ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
inflation-πληθωρισμός
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» του πληθωρισμού στην Ελλάδα, νέα άνοδος για την ευρωζώνη

Έπεσε στο 9,8% από 12,1% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, ενώ στην ευρωζώνη ανέβηκε από 9,9% σε 10,7%. Αύξηση 41,9% στο κόστος ενέργειας στην Ευρώπη, 13,1% στα τρόφιμα.

Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) για την Ελλάδα τον Οκτώβριο, καθώς υποχώρησε στο 9,8% από 12,1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, βάσει των εκτιμήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. 

Σημειώνεται ότι, σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι συνέχισε την ανοδική του πορεία και τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο 10,7% από 9,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και παραμένοντας το υψηλότερο επίπεδο αρκετών δεκαετιών και παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του μήνα υπήρξε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και κυρίως αυτής του φυσικού αερίου η οποία υποχώρησε, έστω και παροδικά, ακόμη και από το επίπεδο των 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat  η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Οκτώβριο (41,9%, έναντι 40,7% τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (13,1%, έναντι 11,8% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,0%, έναντι 5,5% τον Σεπτέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,4%, έναντι 4,3% τον Σεπτέμβριο).

Οι εκτιμήσεις της Eurostat για τον ΕνΔΤΚ τον Οκτώβριο 

 

Η διατήρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη σε τόσο υψηλά επίπεδα αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που στηρίζει την επιθετική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι οι αγορές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μία «ανακοπή» με την επόμενη αύξηση τον Δεκέμβριο να «υποχωρεί» στο 0,50% από 0,75% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Πάντως η επικεφαλής της ΕΚΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ, σε κάθε ευκαιρία σπεύδει να τονίσει ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα λαμβάνονται ανά συνεδρίαση και βάσει των στοιχείων που θα έχει η τράπεζα στην κατοχή της για την πορεία της οικονομίας και κυρίως του πληθωρισμού. 

Άλλωστε τα μηνύματα από την οικονομία της ευρωζώνης ήταν θετικά για το γ’ τρίμηνο, καθώς σε έτερη ανακοίνωσή της η Eurostat εκτιμά το ΑΕΠ τόσο για τη ζώνη του ευρώ όσο και για το σύνολο της ΕΕ έτρεξε με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης έφθασε στο 2,1%, ενώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 2,4%. 

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2022, η Σουηδία (+0,7%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ιταλία (+0,5%), την Πορτογαλία και τη Λιθουανία (και οι δύο +0.4%). Μειώσεις καταγράφηκαν στη Λετονία (-1,7%), καθώς και στην Αυστρία και το Βέλγιο (και οι δύο -0,1%). Οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης ήταν θετικοί για όλες τις χώρες εκτός από τη Λετονία (-0,4%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurozone-rise-on-inflation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3%, μικρότερη αύξηση 2,6% στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα επιταχύνθηκε από 2,5% σε 3% τον Ιούλιο ενώ σημείωσε μικρότερη αύξηση από 2,5% σε 2,6% στην Ευρωζώνη. Πίεση από ξενοδοχεία, εστίαση, ενέργεια.