Χαμηλότερες αναμένεται να είναι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις των τιμολογίων ρεύματος του Δεκεμβρίου, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει τις τιμές της χονδρικής σε πτώση. Παράλληλα, αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών στη διαμόρφωση των τιμολογίων τους, πιέζοντας προς τα κάτω και τις τιμές. Κερδισμένος, τελικά, θα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός που δεν θα επιβαρυνθεί για τις επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι, όπως έχουν υποχρέωση, τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου με τους αναλυτές να προβλέπουν σημαντική πτώση στις τιμές. Και αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου που μέσα στον Νοέμβριο παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του Οκτωβρίου. Τον περασμένο μήνα οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά από τα 200 ευρώ /MWh περίπου έως, περίπου, το επίπεδο των 120 ευρώ /MWh.
Στον τρέχοντα μήνα, και παρά τη μικρή αύξηση των τιμών τις τελευταίες τρεις μέρες από το χαμηλό των 97 ευρώ/MWh, χτες έκλεισε στα 113 ευρώ /MWh. Αντίστοιχη ήταν και η πορεία των τιμών της χονδρικής στο ρεύμα που κατέγραψε πτώση σχεδόν 20% έως σήμερα κατά μέσο όρο κάτω των 195 ευρώ, από την μέση τιμή Οκτωβρίου στα 235 ευρώ.
Η τιμή του φυσικού αερίου
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις τιμές που θα δούμε την επόμενη εβδομάδα στα τιμολόγια Δεκεμβρίου κάνουν λόγο για νέες μειώσεις, αλλά μικρότερες από εκείνες του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως για τον Νοέμβριο η πτώση έφθασε έως και το 37% με τη χαμηλότερη χρέωση κιλοβατώρας – μετά την έκπτωση συνέπειας 20% – να την παρουσιάζει η Ήρων στα 0,3512 ευρώ/KWh. Ωστόσο, πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως, για παράδειγμα, η ΔΕΗ που είχε δώσει για τον Νοέμβριο τιμή 0,397 ευρώ/KWh για καταναλώσεις έως 500 KWh (με πτώση 33% από τον Οκτώβριο), ήδη προσανατολίζεται σε τιμή κάτω από τα 35 λεπτά για αυτή την κατηγορία των καταναλώσεων.
Ο ανταγωνισμός για μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς παραμένει ισχυρός ανάμεσα στις εταιρείες με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο κατά πόσο μία πτώση της τιμής της ΔΕΗ σε αυτά τα επίπεδα θα αλλάξει τους συσχετισμούς στην αγορά. Φαίνεται πως η αγορά διατηρεί ανταγωνιστικά αντανακλαστικά ενεργά απέναντι στη ΔΕΗ, που κατάφερε τον Αύγουστο να ενισχύσει τα μερίδιά της στην αγορά με την εφαρμογή του νέου μοντέλου, καθώς σε συνθήκες αβεβαιότητας οι καταναλωτές στράφηκαν στον κυρίαρχο πάροχο της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο η ΔΕΗ είχε ανεβάσει το μερίδιο αγοράς της από 62,94% τον Ιούλιο σε 63,33%, παρότι δεν είχε τις χαμηλότερες χρεώσεις στην αγορά.
Εντούτοις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΑΔΜΗΕ για τον Σεπτέμβριο, η ΔΕΗ κατείχε το 61,16% της αγοράς, χάνοντας 2% περίπου της πελατείας της από τον Αύγουστο όταν το μερίδιό της είχε φθάσει στο 63,33%. Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκαν οι εναλλακτικοί πάροχοι κερδίζοντας από τα ρολόγια που έχασε η ΔΕΗ. Πιο αναλυτικά, η Protergia (Mytilineos) έφθασε στο 8,77% από 7,29% τον Αύγουστο και διατήρησε τη δεύτερη θέση στην αγορά, ακολουθούμενη από την Ήρων που κατείχε το 7,13% τον περασμένο μήνα από 6,66% τον Αύγουστο.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις παραμένουν για τα τιμολόγια Δεκεμβρίου σε αυτό το στάδιο αβέβαιες καθώς οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί: Για παράδειγμα, η εικόνα στην αγορά των τιμών του φυσικού αερίου – και κατ’ επέκταση και των τιμών της χονδρικής του ρεύματος – μπορεί να αλλάξει δραματικά ανάλογα με μία αλλαγή του καιρού που θα αυξήσει τη ζήτηση και θα οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι η κρατική επιδότηση θα καλύψει το αναγκαίο ποσό προκειμένου να διατηρηθεί η λιανική τιμή στα 15 με 16 λεπτά, το ζήτημα δεν είναι για τους καταναλωτές, αλλά για τον κρατικό προϋπολογισμό. Εφόσον οι χρεώσεις κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, μειωμένες θα είναι και οι επιδοτήσεις από το κράτος που σε αυτή την περίπτωση μπορεί να καλυφθούν στο σύνολό τους από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Μιλώντας πάντως χτες στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επανέλαβε ότι για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση θα στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική ισορροπία της χωράς.
Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, τόνιζε χθες σχετικά με τις επιδοτήσεις για το ρεύμα, που ως τώρα έχουν κόστος 1 δισ. στο προϋπολογισμό, ότι στα σημερινά επίπεδα τιμών του φυσικού αερίου η ανάγκη για επιβάρυνση του προϋπολογισμού έχει εξαλειφθεί, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται μια νέα άνοδος των τιμών τους επόμενους μήνες, που θα προκαλούσε επιβαρύνσεις στα δημόσια οικονομικά.