.
  • Καμία καθυστέρηση μεταξύ της αιχμής των τιμών και της ενεργοποίησης του μηχανισμού ώστε να διασφαλίζεται άμεσο αποτέλεσμα.
  • Εφαρμογή για περιορισμένη περίοδο ενός έτους

Τα πλεονεκτήματα ενός ανώτατου ορίου τιμών περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πιθανής κερδοσκοπίας και του φαινομένου υπερβολικής αύξησης των τιμών, καθώς και τη βελτίωση της ασφάλειας της αγοράς, σύμφωνα με το έγγραφο. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι ότι οι συναλλαγές ενδέχεται να μεταφερθούν σε αγορές εκτός χρηματιστηρίου, οι δυνατότητες αντιστάθμισης κινδύνου θα μπορούσαν να περιοριστούν και η λειτουργία της αγοράς παραγώγων θα μπορούσε να επηρεαστεί. Οι προμήθειες στην περιοχή θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Εάν δεν τηρηθεί ο όρος ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι υψηλότερο από τις παγκόσμιες τιμές του LNG, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην προσέλκυση φορτίων στην ΕΕ», αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν και προσθέτει ότι «τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Τα χαμηλά ανώτατα όρια θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του εφοδιασμού».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο «φως» από Κομισιόν για τα 106 εκατ. ευρώ στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, και διαπίστωσε ότι είναι απαραίτητο και κατάλληλο για να μπορέσει ο δικαιούχος να συνεχίσει το έργο όπως είχε προγραμματιστεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Έντονες οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών, με 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να τονίζουν ότι η ενεργοποίηση του πλαφόν θα πρέπει να τοποθετηθεί σε τιμή μεταξύ 150 και 180 ευρώ η μεγαβατώρα.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο από 1η Ιανουαρίου ζητά η Κομισιόν

Το ακριβές ύψος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, με Ευρωπαίο διπλωμάτη να δηλώνει στο Reuters ότι θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 150 - 180 ευρώ προκειμένου να υπάρχει και ενδεχόμενο ενεργοποίησής του.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών» θα ζητήσουν οι 27 από την Koμισιόν

Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καλέσουν για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών», μέσω και του καθορισμού «ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου».