ΓΔ: 1395.35 -0.16% Τζίρος: 51.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:54:30 DATA
Eisodhma-income-euro
Φωτο: Shuuterstock

Olympia Forum III: Βιώσιμη ανάπτυξη με λογική, καινοτομία και ταχύτητα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποίησε τους χρηματικούς πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία εν μέσω υγειονομικής κρίσης και διέθεσε συνολικά 117 εκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην τελευταία μέρα του Olympia Forum III που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ παρουσίασε η συνεδρία με τίτλο «Βιώσιμες επενδύσεις και χρηματοδότηση - Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2027», που συντόνισε η δημοσιογράφος του Patrisnews.co, Μαριάννα Μητροπούλου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποίησε τους χρηματικούς πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία  μέσα σε μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, διέθεσε συνολικά 117 εκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων ενώ δύο ακόμη προγράμματα λειτούργησαν ενισχυτικά, συνολικού ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα που υλοποίησε και υλοποιεί η Περιφέρεια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τη διετία 2019-2021 δόθηκαν συνολικά 190 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περισσότερες από 1.800 επιχειρήσεις των τριών περιφερειακών ενοτήτων. Παράλληλα, μίλησε για την νέα προγραμματική περίοδο για την οποία έγινε διαβούλευση με όλους τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη απορροφητικότητα για το πρόγραμμα 2021-27. Τέλος ο κύριος Γιαννόπουλος υπογράμμισε πως «για να είναι μία επιχείρηση βιώσιμη και ανταγωνιστική σε βάθος χρόνου οφείλει να είναι ψηφιακή και πράσινη χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Παναγιώτης Λουζιώτης τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα δράσεις σε όλα τα επίπεδα για να αντιστραφεί το κύμα ανεργίας και να βελτιωθούν οι αργοί ρυθμοί ανάπτυξης, φέρνοντας το παράδειγμα του βιο-τεχνολογικού πάρκο καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στην περιοχή ως θετική εξέλιξη. Επίσης, όπως είπα, προχωρά το βιοτεχνικό πάρκο αλλά και η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Εξάλλου, μιλώντας για τις επιπτώσεις της πανδημίας, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων, με την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάκαμψης να αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για αυτές. Κλείνοντας, ο κ Λουζιώτης ανέφερε ότι ο στρατηγικός στόχος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κορινθίας είναι η μετάβαση σε ένα νέο χάρτη με βιώσιμη ανάπτυξη με νέα προϊόντα προστιθέμενης αξίας ανταγωνιστικά στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου νομού Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε τα του οίκου μας και να ετοιμάσουμε ένα καινούργιο περιβάλλον, να ενσωματώσουμε όλες τις προτάσεις και να στηρίξουμε την βιώσιμη ανάπτυξη. Χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο των Επιμελητηρίων στην δημιουργία του νέου περιβάλλοντος ενώ μίλησε και για το μεγάλο αγκάθι της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού. «Πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την υποδοχή νέων σοβαρών επενδύσεων», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι στα όποια μέτρα ελήφθησαν, έλλειπε η καινοτομία και ο όρος της βιωσιμότητας. Ο κ. Νικολούτσος χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία της διαΝΕΟσις για το νέο σχέδιο ανασύστασης της Ηλείας καθώς μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για να αποκτήσει ο νόμος μια νέα ταυτότητα με συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου νομού Μεσσηνίας, Ευάγγελος Ξιγκόρος τόνισε ότι η Μεσσηνία περιμένει κάποια αναπτυξιακά έργα όπως είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας αλλά και ο δρόμος Καλό Νερό - Τσακώνα ενώ, όπως είπε, στόχος είναι η ισότιμη ανάπτυξη με την αγροτική μας οικονομία να ακολουθεί επίσης την ίδια πορεία, στηρίζοντας και το εισόδημα των αγροτών. «Πρέπει οι περιφερειακές κοινωνίες να έχουν λόγο και να διαμορφώνονται οι δράσεις τοπικά προκειμένου να πιάνουν τόπο και να μην αναρωτιόμαστε αν πετάμε τζάμπα τα λεφτά», κατέληξε. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου νομού Αχαΐας και πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ, Πλάτων Μαρλαφέκας τόνισε πως ο ΕΦΕΠΑΕ έχει στηρίξει την επιχειρηματικότητα σε μεγάλο βαθμό. «Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένους στόχους δίνοντας μία νότα αισιοδοξίας. Αν δεν δράσουμε όμως λογικά, καινοτόμα και γρήγορα δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη της νέας καινοτομικής δραστηριότητας που θα παράγει καινούργια ανταγωνιστικά προϊόντα με στόχο την παγκόσμια αγορά», υπογράμμισε. Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Γεώργιος Παππάς τόνισε πως «δεν υπάρχει περιθώριο για αλόγιστη σπατάλη πόρων. Υπάρχει ένα σύνθετο πλαίσιο με τον ψηφιακό μετασχηματισμό κύριο χαρακτηριστικό για να βρουν οι επιχειρηματίες ένα πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη. Πρέπει να επενδύσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Ο αγροτοδιατροφικός τομέας και ο τουρισμός είναι δύο βασικοί τομείς που μπορούν να δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο νομό Ηλείας αλλά και στη Δυτική Ελλάδα. Και στον τουρισμό υπάρχουν τεράστια περιθώρια να αυξήσουμε το ΑΕΠ που είναι από τα πιο χαμηλά». Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γυναικών Επιχειρηματιών, Αποστολίνα Τσαλταμπάση ανέφερε ότι δυστυχώς, σε εθνικό επίπεδο, δεν υπάρχει η στήριξη για την γυναικεία επιχειρηματικότητα εδώ και μία δεκαετία ενώ ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούν στη γυναικεία επιχειρηματικότητα δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί. «Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας λέει ότι 8 στα 10 δολάρια που παράγει μία γυναικεία επιχείρηση επιστρέφουν στην πραγματική οικονομία. Πρέπει να δούμε πραγματικά πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι της γυναικείας επιχειρηματικότητας, πρέπει να βγάλουμε τις γυναίκες από το σπίτι και να ασχοληθούν με το επιχειρείν». Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Τοπικής Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σπύρος Σπυρίδων τόνισε πως η ανάπτυξη θα προέλθει από το σωστό μείγμα ιδιωτικών δράσεων και των δράσεων του Κράτους. «Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι επενδυτικές τάσεις. Η χώρα μας δεν είχε ποτέ στη διάθεσή της τόσα χρηματοδοτικά προγράμματα. Μοχλεύονται περίπου 50 δις σε όλη την Ελλάδα με όλα τα προγράμματα. Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μπορεί να βοηθήσει», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο ένας στους δέκα παγκοσμίως έχουν κέρδος από την περιουσία τους

Τι ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του κυπριακού ομίλου Global Wealth που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, Μιχάλης Ιωαννίδης, σχετικά με τις αποδόσεις που απολαμβάνει ο παγκόσμιος πληθυσμός από τις επιλογές του για την τοποθέτηση κεφαλαίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικές εταιρείες «φαντάσματα» εκμεταλλεύονται το bitcoin

Τελευταίο περιστατικό διαδικτυακής απάτης καταγράφηκε στην χώρα μας, με θύματα χιλιάδες επενδυτές, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι επένδυσαν σε πλατφόρμα επένδυσης σε κρυπτονομίσματα, που είχε δήθεν έδρα την Νεβάδα των ΗΠΑ.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν οι φόβοι για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ο δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ για την ελληνική αγορά παραμένει χαμηλότερα από το 32,1% που αποτελεί τον μέσο όρο από τις αρχές της χρονιάς και αυξάνονται οι προσδοκίες για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.