ΓΔ: 1398.26 0.05% Τζίρος: 12.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:18:00 DATA
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Να δοθεί λύση για τις επιστρεπτέες προκαταβολές ζητούν οι βιοτέχνες

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε επιστολή της τονίζει πως έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά την ειδοποίηση για επιστροφή του συνόλου εφάπαξ.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς λαμβάνουν ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ για την επιστροφή του συνόλου των επιστρεπτέων προκαταβολών που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα της πανδημικής κρίσης, είτε εφάπαξ, είτε εντόκως σε δόσεις.

Αυτό σημειώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργο Πιτσιλή ζητώντας άμεση παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ, τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα με χιλιάδες επιχειρήσεις που παρέλαβαν ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ, για να επιστρέψουν το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών που έλαβαν είτε εφάπαξ είτε εντόκως σε δόσεις.

Το πρόβλημα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτών έχει τη ρίζα του στην γνωστή ανελαστικότητα, πολυπλοκότητα και ασάφεια των γραφειοκρατικών διαδικασιών συμμόρφωσης του Δημοσίου.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά τη ρήτρα απασχόλησης, όπου προκύπτει ότι οι όροι που προβλέπονταν «παραβιάστηκαν» οριακά.

Για παράδειγμα, ο μέσος όρος απασχόλησης μετά τον έλεγχο προέκυψε ότι ήταν 4,95 αντί για 5 ή ότι η πρόσληψη για να καλυφθεί η αποχώρηση έγινε με διαφορά 1 ή ολίγων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις που αφορούν δικαιολογητικά που λείπουν ή δικαιολογητικά που έχουν λάθη.

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι  οι επιχειρήσεις διανύουν  μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, της υπέρμετρης αύξησης του κόστους λειτουργίας, της μειωμένης ζήτησης και της έλλειψης ρευστότητας, θα πρέπει :

  • τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη μη οριακή συμμόρφωση με τη ρήτρα απασχόλησης θα πρέπει να ξεπεραστούν χωρίς περαιτέρω διαδικασίες και ως εκ τούτου χωρίς να ζητείται η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις επιχειρήσεις αυτές.
  • τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω δικαιολογητικών που λείπουν ή λανθασμένων δικαιολογητικών θα πρέπει να λυθούν μέσω του ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσθήκες και τροποποιήσεις».

Η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι η σοβαρότητα της κατάστασης σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την  επίλυση του προβλήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kalliergeies-agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεσμευτική προσφορά από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για αρδευτικό έργο στην Ξάνθη

Το Έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση ενός σύγχρονου αρδευτικού δικτύου με στόχο την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής με αρδευόμενη έκταση 56.000 στρεμμάτων περίπου.
Papathanasis, YPETHO, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ύψους 187 εκατ. ευρώ

Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, στόχος του προγράμματος ΔΑΜ ύψους 1,6 δισ. είναι η στήριξη των επενδυτικών σχεδίων σε περιοχές που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση
businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Έκλεισαν οι δράσεις επιχειρηματικότητας δίκαιης μετάβασης

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατατέθηκαν 840 αιτήσεις ενδιαφερόμενων συνολικής δημόσιας δαπάνης 50,588 εκατ. ευρώ και προϋπολογισμού συνολικών επενδύσεων περίπου 73 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο.